Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Pócsné Berkesi Zsuzsanna

2023. október 1-től 9-ig vettem részt az English matters szervezésében egy Erasmus továbbképzésen, melynek címe „Structured Educational Visit to Schools & Training Seminars in Finland” volt.

Nagyon régi vágyam, hogy a híres finn oktatási rendszert tanulmányozzam, és eljussak finn iskolákba. Amikor a kurzusválasztáson töprengtem, eldöntöttem, hogy nem franciatanároknak szervezett kurzusra megyek, hanem olyanra, ahol az angoltudásom fejleszthetem. Egy hagyományos nyelvi kurzus nem volt számomra vonzó, így nagyon örültem, amikor ráleltem az English matters által meghirdetett kurzusra.

Remek választás volt, életem egyik legnagyobb élményében volt részem. Elég sokat utaztam már életemben, jártam már Amerikában, Afrikában, Ázsiában, mégis úgy érzem, hogy ennyire más világot, mint a finn, még életemben nem láttam. Olyan volt, mintha egy másik bolygóra utaztam volna. Az emberek derűsek, kedvesek, kiegyensúlyozottak voltak, és ami egészen meglepő volt, hogy MINDENKI remekül tudott angolul.

A kurzus megnyitója egy szállodában volt, előre jelezték, hogy igyekezzünk a szállodához közel foglalni szállást. Az English matters igazgatója nyitotta a programot. 48 résztvevő volt, sok-sok országból érkeztünk, legtöbben Görögországból, Spanyolországból és Olaszországból, de voltak cseh, német, bolgár résztvevők is. Rögtön az első nap több előadást is hallhattunk finn tanároktól, akik az oktatásukról, illetve Finnország történetéről beszéltek. Megtudtuk, mennyire fontos számukra az oktatás, ez volt számukra a záloga annak, hogy a nyugati világhoz tartozhassanak. Ezért az aktuális kormány mindig hatalmas összegeket fordít a diákok oktatására. Megdöbbentő összegekről beszélünk: egy gimnáziumban az éves költség gyerekenként 7961 euró volt 2020-ban.

Szintén elképesztő volt megtudni, mennyit keresnek Finnországban a pedagógusok, akiket nemcsak anyagi, hanem erkölcsi megbecsülés övez, egy gimnáziumi tanár átlagosan 4600 eurót keres.

A tanároknak sokkal kevesebb órája van, mint Magyarországon, és a kötelező óraszám tantárgyfüggő: azoknak a tanároknak, akiknek a tantárgya sok készülést és javítást igényel, kevesebb órájuk van. Egy irodalomtanár kötelező óraszáma 16, egy testneveléstanáré 22. Ez a maximum óraszám.

A következő napokon iskolákba mentünk, több csoportba voltunk beosztva, és az előzetes felmérések alapján mindenkit oda küldtek, ami az érdeklődési körének a legjobban megfelelt.

Tudtam, hogy nagyon jó infrastruktúrája van a finn oktatásnak, de ami az iskolákban fogadott, az minden képzeletemet felülmúlta. Sokkal inkább hasonlítottak ötcsillagos szállodákra, mint iskolákra. Hatalmas közösségi terek, kényelmes ülőalkalmatosságok voltak mindenütt, a diákoknak játszószoba (csocsó, ping-pong) volt mindenütt kialakítva.

A művészeti órák sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint nálunk, rengeteget rajzolnak, zenélnek, és mindenfajta művészetbe belekóstolhatnak a diákok.

Órákon is részt vehettünk. Furcsa, de nem láttam kiemelkedően jó órákat. Azt hiszem, a finn oktatás egyik titka, hogy nagyon kevés a tananyag, jóval kevesebbet kell a diákokoknak elsajátítaniuk, mint nálunk, így bőven van idő elmélyíteni az ismereteket. Nagyon hangsúlyt fektetnek a tanulásmódszertanra, illetve megtanítják a diákokat önállóan tanulni, információt keresni. Általános műveltségben nem vagyok biztos, hogy olyan kiemelkedő eredmény születne a finneknél, mint a Pisa teszteknél.

Az iskolai látogatásokon kívül voltunk Helsinkiben városnézésen, ahol az idegenvezetőtől még rengeteget megtudhattunk a finn társadalomról és a finn történelemről. Egy délután egy Helsinkitől kb 60 km-re lévő csodás kisvárosba is ellátogattunk, Parvooba.

Az utolsó előtti nap választhattunk, hogy Helsinkiben maradunk, vagy elutazunk a közeli Tallinba. Én utóbbit választottam. Hatalmas élmény volt maga a hajóút, egy 9 emeletes tengerjárón tettük meg a

Tallin mesebeli város, Helsinkivel ellentétben messzire nyúló, 600 éves történelme van, és az óváros szinte egy az egyben megőrizte régi szépségét.

A képzés utolsó napja a disszemináció volt, ahol a csoportok bemutatták a hét során közösen elkészített portfóliót.