Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Deák Barbara

szerda, 08 november 2023 08:06

Frankfurt Did-deutsch Institut

Egyéni szabadszavas beszámoló

Az Erasmus+ projekt keretében lehetőségem nyílt 2023.október 9-20-ig két hetet eltölteni Németországban, Frankfurtban. A did deutsch- institut Frankfurt szervezésében egy kéthetes prémium nyelvi kurzuson vettem részt. Az intézmény nagyon könnyen megközelíthető, a főpályaudvartól alig tíz percnyi sétára található. Mivel a szállásom egy másik városban volt, rendszeresen használtam a tömegközlekedési eszközöket. A hétvégén sikerült eljutnom egy közeli városba, Weiterstadt-ba, ahol régi álmom valósult meg, egy tökfesztiválon kapcsolódhattam ki.

Az intézménybe érkezést követően első napon egy rövid elbeszélgetés után azt javasolták, hogy C1 kurzuson vegyek részt. Aznap reggel kaució ellenében kulcskártyát kaptam az épülethez, amellyel egyénileg közlekedhettem. 20Eur-ért kellett megvásárolnom a tankönyvet: Hueber Verlag SICHER! Deutsch als Fremdsprache.

Az oktatás kiscsoportos foglalkozás 4-5 fő keretében zajlott. A hét minden napján 90 perces órákat tartottak. Hétfőn és pénteken délelőtt, a hét többi napján délután is volt oktatás. Mivel ebben az időszakban egyedül voltam prémium kurzuson, mindkét héten kaptam egy-egy egyéni órát, amelyen lehetőségem volt témát választani, illetve kérni, hogy a beszédkészség fejlesztésére törekedjünk. A két hét alatt négy oktatóval ismerkedtem meg, mindegyik nagyon barátságos, segítőkész volt. A csoporttagok is nagyon kedvesek voltak, ami lehetőséget adott ismerkedésre, tartalmas beszélgetésekre. Mivel csak két hetet töltöttem az intézményben, a tankönyv témáinak felét sikerült feldolgozni, de ez is nagyon hasznosnak bizonyult számomra. Sajnos az idő rövidsége miatt vizsgafelkészítő tanfolyamra nem volt lehetőségem, de tulajdonképpen nem is ezzel a céllal utaztam ki. A tanfolyam nyelvi szintje tökéletesen fejlesztő hatással volt a tudásomra. A beszéd előtérbe helyezése mellett némi felső szintű nyelvtani alapokat is átismételhettem. Az oktatóktól pozitív visszajelzéseket kaptam a nyelvhasználatommal kapcsolatban, amely által újabb lendületet szereztem.

Azt gondolom, hogy az eredeti környezetben való nyelvgyakorlás felbecsülhetetlen értékkel bír. Nyelvet tanító pedagógusként mindenképp hálás vagyok, hogy részt vehettem a programban.

Köszönettel: Deák Barbara