Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Szőke Tamás

péntek, 29 szeptember 2023 11:52

Acet, Cork, 2023. július 3-14

Acet, Cork, 2023. július 3-14

A DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum angol nyelvtanáraként 2023 július 3 és 14 között egy kéthetes módszertani továbbképző tanfolyamon vettem részt Írországban, Cork városában. A képzés megszervezése a Hungary Expert for Teachers tapasztalatával és segítőkészségével illetve a koordinátor kolléga segítségével és odafigyelésével nem okozott gondot, ezúton is köszönöm nekik a munkájukat!

A 11 fős csoportunk lengyel, cseh, olasz és magyar kollégákból tevődött össze, az elejétől kezdve egy jó hangulatú társaság voltunk. Az órákat tartó Nerea, egy fiatal, agilis, barátságos és segítőkész tanárnő.

A választott kurzusom címe „How to teach spoken English” volt, de emellet sok más aspektusát is érintettük az angol nyelvtanítás módszertanának. Nerea előszeretettel használta ki a digitális technika előnyeit, számtalan internetes oldalt és telefonos applikációt ajánlott és mutatott be nekünk. A teljesség igénye nélkül ezek között voltak a www.linguahouse.com, http://en.islcollective.com vagy a www.eslbrains.com oldalak.

Nerea külön blokkot szánt a mesterséges intelligencia tanórán történő használatának megvitatására, amit nagyon hasznosnak és korszerűnek gondolok. Ez a témakör manapság egyre jobban foglalkoztatja az oktatásban dolgozókat, szerintem minden tanárnak és oktatónak számolnia kell ezzel a jelenséggel.

A technika vívmányain kívül számos társasjátékot és egyéb játékos feladatot mutatott és javasolt tanárnőnk, aminek én külön örültem, mert mostanában egyre jobban érdekel a gamification témaköre.

Esett ezeken kívül szó a neurodiverzitásról is, amely napjainkban a technika fejlődésével párhuzamosan egyre jobban előkerülő problémakör. Nerea részletesen ismertette a jelenséget és megvitattuk azok hatékony kezelését.

Az ACET nyelviskola heti két délutáni városnéző programot szervezett, amelyek mindegyike élmény volt, az olykor nem túl barátságos ír időjárás ellenére is.

A kurzus után új tapasztalatokkal és élményekkel tértem haza, melyek munkában nagy segítségemre lesznek az elkövetkezendő tanévekben.

hétfő, 10 szeptember 2018 12:11

Modern British Culture in Oxford

A Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának képviseletében július 30. és augusztus 10. között részt vettem az oxfordi British Study Centres kéthetes tanfolyamán. A tanfolyam címe és témája Modern British Culture volt. Az iskola Oxford szívében található, ennek megfelelően kiválóan fellelhető és megközelíthető.

 

Egy ilyen mobilitás lebonyolítása során számos dokumentum megléte, beszerzése, kinyomtatása, aláíratása, stb szükséges, ebben gyakran életmentő segítséget kaptam a második emeleten működő recepción. Noha az intézményben érkezésem napján a sok újonnan érkezett és regisztrálni vágyó diák miatt elég nagy volt a felfordulás, a recepción dolgozók segítőkészsége nem ismert határokat.

 

Tanáraink is kedvesek és segítőkészek voltak, az órák mindig jó hangulatban teltek. A tananyag kiválasztása tekintetében abszolút rugalmasak voltak, hiszen azt tanították, amit a csoport többsége választott, vagyis volt, hogy eltértünk a meghirdetett tanmenet tervezettől. Talán néha túlságosan is rugalmasan álltak hozzá, helyenként úgy éreztem, hogy egy-egy adott órát színesebben és hasznosabban is össze lehetett volna rakni. Ehhez hozzájárult, hogy néhányszor a technika ördöge is közbeszólt, dehát ez midnenkivel előfordul, nem igaz?

 

Az apró nehézségektől függetlenül azonban kaptam a két hét alatt számos olyan szakmai ötletet, melyet a későbbiek során biztosan hasznosítani fogok. Alkalmam nyílt a tanári eszköztáramat gyarapítani, mely ugyan nem volt a kurzus fő profilja, de esetenként hangsúlyt kapott. Olyan apró fortélyok ezek, melyek önmagukban nem tűnnek annyira korszakalkotónak, de ha a szükség úgy hozza, nagyon jól tud jönni a tanóra megszervezésében és lebonyolításában.

