Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Máder Attila

2023. júliusában Izlandon vettem részt a PMS szervezésében egy, a módszertani megújulást informatikai keretek közé helyező kurzuson. Vasárnap Reykjavík szívében egy „plenáris” előadáson megismerhettük a képzés szervezőit, trénereinket, információkat kaptunk nem csak a tanfolyamról, de az előttünk álló napok kulturális programijairól is. Elhangzott a vezérgondolat is: Nem elsősorban a kurzuson elsajátított ismeretanyag a fontos, hanem sokkal inkább a nemzetközi kapcsolatok építése, a fogadóország kultúrájában való lehető legmélyebb megmerítkezés; az európai polgárrá való kiteljesedés. Helyi idegenvezetőnk bepillantást engedett Izland múltjába és jelenébe, legendáiba és hétköznapi valóságába. A bemutató után közösen bejártuk a belvárost, megtekintettük a fő nevezetességeket, a parlamentet, az ikonikus templomot, a helyi történelem és kultúra mementóiként funkcionáló legjelentősebb köztéri szobrokat..

Reykjavík kicsi, élhető, színes, csodálkozásokkal teli, patyolattiszta. Minden 20 perc sétára. Az időjárás szeles, változékony, 9-20 fok, pólós időtől a sapkás sálas kabátos két pulóveresig bármi. Napjában többször. Nyáron éjféli nappali világosság, végtelen nappalok, elképesztő naplementék. A napszaktól és a nap állásától függően a város ugyanazon pontja is egy rendkívül széles spektrumon mozgó látványt, élmént képes nyújtani. Szállásunk a belváros szívében volt, egy izlandi-magyar házaspár túláradó vendégszeretetét, gondoskodását, helyismeretét, főzőtudományát élvezhettük.

A kurzuson tizenhatan voltunk, magyar, cseh, olasz, német, szlovén, spanyol, lengyel kollégákkal tanultuk közösen a kooperáció és kollaboráció, a pármunka, csoportmunka rögös útján a legújabb applikációk összehasonlító elemzésén, szórakoztató felfedezésén keresztül azt, hogyan lehet megnyerni a mai fiatalokat a különböző szaktárgyaknak, hogyan lehet érdeklődésüket felkelteni, fenntartani.

Egyéni kirándulásokra az lehetőség kevés, bár a bátrabbak autót béreltek és megközelítették az éppen kitörő vulkánt. Négy közös kiránduláson volt lehetőség részt venni, a három félnapos buszos túrát szombaton egy egész napos tette teljesé. A táj egyedi, sehol nem látott. Hőforrások, kénes vízbugyogások, vízesések, vulkánok, gejzírek, a két kőzetlemez találkozása, gleccserek, patakok, vulkáni erők nyomai. Birkák, lundák. Trollok, elfek.

Iskolám, a szegedi Tömörkény Gimnázium Erasmus tevékenysége évekre visszatekintő, széleskörű, a továbbképzések mellett job-shadowing tevékenységekre, és diákmobilitásokra is kiterjedő. Az érdeklődő kollégák itt találhatnak rólunk bővebb információt: https://tomorkenyi-szeged.edu.hu/index.php/erasmus/akkreditacios-palyazat-2022-2027

kedd, 23 augusztus 2022 14:01

DGBL-Barcelona

Barcelona talán a világ egyik legszebb városa. Erasmus+ projektjeink egyikének segítségével it volt lehetőségem a Teacher Academy szervezésében részt venni a Digital Game Based Learning kurzuson. A képzés témája tökéletesen illeszkedik kutatótanári munkába. A libanoni, lengyel, német, román, bolgár kollégákkal közösen volt lehetőségem tanulni játékosításról, kiterjesztett és virtuális valóságról, a robotprogramok alapjairól. Számos hasznos appot, weboldalt, eszközt ismerhettem meg. Megtanultunk kiterjesztett valóság segítségével prezentálni, virtuális valóságban barangolni. Rengeteg hasznos tudással és eszközigénnyel gyarapodtam. Bízom benne, hogy ezen utóbbiak támogatást is kapnak, hogy iskolánk fel tudjon zárkózni a XXI. századi intézmények sorába, büszkeséggel eltöltve azokat, akik felé meg kell felelnünk nap mint nap (diákok, szülők, vezetőség, fenntartó, társadalom).

