Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Zahorecz Pál

szombat, 04 november 2023 15:32

Alicantei továbbképzés októberben

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 2022-2-HU01-KA122-SCH-000098670 számú Erasmus+ pályázatnak köszönhetően részt vehettem egy pedagógusok számára kiírt továbbképzésen 2023. október 22-28. között Alicantéban.
 
Kicsit korábban érkeztem a városba, hogy fel tudjam fedezni a helyi nevezetességeket.
A Szent Borbála erőd, a történelmi mór városrész, a bikaviadalokról híres aréna (Spanyolország egyik legrégebbije) mind csak apró részei a nyüzsgő és embereket októberben is vonzó 300 ezres lakosú városnak.
 
A kurzus neve beszédes: Smart Teacher Play More Outdoors. Aktív iskolai tevékenységek az osztálytermekben és csendes feladatok, elmélyedések a természetben.
A benti részekhez hozzájárult, hogy a tanár kollégák szerte Európából megosztották a jó gyakorlataikat. Izgalmas volt látni, hogy mennyiben különbözik a cseh-magyar-szlovén oktatás az észt-lett-litvántól, illetve a francia-német gyakorlatok mennyire más értékeket állítanak a tanítás középpontjába.
 
A kinti elcsöndesedésekhez a legtökéletesebb helyszín mi más is lehetett volna, mint a tengerpart. Minden nap itt jógáztunk, meditáltunk, játszottunk a kurzus napi második blokkjában, eltanulva sok érdekes oktatási elemet.
 
Szerda volt a héten az egyetlen olyan nap, amikor közösségépítés céljából kirándultunk az 50 kilométerrel arrébb fekvő Alteába. A reggeli játékokat követően sétáltunk egyet a történelmi belvárosban, majd ezután szabad programon felfedeztük magyar barátaimmal a lenti Riviérát.
A nap hátralevő részében Sarah Jane Anthony házához mentünk, ahol mindenki bemutatta a saját országának gasztronómiai érdekességeit. Mondanom sem kell, hogy a házi pálinkáink, kolbászaink és a Túró Rúdi osztatlan sikert aratott. Az este jó hangulatú kerti partival ért véget.
 
Pénteken megkaptuk az elismeréseket, és még a fotóversenyben is nyertünk különdíjat.
Könnyes szemmel búcsúztunk egymástól, és ígéretet tettünk, hogy máskor is, ha lesz lehetőség, a „cheerboy”-ok jönnek erre a kurzusra és hoznak újabb gyakorlatokat.