Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bernadette Borsányi

hétfő, 09 október 2023 08:43

Innovative Methodologies in Reykjavík

A reykjavíki mobilitás lehetőséget adott, hogy 2023.júliusában számítógépes és online ismereteimet bővítsem.

Hosszú repülőút után érkeztem Izlandra a vulkánok, gejzírek, vízesések, tündérek, trollok és egyéb csodálatos dolgok szigetére. A tanfolyam megkezdése előtt felfedezőútra mentünk egy kolléganővel a fővárosban. Szerencsések voltunk, mert ezen a héten egy csepp eső nem esett, így minden programon részt tudtunk venni. Mivel a kurzus mindig délelőtt volt, délutánonként különböző kirándulásokra volt lehetőség. Így jutottam el bálnalesre ( igen ?, valóban láttam két féle bálnát is, delfineket, lundákat, cséreket), voltam a 2021-es vulkánkitörés helyszínén, amely Lávatúra címmel indult, fotóztam gleccsereket, lundákat, fürödtem izlandi termálfürdőben, videóztam 5 percenként kilövellő gejzírt és sétáltam a Fekete strandon.

A tanfolyamot egy retro hostelben német anyanyelvű, de Izlandon élő kolléganő tartotta. Az első napokban reggelente izlandiul tanultunk alap dolgokat, mint például köszönés, fontosabb kérdések. Rendkívül nehéz a kiejtés! ☹ Mivel sok országból voltak résztvevők, nagyon érdekes információkat gyűjtöttünk mindnyájan a másik nemzetek életéről, oktatásáról.

Tanultunk a különböző óratervezési lehetőségekről, melyek a pandémia alatt és után rendkívül fontossá váltak. A flipped classroom, mint a blended learning egy formája, egy teljes napon téma volt. A projekt alapú tanulás is. A cooperative learning szintén. Gyakoroltuk, hogy hogyan lehet a digitális eszközöket a tanórákba, esetemben a nyelvórákba beépíteni.

Megtanulhattam, hogyan lehet létrehozni hatékony módszereken alapuló digitális tartalmakat, játékokat, melyek elősegítik és/vagy serkentik a tanulók motivációját, valamint a tanulók értékelésére, és/vagy előzetes tudásuk felmérésére, tananyagok átismétlésére, videók tanórába történő beépítésére is szolgálnak. Az egyhetes kurzus alkalmával lehetőségem nyílt olyan oldalakat kipróbálni és használatukat megtanulni, mint a Trello, az EDPuzzle, a Genially, a

Nearpod for teachers, a Quizlet, a Quizizz, a Socrative, a Kahoot, a Body Cards, a Magic T-Shirt, a Canva, a Google Cardboard, a Goosechase és a Rubistar. A kurzus végén, az utolsó napon kipróbáltuk ezek közül azokat az applikációkat is, amelyekhez speciális eszközök kellenek, mint például a Cardboard vagy a Magic T-shirt.

Úgy érzem, hogy szakmailag nagyon hasznos hét volt, amit Reykjavíkban töltöttem, de egyúttal egy különleges élmény, egy az Atlanti és az Arktiszi Óceán határán fekvő ország természeti kincseibe, s kicsit életébe való betekintés.