Az utolsó fél napon volt lehetőségem egy wellbeing kurzusba is betekinteni. A pálya szeretete miatt biztos, hogy legközelebb ilyen kurzura indulok Európába.

Barcelona nem csak a világ egyik legszebb városa, de itt kézzelfoghatóan megtapasztalható milyen is egy sokszínű, multikulturális, nyitott, elfogadó, előítéletmentes környezet. Ezek olyan általános, fontos alapjai az európai értékrendnek amiket azért is jó megtapasztalni, mert ezeket kell átadnunk diákjainknak is. Ez a XXI. századi tanár legfontosabb feladata. A Casa Battló, a Casa Mila, a Casa Vinces, a Sagrada Familia, a MOCO, a la Rambla, az akvárium, a botanikus kert, a Montjuic, az olimpiai stadion, a Joan Antonio Samaranch olimpiai és sportmúzeum, a gótikus negyed, a Design Museum of Barcelona, Montserrat, a Font mágica örök élmény marad. Egy a mérete és a turistáktól való túllátogatottsága ellenére tiszta városában. A tiszta város zöld is, mindenütt fák hűse enyhíti a hőséget a városon belül is. A városon túl pedig regeteg erdőt találhatunk a hegyvidéki részen. A gyönyörű hegyvidéki környezet mellett a város mentén végighúzódó tengerpart is irigységre ad okot, s pihenésre, sportolásra, szórakozásra ad lehetőséget. Közben jártunk persze kortárs kerámiaművészeti és grafikai kiállításon is és a napi 10-15 km-es séta alatt számtalan dolgot megtapasztaltunk. Például azt is, hogy Barcelonát legalább még egyszer látni kell.

Köszönöm kollégáimnak, koordinátoraimnak a tanártovábbképzés kedves munkatárainak, akik lehetővé tették, hogy ebben az élményben részem lehetett.

kedd, 26 július 2022 14:11

1-ről a 2-re Rovinjban

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium Művészeti Szakgimnázium és Technikum a 2022-2027 időszakra nyert akkreditációs pályázatot az Erasmus+ program keretében. A szerteágazó lehetőségek közül először a tanártovábbképzés lehetőségét ragadtuk meg.

Olyan szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a Tanártovábbképzés által szervezett kurzusok között matematikai témájú szaktárgyi továbbképzést találtunk, magyar nyelven.

A képzést Horvátországban, egy rovinji gimnáziumban tartották. A szakmai munkához üdítő látványt nyújtott az óvárosra néző terem panorámája.

A körültekintő szervezésnek köszönhetően már vasárnap lehetőségünk volt a képzés helyszínének megismerésére és a csoporttársakkal, valamint a trénerrel való első találkozásra. Az estét egy közös vacsora zárta. A szervezők által felkínált lehetőséget kihasználva a kurzus helyszínén tudtunk reggelizni és ebédelni. A további étkezéseket, valamint a szállást és utazást egyénileg szerveztük. A pályázat lehetőséget teremtett „zöld utazás”-ra, amellyel éltünk is.

Trénerünk a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tanára, Dobos Sándor volt. Az 1-ről a 2-re, avagy hogyan lehet az egyszerűt jól megértve nehezebb problémákkal megbirkózni címnek megfelelően napról napra építkező, fokozatosan nehezedő matematikai problémákon keresztül sajátítottuk el többek között a rekurzív gondolkodást és a szerencsejátékokkal kapcsolatos építkező feladatok megoldását és annak tanítási lehetőségeit. Segítséget kaptunk a hasonló problémák felismeréséhez és a bizonyítási technikák magabiztos alkalmazásához.

