Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Magyarné Andics Marianna

A pécsi Cserepka Iskola 2023-es Erasmus+ akkreditációja keretében júliusban egy hetet töltöttem Rovinjban, angol nyelvi képzésen, a Jutaki Kft. (magyarországi képző) által szervezett kurzuson  (English Language Development for Teacher and Staff – Intermediate Level.) A cél a kurzuson való részvétellel a szóbeli és megértési készségeim fejlesztése volt.

  A kurzus 7 napos volt, napi 5 órával. Az órák során a nyelvtani feladatokban eredményesebb voltam, a szóbeli feladatok és a megértés jelentett kihívást az előzetes várakozásaimnak megfelelően. A csoporttagok nyelvi szintje nagyon vegyes volt, de az oktató és a csoporttagok türelme, segítőkészsége átlendített engem (és a többieket is) a kezdeti nehézségeken. A kurzus végére bátrabban szólaltam meg, a beszélt angol nyelv megértésének képességét még gyakorolnom kell.

  Pénteken a kurzuson tanultak összefoglalására, rendszerezésére és értékelésére került sor, majd az oktató vezetésével végig jártuk a város nevezetességeit, a kurzus utolsó napján városnézéssel, ebéddel egybekötött adriai hajókiránduláson vettünk részt Vrsarba.

  A képzés délutáni órákban volt, így délelőttönként volt idő kipróbálni a sziklás Balota strandot, az apró kavicsos Mulini strandot, felfedezni a félszigetet, a város közelében lévő nemzeti parkot, a várost és annak nevezetességeit. Esténként lehetőségem volt megkóstolni jellegzetes horvát ételeket, a helyi tengeri halakat, ismerkedni az ország kultúrájával, és egy naplementés delfin hajótúrán is részt vettem.

  A munkám során, az iskolában tanuló külföldi diákok szüleivel való kapcsolattartásban, az iskola külföldi partnereivel és meghívott vendégeivel való kommunikáció során nagyon sokat fog segíteni a megszerzett tapasztalat. Tudásomat elsősorban a beszélt angol nyelv megértésének rendszeres gyakorlásával, tanulással szeretném tovább fejleszteni.