Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Vadász Judit

hétfő, 06 november 2023 06:11

Vadász Judit beszámoló

Vadász Judit Erasmus beszámoló

Dublin – nyelvtanfolyam 2023.09.16 – 09.23.

Azért választottam a dublini nyelvtanfolyamot, mert az angol nyelvtudásom az elmúlt 30 évben igencsak megkopott, és szerettem volna próbára tenni magam.

Dublin nagyon jó választás volt. Barátságos, jó hangulatú hely, tele kulturális látványossággal, amik jelentős része a szállástól szerencsére gyalog elérhető távolságban voltak.

A nyelviskola nem küldte meg a szintfelmérő emailjét csak az utazás előtti nap, így tudtam, hogy erre a hétfői – első – napon kerül majd sor. A kurzusom hétfőtől péntekig tartott, háromszor délelőtt 9 – 12:30-ig, és kétszer délután is 13:30 – 17 óráig egy-egy fél órás szünettel.

Az első napon az újonnan érkezettek eligazítása, a tűz- és balesetvédelmi oktatás után került sor a szóbeli szintfelmérőre, mely alapján A2+ csoportba kerültem. A délelőtti órákat Jean Paul tartotta, aki egy remek tanár, mind a személye, mind a tanítása lelkesítő, támogató és bátorító volt. A nyelvtani elemeket rengeteg kommunikációs feladattal gyakoroltuk, többek között classroom-on keresztül küldött feladatokkal, nyelvtankönyv segítségével, okostábla használatával, valamint Kahoot játékkal színesítve. A kis létszámú csoportban négyen voltunk, egy argentin, egy brazil és két török fiatal. Nagyon befogadóak, barátságosak voltak, így hamar jól éreztem magam, és mivel hasonló nyelvtudással rendelkeztek a kezdeti feszélyezettségem is hamar elmúlt. Számomra a „megszólalás” okozott nehézséget, de ezen a pár nap alatt túl tudtam tenni magam.

A délutáni órát Sean tartotta, ezek az órák csak a nyelvhasználatról szóltak különböző szituációs feladatokkal. Ez a csoport is nemzetközi volt, hiszen egy japán, egy cseh, egy olasz és egy spanyol fiatal volt a tagja. Jó volt megismerni a kultúrájukat, a gondolkodásmódjukat, bepillantani kicsit az életükbe a beszélgetések alatt. Sean rendkívül figyelmes, segítőkész tanár, aki lazán és viccesen segített minket a kommunikációban.

A nyelviskola szervezett ingyenes programokat a tanítás után:

Számomra nagyon hasznos volt ez a hét, bár sajnos ez az idő nagyon kevésnek bizonyult, hiszen csak belecsöppentem egy kis ízelítő erejéig a tanfolyamba. A tanárok profizmusa és a dublini miliő azonban elő tudta csalogatni a régóta szunnyadó angoltudásom. A komfort zónámból kiléptem, és a hazaérkezés óta többször néztem filmet angol nyelven angol felirattal, valamint szeretném az angol kommunikációm valamilyen formában erősíteni.

Köszönöm a lehetőséget az iskolámnak!

Bp., 2023. 10.24.