Napjaink gyorsan teltek, köszönhetően mentorunk lelkesítő személyiségének és varázsának, továbbá a foglalkozás egyes szakaszait elválasztó körtemuzsikának.

A kurzus zárásaként átvettük okleveleinket, majd szombaton egy közös hajókiránduláson vettünk részt. Behajóztunk a Lim-fjordba, kirándultunk Vrsar városában, és a hajón ebédeltünk.

A közös programokon túl jutott idő pihenésre a tengerparton, meglátogatni a pulai Arénát, fagylaltozni a poreci óvárosban, valamint feltöltődni, kikapcsolódni, elfelejteni az elmúlt tanév nehézségeit és lélekben felkészülni a következőre.

Köszönetet mondunk a Tanártovábbképzés munkatársainak, különösképpen Véghné Juhász Krisztinának, valamint iskolai koordinátorainknak, hogy megteremtették számunkra ezt a lehetőséget.

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium Művészeti Szakgimnázium és Technikum honlapján további információk találhatók utazási élményeinkről:

https://tomorkenyi-szeged.edu.hu/index.php/erasmus/zoldhullamban-2020

Csúri-Németh Éva, Dr. Máder Attila és Dáni Eszter

 

 

 

Idén a Dorea Educational Institute WTF szervezésében Cipruson, Limassolban vehettem részt 25 órás továbbképzésen az Eramus+ KA1 staff mobility program keretében.

Már szombat délután megérkeztünk Limassolba (görög neve Lemesos), így a hétfőn kezdődő kurzusig bőven volt időnk feltérképezni a várost. Szállásunk a tengerparton, az óvárosban, az öreg kikötő közelében volt, így első sétánk a kerekesszékesek számára is hozzáférhetővé tett, öltözőhelyiséget, wc-t, zuhanyzót is tartalmazó ingyenes(!) strandtól a tizenhat kortárs szobrászati alkotást tartalmazó, kávézókkal, éttermekkel tarkított Promenádon vezetett a kikötőbe, majd a belvárosba.

Vasárnap meglátogattuk az ország délkeleti csücskében fekvő Ayia Napa gyönyörű vidékét, ahol a helyiek szerint Ciprus legszebb strandja található.

A kurzus mindennap kilenctől fél négyig tarott, egy fél órás kávé- és egy egyórás ebédszünettel megszakítva. Iskolánk a belvárosban, az 1931-ben épült 40 méter magas víztorony közvetlen közelében volt. Ebédünket az iskolától két percnyi sétára lévő étteremben költöttük el, ahol mindennap kipróbálhattunk valami helyi különlegességet. A jól felszerelt teremben tízen hallgattuk a kurzust, a hat magyar résztvevő mellett négy román kollégával. Trénerünk pszichiáter-pszichológus végzettségű volt, így a kurzus a problémamegoldás ilyen típusú hátterére, személetére koncentrált.

A hétfői nap az ismerkedős játékok után a kommunikációról szólt. Megtanulhattuk, hogyan legyünk jó hallgatóság, beszélgettünk a visszacsatolás fontosságáról is. Úgy vélem mindkét terület fontos, és a napi rohanásban elhanyagolt és alulértékelt a tanítási munkánk során. Szemléletes példán keresztül tapasztalhattuk meg mennyire fontosak a kommunikációs csatornák, és ezek tisztasága, valamint azt is, hogy attól, hogy valami nekünk világos, egyáltalán nem biztos, hogy a többieknek is az. Hétfőn este csapatépítő jelleggel a csoport a kurzus szervezőivel egy ciprusi-libanoni étteremben vacsorázott, ahol megtapasztalhattuk, milyen is egy 10-14 fogásos meze, souvlakival, és a helyi édességgel a machallepivel.

A kedd az érzelmeké volt. Beszélgettünk a 34 000 azonosított érzelem legfontosabbjairól, a szimpátia és az empátia közötti különbségekről. Megismerhettük az EQ (érzelmi intelligencia) komponenseit, az érzelmi tudatosság lehetőségeit.