 

Amikor ezt a tanfolyamot választottam, elsősorban arra voltam kíváncsi, amit a tanfolyam címe is sugall, napjaink brit kultúrája szempontjából kívántam tájékozottságot és több tapasztalatot szerezni. Mindezt azért, hogy hazatérve színesebb és hitelesebb órákat tudjak tartani diákjaimnak, és hogy angol tanár létemre korszerű ismeretekkel tudjam alátámasztani a nyelvi óráim. Ez a törekvésem összességében sikeres volt, több olyan ismerettel tértem haza, melyeket azelőtt nem birtokoltam vagy felszínes volt róluk a tudásom. Ennek megfelelően bátran használom őket ezentúl tematikus óráim alkalmával.

 

A csoportban 12-en voltunk, és ahogy az lenni szokott, változatos összetételével izgalmas kiindulópont volt a számomra. Voltak csoporttársaim Svájcból, Olaszországból, Hollandiából, Németországból és Lengyelországból. Így tehát a két hét során nemcsak Nagy Britannia, de a fenti országok kultúrájához is közelebb kerültem, hiszen csoporttársaimmal sokat beszélgettünk az órákon és az órákon kívül egyaránt. A sok közösségi program alkalmával megismertük és megkedveltük egymást, néhányukkal azóta is tartom a kapcsolatot. Ezek a kapcsolatok a későbbiek során akár iskoláink szakmai együttműködéséhez is vezethetnek.

 

A BSC gyakran szervezett szabadon választható tanórákon kívüli foglalkozásokat, melyek nagy részére feliratkoztam. Sosem bántam meg, az iskolában dolgozó tanárok kitűnő idegenvezetéssel mutatták meg városuk főbb nevezetességeit. Volt olyan program, amely meglepett és nagyon izgalmasnak találtam, például sosem láttam még bírósági pert angol nyelven (magyarul sem) élőben, illetve a helyi városháza épületét sem járja be minden ide látogató. A helyi botanikus kert lenyűgöző szépségű, Oxford egyetemi épületeivel pedig egyszerűen nem lehet betelni.

 

Mindent összevetve, egy hasznos és izgalmas két hetet töltöttem Oxfordban. Hasznos volt, mert az itt szerzett tudást munkám során használni fogom, szakmai tapasztalataimat örömmel fogom megosztani munkatársaimmal. Izgalmas volt, hiszen Oxford ódon épületei és egyetemi város mivolta varázslatos hangulatú teszi ezt a várost, amit érdemes megismerni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki teheti, vállalkozzon egy ilyen útra, és emlékezetes élményekkel fog hazatérni!

 

2015. augusztus 16-28.

Amikor iskolánkban először hallottam az Európai Uniós pályázatról, amely tanártovábbképzési tanfolyamokat tesz lehetővé, azonnal jelentkeztem. Angol szakos nyelvtanár lévén angol nyelvterületet, Írországot választottam. 

A szervezési és adminisztratív tennivalók után 2015. augusztus 16-án kora délután repülőgépre ültem, és késő este elfoglaltam szállásom Dublinban. Szobám a Trinity College (a helyi egyetem) egy kollégiumi épületének harmadik emeletén volt. Bár a szobához nem tartozott külön fürdőszoba, meg voltam vele elégedve. A reptéri transzferbusz a Campus bejáratánál tett le, a nyelviskolához, ahová két hétig járnom kellett, pedig elég közel volt ahhoz, hogy reggelente gyalog járjak az óráimra.

A CES – Centre of English Studies nyelviskola jó választás volt, színvonalas intézménynek bizonyult. A tanárok kedvesek és türelmesek voltak, az órákat pedig hasznosnak és érdekesnek találtam. Az általam választott kurzus neve Blended Learning – Technology in the Classroom. Elsődleges célja az volt, hogy megismertesse a tanórákon használható modern technikai eszközök széleskörű és praktikus használati módjait és tanácsot adjon a felmerülő problémák gyors és hatékony leküzdésére. Elsősorban azért választottam ezt a tanfolyamot, mert úgy gondoltam, hogy az iskolában lévő infrastruktúrát érdemes minél jobban kihasználni, esetleg a tanfolyam tapasztalatai alapján később kollégáim segítségére is lenni.

