Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 31 augusztus 2023 21:52

The Fundamental ICT Tools for Education - Tanártovábbképzés Horvátországban

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
The Fundamental ICT Tools for Education
2023. július 24-29.
Split, Horvátország

2023 nyarán, július 24-29. között a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanáraként lehetőségem volt részt venni a ”The Fundamental ICT Tools for Education” című tanártovábbképzésen, IKT témakörben, amiért ezúton is hálával tartozom mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a lehetőséghez.
 
A kurzusra a környezettudatos utazás jegyében busszal érkeztem, mely 12 óra alatt juttatott el Budapestről Split városába. A 38 fokos reggeli hőségben szerencsére hamar megtaláltam szállásom, mely ottlétem első pár napjában adott otthont, míg kintlétem másik felében a város központjában élvezhettem a horvát nyüzsgést. Második szállásom nemcsak azért volt jó, mert az óváros szívében helyezkedett el, hanem azért is, mert három percnyi sétára volt a kurzus helyszínétől.
 
Tanfolyamunkat két hölgy tartotta: Alenka Miljević a tanfolyam első három napján felelt az órákért, míg Marijana Duša a tanfolyam második szakaszában oktatta csoportunkat. Mindkettőjük személyében csupaszív embereket ismerhettem meg, akik azon túl, hogy minden erejükkel azon voltak, hogy minél több információt tudjanak átadni a kurzus témakörében, nagy hangsúlyt fektettek a kulturális ismeretterjesztésre is: segítségükkel ismerkedhettünk meg Split legjobb éttermeivel, a horvát gasztronómia legnépszerűbb fogásaival, de Split egy-egy eldugott gyöngyszemét is megmutatták nekünk óráink előtt vagy után.
 
Ami a csoportot illeti, a kurzuson tizenhárman vettünk részt szerte Európából: hazánkon és a fogadó országon túl Olaszország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Románia és Szlovákia is képviseltette magát. Kurzustársaim személyében kedves, nyitott embereket ismerhettem meg, akik közül pár kollégával a tanfolyamon kívül, kulturális programokon is részt vettem: pár kurzustársammal együtt mentünk városnéző túrára, illetve egy olasz kollégával a Splittől 15 kilométerre található Klissza várát együtt látogattuk meg.
 
Maga a kurzus a fentebb megjelölt napokon zajlott, minden nap ugyanabban az idősávban, 9:00-13:30 között, egy hosszabb vagy két rövidebb szünettel. Az órák struktúrája – az első nap kivételével – meglehetősen hasonlított egymásra: először bemutatásra került az aktuális weboldal / alkalmazás / IKT eszköz, amit az óra során érintettünk, majd az önálló alkotásra került a sor. Ezzel szemben, az első napon a követelmények ismertetésével és egymás személyének, kultúrájának megismerésével töltöttük az időt. Az oktatók előzetesen arra kértek bennünket, hogy készítsünk magunkról egy rövid prezentációt, amelyben bemutatjuk magunkat, iskolánkat és pár szót szólunk saját országunk, városunk jellegzetességéről is. A prezentációk rendkívül érdekesnek bizonyultak, jó volt látni a résztvevők országainak, kultúrájának egy-egy, általuk fontosnak tartott szegmensét.
 
A közös munka a második napon indult. Az aznapi órán megismerkedtünk különböző képszerkesztő programokkal, kipróbáltuk a TED-Ed weboldalt, amelynek segítségével videók felhasználásával nyílik lehetőség a tudásátadásra és annak ellenőrzésére, illetve kipróbáltuk a Bitmoji oldalt is, ahol mindenki elkészíthette saját avatárját és a figura segítségével kifejezhette aktuális érzéseit. Az elkészült alkotásokat a Padlet nevű oldalon, egy kollaboratív falon kellett megosztani, míg a kommunikációhoz az internetes levelezőrendszeren túl a Google Classroom szolgált segítségül.
 
A harmadik nap nagyon termékenynek bizonyult: az óra elején különböző kvízoldalakkal foglalkoztunk (Quizlet, Quizizz, Gimkit), melyekből mindenkinek egyet kellett választania és azzal kellett elkészítenie egy feladatot, melyet saját óráin felhasználhat. Ezután a LearningApps és Thinglink oldalakkal ismerkedtünk, melyekből szintén egy felhasználásával kellett oktatási anyagot készíteni. Mivel én a fentebb felsorolt alkalmazások zömét már ismertem, az óra keretén belül a Gimkit és Thinglink nyújtotta lehetőségeket fedeztem fel. Örültem a lehetőségnek, mert úgy gondolom, mindkét esetben olyan webes programokról beszélhetünk, amelyek kialakításukkal, funkcióikkal a diákok tetszését is elnyerhetik. Az óra második felében a Nearpod és Breaking News nevű oldalakkal foglalkoztunk.
 
A negyedik napon a szófelhők készítésének technikájával ismerkedtünk meg, illetve az Edpuzzle oldallal, ami a TED-Ed felületéhez hasonló, videókat alapul vevő internetes program. Az Edpuzzle esetében lehetőség van arra is, hogy nyomon kövessük diákjaink feladatmegoldását, illetve az is látható, ki hány percet töltött el az adott felületen, egy adott feladat megoldásával.
 
Az ötödik, egyben utolsó napon a Wordwall, Weebly és Genially oldalakkal foglalkoztunk. A Wordwall esetében egyénileg kellett feladatot készítenünk szakjainkhoz kapcsolódóan, míg a Weebly internetes programot illetően betekintést nyerhettünk, hogyan lehet egy egyszerűbb weboldalt elkészíteni. A Genially webes felület segítségével pedig lehetőségünk adódott csapatban egy internetes szabadulószobát létrehozni. A nap végén, a tanfolyam lezárásaként a két kurzusvezető, némi ünneplés keretében átadta számunkra a kurzus részvételét igazoló okleveleket. Az együtt töltött idő megkoronázásaként a hivatalos ceremónia után egy közeli étteremben intettünk búcsút egymásnak.
Köszönöm még egyszer, hogy részese lehettem a projektnek, úgy érzem, szakmailag és emberileg is sokat tanultam az ott töltött idő alatt.
 
Budapest, 2023. 08. 28.

További információk

  • Helyszín: Horvátország
Megjelent: 116 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 31 augusztus 2023 21:59

Új hozzászólás