Szerdán a az elfogadás, a tolerancia volt a fő téma. Beszélgettünk arról, hogyan kezeljük a természetes érzelmi érintettséget, a kríziseket, hogyan „legyünk nagyobbak a pillanatnál”, hogyan „lépjünk ki a dobozból”.

A negyedik nap a csoport-managementről, a tanár túlzó befolyásáról az integráció fontosságáról szólt.

A kurzus ötödik napja szervezett kirándulás volt. Kisbusszal elvittek minket Kourionba, a Limassoltól 13 km-re található ókori városállam területére. Hivatalosan az egyesült Királyság területén járva megtekinthettünk egy ma is működő ókori színházat, láthattuk a feltárt város különböző korokból származó maradványit, lakóházakat, vízvezetéket, agorát. Megcsodálhattuk a mozaikpadló maradványit is, és tanúi lehettünk a folyamatosan zajló feltárási, helyreállító munkálatoknak is. Innen a Troodos hegységben található Omodosba mentünk, ahol megtekinthettük a Szent Heléna keresztjének egy darabját is örző, zarándokhellyé lett kolostort, valamint egy, a közelben található kis helyi borászatot, ahol a helyi finom borok mellett pisztácialikőrt és a soutzoukost is megkóstolhattuk. Innen Ciprus két természetes vízeséseinek egyikéhez látogattunk.

Az érdekes, kiválóan szervezett kurzus mellett megismerhettem Ciprus múltját és jelenét, gasztronómiai és építészeti különlegességeit, a helyiek lazaságát, kedvességét, segítőkészségét is. Köszönöm koordinátoraimnak, pályázatíró kollégáimnak, és a Tanártovábbképzés munkatárdainak, különösen Véghné Juhász Krisztinának a fentieket lehetővé tevő segítségét.

szerda, 22 augusztus 2018 09:45

Technology in the Classroom

British Study Centres - Technology in the Classroom (2018.07.30.-2018.08.10.)

Oxfordban a British Study Centres által tartott Technology in the Classroom című két hetes kurzuson vettem részt. Bár a repülőtársaság az indulás előtt kevesebb, mint négy órával törölte a járatomat, a kurzusra megérkeztem, a késés pedig inkább részvétet váltott ki a szervezőkből, tanáromból, csoporttársamból, mintsem hogy problémaként kezeljék azt.

A kurzus mobilalkalmazások iskolai használati kereteiről, lehetőségeiről szólt. Interaktív kurzusról lévén szó, a tanultakat azonnal ki is próbáltuk a gyakorlatban, gyakorlatilag így tanultunk meg őket használni. A kinti oktatási rendszer, és így jelen tanárképzés is (valamint a kurzuson részt vevő osztrák kollégák is) számukra magától értetődő módon Apple rendszereket használtak. Ez azonban nem okozott problémát, mert a megismert alkalmazások jelentős része platformfüggetlen volt, illetve ahol nem, ott oktatónk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy Andoird alapú hasonló alkalmazást mutasson számunkra. Alkalmazások széles körét ismertük meg, a blogkészítő alkalmazásoktól kezdve (Pl. Spark Pages), a videó vágó, és játékos tudásfejlesztő alkalmazásokon keresztül egészen a tudást tesztelő alkalmazásokig (pl. Kahoot). Használtunk, megismertünk VLE (Virtuális tanulókörnyezet) és AR (kiterjesztett valóság) technikákat is. Elmélyedtünk az edutainment és a gamifikáció itthon még csak gyerekcipőben járó módszertani lehetőségeiben. Anglia nagyvárosai pezsgő multikulturális környezetet biztosítanak, így az emberek nyitottabbak, elfogadóbbak, ugyanakkor megfontoltabbak is, talán ez lehet az egyik oka, hogy oktatás terén tapasztalat felkészültségük, a kor technikai lehetőségeinek naprakész kihasználásával, messze meghaladják az itthon tapasztalhatóakat. Tanulócsoportunk is nemzetközi volt, tagjai között akadtak osztrákok, magyarok, sőt volt Réunion szigetéről is kollégánk. Ezáltal jelentősen fejlődtek nyelvi kompetenciáim, nem csak az angol, de szerencsésen a német nyelv területén is. Fejlődtek szervezési, digitális, szociális kompetenciáim. Szaktudományos, szakmódszertani kompetenciáim ily mértékű fejlesztése másképp nem lett volna lehetséges. Olyan technikai, módszertani felkészültségre tettem szert, amely legalább 5 évvel megelőzi az itthoni lehetőségeket.

