Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szabados Gabriella

Traditional Arts and ICT Art Tools for Teaching your Subjects and Promoting Life Skills

 

Nyárvégi napsütés fogadott 2023 októberében Barcelonában, ahová az Erasmus+ mobilitási projekt keretében érkeztem egy tanártovábbképző kurzusra. A kurzus címe: Traditional Arts and ICT Art Tools for Teaching your Subjects and Promoting Life Skills, az Europass Teacher Academy szervezésében.

Öt országból érkeztünk a kurzusra, összesen 13-an. Marta, a trénerünk – aki egyébként pszichológus, coach és festőművész – az első percben megteremtette azt a derűs és oldott hangulatot, ami aztán végigkísért minket a mediterrán napjainkon.

A kurzus során megismerkedtünk a hagyományos művészeti technikák és az infokommunikációs művészeti eszközök tanulási folyamatba való hatékony integrálásával. Azt is megvizsgáltuk és megtapasztaltuk, hogy a művészet hogyan képes hatékonyan oldani a stresszt, és élményszerűvé tenni egy-egy tanulási tevékenységet.

Különféle rajz- és festéstechnikákat gyakoroltunk, majd az intuitív festést; megvizsgáltuk a zene hatását a festéskor, valamint kipróbáltunk néhány digitális művészeti alkalmazást is az okoseszközeinkkel.

A  hagyományos fotózási technikák mellett különösen érdekes volt a mindful fotózás, és izgalmas volt számunkra a stop motion technika gyakorlása is.

A kreativitásunkat próbára tehettük egy színházi foglalkozás során is, ahol a rajz, a szabad asszociációk, a zene, a pantomim kísérte a kreatív írást, majd épült be minden az elkészült előadásokba.

Ellátogattunk a MNAC-ba (katalóniai művészeti múzeum) is, ahol a művészeti alkotások megcsodálása mellett számos ötletet kaphattunk ahhoz, hogy hogyan serkentheti a diákjaink kreativitását, kritikai gondolkodását, önkifejezését a műalkotások megfigyelése és a róluk való irányított beszélgetés.

Az infokommunikációs eszközök tanulásban történő hatékony felhasználásának részeként megismerkedtünk olyan platformokkal, amelyek alkalmasak arra, hogy ösztönözzék a diákok közötti interakciót és az inspirációt. Nagyon érdekes és tanulságos volt például a podcast készítése.

Az interaktív tanulási folyamatok során számos személyes tapasztalattal gazdagodtunk, és lehetőségünk nyílt az önkifejezésre. Tágult a látókörünk, értékes tudást nyertünk sok európai uniós országról. Az érzelmi és kognitív elemek összekapcsolásával a tanulás élménnyé vált, ami hosszú távon is segíti az új ismeretek megőrzését és alkalmazását a mindennapi tanítási gyakorlatunkban.

A kurzus nagyszerű alkalom volt arra, hogy elmélyüljünk a művészetek világában, és megismerjünk olyan lehetőségeket, amelyek segítségével még színesebbé, élményszerűbbé, ezáltal hatékonyabbá tehetjük a tanítási óráinkat, és a magunk és diákjaink mindennapi életét is.