Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Meleg Gábor

vasárnap, 01 október 2023 23:51

Felfedezések Santorini szigetén

2023. július 13 és 23 között 10 napot töltöttem Görögországban, Santorini szigetén. Ez nem tűnt különösen sok időnek, az út mégis rendkívül sűrű, meghatározó élményekkel teletűzdelt volt: szakmai és személyes felfedezéseket élhettem meg, melyek nagy hatással voltak rám. A tapasztalatok beépültek a mindennapokba is.

Az Erasmus képzés középpontjában egy 35 órás képzés állt “Technology and Media In Education” címmel. A képzés vezetője, Dr. Filippos Giannakas egyszerre volt rugalmas és határozott, odafigyelt a résztvevők jelzéseire, nagymértékben épített a kollégák tapasztalataira. Vagyis jelenlétével, módszereivel, személyiségével is példát mutatott. A digitális technikával kapcsolatban több tanórákon használható eszközt, játékot, weboldalt és applikációt próbáltunk ki, a képzésvezető arra is figyelt, hogy sokféle korosztályhoz és tantárgyhoz kapcsolódva kínáljon eszközöket.

Mivel több országból érkeztek a résztvevők, lehetőség adódott arra, hogy a különböző iskolarendszereket és módszertani tapasztalatokat is megoszthassuk egymással. A besszélgetések során megismertük egymás szakmai útját, az életpályák egyes állomásait. Arra is volt idő, egymás lazítási módszereire rálássunk. Nagyon tanulságos volt meghallgatni, hogy ki mit tesz annak érdekében, hogy a kiégést elkerülje. 

A közös munka egymás országának kulturális felfedezését is jelentette: egy-egy prezentációból megismerhettük Spanyolország, Olaszország és Magyarország kulturális értékeit, ünnepeit és hagyományait. A bemutatók nagyon különböztek egymástól. A szigeten töltött idő alatt Görögországot, a görög kultúrát, valamint kiemelten Santorini múltját és jellegzetes kulturális értékeit is megismerhettük. A szigetet bemutató kirándulás a többi turista szeme elől rejtve maradó kincsekre is rávilágított.

A teljes program során rendkívül hasznos volt az, hogy az angol nyelv segítségével kellett boldogulni. A sikeres kommunikáció magabiztosságot adott, egyre bátrabban és egyre összetettebb módon tudtam megszólalni angolul. Így a Santorinin eltöltött időszak felért egy intenzív nyelvi kurzussal. Azt tapasztaltam, hogy a még nehezen kommunikáló kollégák is nagy bátorságot nyertek, erős volt a motiváció az angol nyelv használatára, hiszen mindenki kapcsolódni akart a másikhoz. 

Összességében semmivel össze nem hasonlítható kaland volt a Santorinin eltöltött idő. Ez az út nagyszerű lehetőség volt arra, hogy megismerjem a saját határaimat, észrevegyem a saját igényeimet, szükségleteimet. Eddigi életemben kevés helyzet volt ekkora hatással rám.