A kurzus szervezői rengeteg szabadidős tevékenységet biztosítottak a számunkra: volt idegenvezetéses városnéző túra, több szempont szerint több is, meglátogattuk Oxford méltán híres füvészkertjét, ahol sajnos nem láthattuk a Tolkient inspiráló nagy fát, mert az már korábban kidőlt, ledöntve ezzel a Lewis Carrollt inspiráló falat, amelyet azonban szerencsére helyreállítottak. Oxford méltán híres különböző College-airól, ezekből láttunk többet is (pl. Christ Church, Magdalen College), s így láthattuk a Harry Potter filmekből jól ismert hatalmas étkező valóban működő mását, amely alapján a díszlet is készült. Részt vettünk egy esti istentiszteleten (evensong) is. A hétvégén meglátogattuk Shakespeare szülővárosát, és az I. Vilmos angol király által építtetett Warvick kastélyt is. Oxford több múzeumában járva láthattuk az Einstein utolsó ott tartott előadásának sorait őrző táblát is. Egyik este Oxford várának udvarán láthattunk a Rómeó és Júlia című színdarabot.

Szállásunk a képzőhely által felajánlottak egyike volt, az iskolától busszal kb. 20 percnyi távolságban, saját szobával, fürdőszobával jellemzően 5-6 fő számára közös konyhával, mosási lehetőséggel.

Köszönöm pályázatíró, valamint a szervezésben, lebonyolításban részt vevő kollégáim, továbbá Tanártovábbképzés munkatársainak segítségét.

Canterburyben, a Pilgrims szervezésében megtartott How to motivate your students című motivációs tartalmú módszertani képzésen vettem részt két héten keresztül 2015. július 5. és 18 között. Matematikatanárként, középfokú nyelvtudással vágtam neki a képzésnek, melynek a Kent University adott otthont. Az egyetem egy dombtetőn, mintegy fél órányi sétára fekszik Canterbury festői szépségű városkájától, így a hatalmas területen, parkosított környezetben elterülő egyetemről gyönyörű kilátás nyílik a katedrálisra és a városra.

Szállásom az egyetemvárosban volt, egy erdős területen elszórtan elhelyezkedő 5 fős házak egyikében. A házban rajtam kívül egy magyar, és 3 olasz kolléganő lakott, így a mindennapi kommunikáció során is használtuk az angol nyelvet. A házban közös konyhánk is volt, így az általam választott self-catering accommodation (önellátó étkezés) nem okozott problémát, már csak azért sem, mert az egyetem éttermekkel, boltokkal, mosodákkal és egyéb infrastruktúrákkal tökéletesen felszerelt.

A képzés jól szervezett volt, minden segítséget megkaptunk trénereinktől, az adminisztratív személyzettől, kurzustársainktól de még akár vadidegenektől is.

A képzés során minden nap három, 90 perces blokkban tartott órán vettünk részt 9-10 fős csapatunkkal, melyben több magyar, egy spanyol, két szlovák, egy német, egy dán, egy észt kolléga vett részt, az angoltanárok mellett volt köztünk két biológiatanár és velem együtt két matematikatanár is. A multikulturális környezet szükségessé tette az angol nyelv folyamatos használatát, valamint lehetővé tette nemzetközi kapcsolatok kialakítását. Képzésünk vezetője, a lengyel származású Aleksandra Zaparucha (Ola) rendkívül magas szintű felkészültségről tanúbizonyságot téve, a résztvevők igényeihez alakította a kurzus anyagát. Külön értékelendő, hogy mindent a gyakorlatban próbáltunk ki majd trénerünk segített, hogy mi magunk jöjjünk rá arra, hogy mit és miért csináltunk, illetve, hogy ezeket hogyan lehet egy tanórai foglalkozás keretében hatékonyan megvalósítani.

