Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 08 szeptember 2023 08:46

Body-Mind-Nature connection képzés, Reykjavík 2023.07.22-29.

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

2023.júliusában az Erasmus + program keretében Izlandon, a PMS képzőintézet  „Body-Mind-Nature connection: well-being for a fully awareness and healthy lifestyle , outdoor and environmental session” képzésén vehettem részt. A tanfolyam célja olyan ismeretek, feladatok, játékok megismerése, átadása volt, melyek segítenek összekapcsolni a testünk mozgását, működését a figyelmünkkel, és melyek a természetben, de akár tantermi körülmények között egyaránt hasznosíthatóak.

 A tanfolyam hét napja egy jól felépített egységet foglalt magába, a PMS a képzés minden napján figyelt arra, hogy elméleti és gyakorlati ismeretekkel is bővítsük tudásunk.. A tanfolyam során megközelítőleg 70 %-ban szabadtéren, Reykjavík közeli óceánparton, kisebb hegyen, parkban, a maradék időben pedig egy szálloda konferenciatermében zajlott a képzés. A tanórák után lehetőségünk volt a képző szervezésében fakultatív programokon is részt venni, melyek ugyan nagyon drágák voltak, de hatalmas élményt nyújtottak.

 A csoportban huszonöten voltunk, olaszok, lengyelek, görögök, csehek, osztrákok egy Mexikóban született, de már Franciaországban tanító hölgy, és mi magyarok alkottuk a csapatot. Sokan, sok helyről, sokféle habitussal érkeztünk, a sok páros és csoportos feladatnak köszönhetően mégis hamar megtaláltuk a közös hangot.

 A tanfolyam nyelve az angol volt, trénerünk, Elena, spanyol élsportoló, sokszor nagyon erős akcentussal, a szavakat keresve beszélte az angolt, de ez csak erősítette a tanfolyam résztvevői között az együttműködést, a feladatok kitalálását, a játékok továbbgondolását. Az osztrák kollégákkal kimondottan szoros kapcsolat alakult ki, megbeszéltünk, hogy a tanév során iskolai szinten is felvesszük a kapcsolatot, de biztos vagyok benne, hogy az olasz, lengyel és cseh kollégák is nyitottak a további kapcsolattartásra.

 A képzés során sokrétű, izgalmas feladatokat, játékokat ismerhettem meg. Voltak gyakorlatok, melyeket testnevelő tanárként már régóta használok, és voltak olyanok, melyeket eddig egyáltalán nem ismertem és egészen biztosan ki fogok próbálni ősztól. A gyakorlatok mindegyike összefüggésben állt, összekapcsolta érzékszerveket az idegpályákkal és a mozgászervi rendszerrel, komlpex képességeket fejlesztettek.  A tanfolyam rávilágított arra is, hogy a testnevelőként evidens feladatok közül mennyi olyan van, amely apró módosítással tantermi körülmények között is jól működik és hasznos kiegészítője lehet szinte bármely tantárgynak, vagy akár osztályfőnöki órának. Ezen játékokat írásos segédanyagként és workshop  keretében is be fogom mutatni gimnáziumi kollégáimnak.

Izland nagyon különleges, szavakkal nehezen leírható ország. Reykjavík egyszerre egy nagyra nőtt halászfalú és egy főváros, számos túra, kaland kiindulási központja. Izland természeti szépsége lenyűgöző, számtalan vízesés, vulkáni kráter, sziklafal, gleccser, bálnák és delfinek a parttól nem is annyira messze, a szinte állandóan fújó szél, a ritkaság számba menő napsütés mind-mind varázslatos csodahellyé teszi a szigetet, ahova régi álmom volt eljutni. Hálás vagyok, hogy 2023-ban az Erasmus + program keretében eljuthattam oda és részt vehettem ezen a sok szempontból különleges és hasznos képzésen. Biztos vagyok benne, hogy a tanfolyamon megismertek nem csak az én óráimat teszik majd még sokrétegűbbé, és az általam tanított osztályokban fejtik majd ki jótékony hatásukat, hanem minden érdeklődő kolléga hasznosítani tud majd belőle elemeket.

További információk

  • Helyszín: Izland
Megjelent: 13 alkalommal

Új hozzászólás