Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 09 augusztus 2022 15:10

"Vonások és fogások - Az írás és fogalmazás tanításának jelentősége az anyanyelv tanításában"

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
A mesés Rovinjban A mesés Rovinjban

2022. 07. 10 -16. között az Erasmus + tanárképzésen „Vonások és fogások- Az írás és fogalmazás tanításának jelentősége az anyanyelvi oktatásban” című kurzuson vettem részt Horvátországban, Rovinjban.

Életem egyik csodálatos élményét kaptam ezen a kiválóan szervezett programon, hiszen először láthattam, érezhettem a tenger végtelenségét, a városka mesés szépségét, ezt a varázslatos miliőt. Minden kollégám számára javaslom e képzésen részvételt a szakmai kiégés megelőzésére, teljes felfrissülésre, új ismeretségek teremtésére, tudásmegosztásra, szemléletformálásra. Az eddigi munkámban, gyakorlatomban kaptam megerősítést és lesznek területek, ahol frissítem a megszerzett tudás birtokában szemléletemet, tevékenységeimet. Kollégáimnak örömmel adom át ezt a hangulatot, e boldog egy hét minden gyönyörűségét, hogy kedvet ébresszek bennük e különleges képzésformához.

A tanfolyam az írás, helyesírás, szóbeli és írásbeli szövegalkotás területeit helyezte a középpontba. Sok-sok tevékenységgel, játékkal színesített elméleti és gyakorlati segítséget kaptunk munkánkhoz. Oravecz Márta és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes személyében nagy tudással, sok tapasztalattal rendelkező pedagógust és nagyon pozitív kisugárzású embereket ismerhettem meg. Csodálattal, nagyrabecsüléssel hallgattam őket, rengeteg tudást adtak át a hét folyamán. A kezdeti alapoktól a betűk, szavak, mondatok kisebb egységein keresztül jutottunk el a szövegig, majd az írás - fogalmazás ellenőrzéséig, az értékelésig. Elméleti alapokat nyújtottak, melyeket a gyakorlatban is kipróbálhattunk változatos munkaformákban. Sok jó gyakorlattal, játékkal, ötlettel segítettek abban, hogy a gyerekekkel a legszínesebb módon szerettessük meg az írás technikáját, a fogalmazás készítésének tartalmi varázsfogásait. Megtanultuk, hogyan vezethető rá a gyermek a helyes ceruzafogásra, milyen sokrétű feladattal fejleszthető a finommotorika, matematika, ének, rajz, technika, s még a testnevelés tantárgyban is. Az előkészítő időszak rendkívüli fontosságú a biztos alapok megteremtésében, kellő időt kell fordítanunk rá. Az órák nagyon hangulatosan, változatosan szervezetten, minden résztvevőt aktívan bevonva történtek.

A kurzuszáró napon átvehettük a képzést igazoló oklevelünket. Szombaton pedig pompás hajókirándulással is megajándékoztak bennünket a szervezők. Elhajóztunk Vsarba, ahol bejárhattuk a szigetke utcáit, meglátogathattuk nevezetes épületeit, gyönyörködhettünk a panorámában.

Hálásan köszönöm a Jutaki Bt. – Hungary Expert ügyvezetőjének, Véghné Juhász Krisztinának, koordinátor segítőmnek, Szászné Süle Annamáriának, hogy egy életre szóló élménnyel és sok-sok szakmai tudással, új kapcsolatokkal gazdagodhattam.

Gödöllő, 2022. 08. 05.

Molnárné Harcsás Erzsébet

További információk

  • Helyszín: Rovinj
Megjelent: 197 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 09 augusztus 2022 15:49

Új hozzászólás