A képzés legérdekesebb elemei számomra a következők voltak: csapatépítési stratégiák, extrovertált – introvertált személyiségtípusok, videók és kisfilmek használati lehetőségei, innovatív IKT-s technológiák használata, érzelmek hatása a tanulásra, memorizálás technikák, workshop – hogyan tanuljunk egymástól, classroom management, élményalapú tanulás kísérletekkel,  és egyéb személyiségközpontú, változatos tanítási, motiválási technikák.

Csapattársaim között két potenciális e-twinning partnerem is van, akikkel érdekes közös munka van kilátásban.

A kötelező órák mellett minden nap délután és este lehetőségünk nyílt 1-1 egyéb foglalkozáson való részvételre. Én ezek közül a projektoktatás és a kiégés elleni tréningeket választottam. Ezen kívül szervezett formában részt vettünk Canterburyben idegenvezetett túrán, és részesei lehettünk egy a katedrálisban megtartott anglikán szertartásnak, az úgynevezett Evensong-nak is, amely megható bizonyítéka a helyiek hagyományőrzés iránti elkötelezettségének. Lehetőségünk volt kipróbálni a „puntingolást” is, azaz egy lapos fenekű csónakban egy helyi egyetemista értő idegenvezetése alatt végigeveztünk a várost keresztülszelő folyócskán, megannyi érdekességet megtudva a város történetéről, a katedrális építéséről, és a kikötőhely fölött lebegő furcsa székről…

A pályázatot azért nyújtottam be, hogy fejlődjek nyelvileg, pedagóguskompetenciáim tekintetében, belelássak más oktatási rendszerek mindennapjaiba, azok vívmányaimba és problémáiba. Ezen célok mindegyike megvalósult. Az angol anyanyelvű, multikulturális környezetben történő folyamatos angol nyelvű kommunikáció (szóban és írásban egyaránt) jelentősen fejlesztette nyelvi kompetenciáimat, bátrabban és hatékonyabban szólalok meg ezután angol nyelven. Csoporttársaimmal kialakított kapcsolataimnak hála úgy érzem, sokkal inkább részese vagyok globalizált világunknak, arra nagyobb rálátásom van, abban otthonosabban mozgok. Szaktárgyi kompetenciám több tekintetben fejlődött, reményeim szerint önállóbban és hatékonyabban tudok reagálni a külső hatásokra, valamint differenciálni és a gyakorlati alkalmazhatóság szempontjainak érvényesítésére. A pedagógiai folyamatokhoz kapcsolódó kompetenciáim is fejlődtek, különös tekintettel, a kollégákkal és a diákokkal való együttműködésre vonatkozóan, valamint a források kritikus elemzésének tekintetében. A tanulás támogatására vonatkozó kompetenciáim is fejlődést mutatnak, úgy érzem, hatékonyabban tudom tanulóimat segíteni egyéni útjuk megtalálásában, jobban tudom ösztönözni a magasabb szintű gondolkodási folyamatokat. Fejlődtem a tanulói csoportok alakításának tekintetében is, rengeteg új technikát tanultunk erre vonatkozóan is. Kommunikációm, a szakmai együttműködésre vonatkozó kompetenciáim is fejlődtek, elkötelezettségem is erősebb lett.

A képzés során rengeteget fejlődtem önismeret és módszertan tekintetében is, a kulturális és közösségi élmények pedig örökre maradandóak. Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, s köszönöm a Tanártovábbképzés segítségét is, Véghné Juhász Krisztina nélkül mindez nem jöhetett volna létre, neki különösen köszönöm.