Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bagi Andrea

szombat, 04 május 2024 10:36

Diákmobilitás Szlovákiában

2024. március 20-27-ig tartó időszakban, Szlovákiában, Besztercebányán vettem részt diákmobilitási programon a 2023-1-HU01-KA122-SCH-000124648- „Élménypedagógia a szociális kompetenciák fejlesztése a tanulási folyamatok hatékonyabbá tételéért” projekt keretében, bullying témakörben. Ezen 15 gyermek és 4 pedagógus vett részt.

Job-shadowing, (szakmai megfigyelő) szerepkörben voltam jelen, de egyben az ötödikes gyermekek osztályfőnökeként minden programban, minden helyzetben aktív jelenléttel és teljes odafigyeléssel vettem részt.

 A fogadó intézmény Rodinná skola (Családi iskola), Maria Montessori pedagógiája szerint működik, melynek alapvetése a gyermek tisztelete. Ennek a pedagógia módszernek sajátossága, hogy nagy szabadságot ad ahhoz, hogy a gyermekek megélhessék egyéni sajátosságaikat, kibontakoztathassák személyiségüket, cselekvésbe, tapasztalásba ágyazottan, a lehető legnagyobb önállóság biztosításával. Nagy hangsúlyt fektetnek még, a jó problémamegoldásra, az együttműködési – és szociális készség fejlesztésére. Olyan képességeket és készségeket fejlesztenek, melyen nagymértékben hozzásegítik az egyént a társadalomban való érvényesülésre. Nagyon fontos eleme ennek a módszernek az előkészített környezet, ahol a könnyen elérhető és a gyermek fejlettségi szintjének megfelelő eszközök mindig rendelkezésre állnak. Ezek az eszközök állandó helyen (könnyű legyen rendet tartani), átlátható módon és esztétikus környezetben állnak rendelkezésre. A módszer szerint figyelembe veszik a gyermek szenzitív periódusait ami a fejlődés során időről- időre alkalmassá teszi őket a tudás a tapasztalás befogadására. Fontos a gyermekek folyamatos megfigyelése, így valóban akkor kapják a tudást, amikor képes azt befogadni. Nagyon fontos elem a személyes példaadás által való tanulás, az udvariasság. Lényeges elem még a nyugodt, biztonságot adó légkör megteremtése és fenntartása. A fogadó iskola híven tükrözte a módszer lényegét, elemeit. Az épület korszerű, nagyon ízléses, barátságos, inspiráló. A felszereltsége kiváló. Nyugodt, barátságos, otthonos, családias hangulata van. Senki nem kapkod, nem siet, mindenre rászánják a megfelelő időt. Láthatóan minden diák és felnőtt otthonosan és jól érezte magát ebben a motiváló környezetben. Lehetőségünk volt néhány órát megnézni, egy elsős matematikát, ami fantasztikus volt és egy angol órát a negyedik osztályban. Használták a Montessori eszközöket, lelkesek voltak, jól ment mindenkinek a matematika, angolból is aktívan vettek részt az ismeretszerzésben. Játékos, változatos feladatokon keresztül tanultak, gyakoroltak, jóval hosszabb időintervallumban, mint ahogy azt mi megszoktuk. A Családi iskolában a mi intézményünkhöz (A Jövő Iskolája) hasonlóan alkalmazzák a reggeli beszélgető köröket. Hasonló még a kis létszám, 1-9. osztály van jelen, minden évfolyamon 1-1 osztályközösséggel. 12 fős, kis létszámú osztályokban zajlik az oktatás. A fogadó intézményben érkezésünkkor összegyűltek az iskola tanulói és pedagógusai, segítői. Az intézmény vezető helyettese diavetítés keretében mutatta be Besztercebányát és az iskolát. Kapcsolatépítő játékok segítették az ismerkedést, melyben aktívan vettek részt a gyerekek. Apró ajándékok átadására is sor került.  A nyolc napos program alatt voltunk a befogadó intézményben egy táncos-mozgásos foglalkozáson, ahol a szlovák és magyar gyerekek együtt mozoghattak profi táncpedagógusok vezetésével. Érdekes kézműves-művészeti foglalkozást is tartottak számunkra. Bullying témakörben angol nyelven voltak játékos foglalkozások.

A nyolc napos program alatt sok érdekes helyet jártunk be. Uticélunk egyike Spania Dolina Úrvölgy volt, ahol, a tájházban, egy iskola korhűen berendezett osztálytermében kipróbálhatták a gyerekek milyen volt a múltban valódi tollal és tintával írni, megnézhették a régen használt eszközöket, régi padban ülhettek és meghallgatták a múzeumpedagógus történeteit a múltbéli fegyelmezési eszközökről és technikákról. A táj szépsége mellett turisztikai látványosságokat, a szlovák kultúra értékeit - mely néhány szálon összefonódik a magyarság történelmével – mutatták meg csapatunknak. A Zójomlipcsei vár és a Garamszegen álló fatemplom is szerepelt a látnivalók között. Garamszeg másik jelentős turisztikai látványossága a várkastély, a Water Castle és a Soós-Géczy kastély. Itt kipróbálhatták a viaszpecsét készítésének fortélyait a gyerekek és egy érdekes, vidám tárlatvezetésben is részünk volt.

Tartalmas, élménydús program volt, sok-sok tapasztalattal gazdagodtunk.