A tanfolyam részletesen foglalkozott az Internet nyújtotta lehetőségek kihasználásával, számtalan általam eddig nem ismert internetes oldalt ajánlott kipróbálásra, amelyek valóban kiválóan használhatóak mind a különböző nyelvtanulói készségek fejlesztése során, mind egy esetleges projektmunka elkészítésekor. Az órákon ezeket a forrásokat élesben is kipróbáltuk, vagyis a tananyag nem csak száraz tudnivalókból állt, hanem gyakorlási lehetőséget is kaptunk. A második héten lehetőségünk volt arra is, hogy megfigyelőként jelen legyünk az iskolában folyó órákon, mely tapasztalat ugyancsak hasznosnak bizonyult. Ezeken a hospitáló órákon az adott tanár által használt anyagok, módszerek és tanítási stílus alapján ugyanis részletesen megbeszéltük az ott látottakat, és levontuk a következtetéseinket.

Az órák hangulata oldott és jókedvű volt, a tanárok az első napon megtalálták a közös hangot a 13 fős csoporttal. Samantha és Gavin mindenben segítőkész és barátságos volt, hozzáállásuk az első reggel megtörte azt a bizonyos „jeget”.

A tanuláson kívül az iskola gondoskodott arról is, hogy a tanórákon kívül is hasznosan töltsem az időm. Délutánonként programokat szervezett, mely programok alkalmával lehetőségem nyílt megismerni az ír fővárost, és az ország néhány egyéb fontos helyeit. Ezen programok alkalmával betekintést nyertem az ír nemzet történelmébe, például közeli képet kaptam az 1916-os forradalom eseményeiről. A James Joyce emlékére berendezett múzeumban közelebb került hozzám az ír irodalom, és tanáraim és az utca embere jóvoltából alkalmam volt az ír angol és a régi kelta nyelvet közvetlen közelről megismerni.

Mindent összevetve elmondhatom, hogy elvárásaimnak megfelelő tapasztalatokkal jártam végig a kéthetes tanfolyamot és tértem haza Magyarországra. Írországban lehetőséget kaptam arra, hogy első kézből, vagyis külföldön, célnyelven fejlesszem magam, vagyis:

  •          javíthassam kompetenciáimat saját területemen,
  •          új tanítási módszereket próbálhassak ki,
  •          új tanulási módszerekkel ismerkedhessek meg,
  •          csiszolhassam, illetve szinten tarthassam angol nyelvtudásom,
  •          jobban megismerhessem Írország kultúráját,

Egyszóval, a két hét alatt egy olyan kurzuson vettem részt, melynek tapasztalatai alapján növelni tudom majd itthoni munkám hatékonyságát.

A fenti előnyökön kívül volt még valami, amelyet fontosnak és hasznosnak ítéltem meg. Csoporttársaim megismerése révén lehetőségem nyílt új kapcsolatok kiépítésére külföldi iskolákkal. Csoporttársaim Európa minden tájáról érkeztek, francia, spanyol, olasz, osztrák, cseh, lengyel, orosz és török kollégáimmal a tanfolyam elvégzése után is tartani fogjuk a kapcsolatot. Ezen kapcsolatok révén később akár diákcsere kapcsolatokat is alkalmunk lesz szervezni, mely programokat diákjaim látószögének tágítása érdekében különösen fontosnak gondolok. A modern munkaerőpiacon egyre jobban elvárt készség a kulturális tudatosság, melyet itthon nehéz fejleszteni. Arról pedig nem is beszélve, hogy egy ilyen utazás egy diák életében életre szóló élményeket jelent.

Élménybeszámolóm végén szeretném megköszönni az Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Erasmus+ mindazon dolgozóinak munkáját, akik lehetővé tették a külföldi továbbképzésen való részvételemet.

 

Szőke Tamás

Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolája