Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 14 szeptember 2023 15:06

Iceland is a nice land indeed : )

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Izlandi montázs Izlandi montázs SzK

A spanyol szervező cég, PMS, legalább hét kurzust bonyolított az enyémmel egy időben Izlandon. Az első nap, vasárnap, az összes kurzus résztvevőinek tartottak tájékoztatást a képzésekről, bemutatták a trénereket, informáltak a közös programokról, kirándulásokról, szerveztek egy ismerkedős játékot, volt egy érdekes és tartalmas előadás Izlandról, valamint csoportokban egy kétórás városnézés Reykjavíkban idegenvezetéssel. A kurzusom hétfőn kezdődött és pénteken ért végett, a test, az elme és a természet egységével kapcsolatos elméleti és sok gyakorlati tevékenység volt a programban, például közös, egészséges reggelik, torna- és légzőgyakorlatok, hideg/meleg váltófürdés, hegymászás, ügyességi és logikai játékok, kalligráfia, erő- és memóriafejlesztés. Lehetőség volt a résztvevők és iskoláik megismerésére, kapcsolatok építésére. Egy még itthon elkészített és a GoogleDrive-ra feltöltött prezentációban én is bemutathattam az iskolámat.

 Az ott töltött hét során sikerült eljutnom a sziget más pontjaira és megismerkedni az ország fővároson kívüli nevezetességeivel, természeti csodáival, élővilágával. Láttam lenyűgöző vízeséseket, magasba törő és csak bugyogó gejzíreket, kihűlt lávafolyamokat, voltam termálfürdőkben, múzeumban, üzletekben, étteremben, utaztam tömegközlekedéssel, olvastam ottani, angol nyelvű újságot, ismerkedtem az ottani élettel, időjárással, konyhaművészettel, természettel, sok időt töltöttem együtt a kurzusom résztvevőivel, német, cseh, francia, szlovén, szlovák, spanyol, osztrák és magyar kollégákkal.

Az utazást megelőzően az internetről tájékozódtam az úti célról, rengeteget olvastam Izlandról, illetve filmeket is néztem a szigetről. Szállásomat, repülőjegyemet, repülőtéri transzfereimet magam intéztem. A szállásomat az Airbnb rendszerén keresztül foglaltam, az izlandi szállásadóval több üzenetet váltottam még az utazás előtt és után is.

A fentiekből is kitűnik, hogy nagyon tartalmasan telt a hét, igyekeztem az ottlétem minden percét kihasználni. De előzetesen, az útra való felkészülés során is rengeteg új ismeretre tettem szert. Még sohasem jártam Izlandon, de már régóta rajta volt a bakancslistámon, hogy eljussak erre a távoli szigetre. Sikerült sokat megtudnom az ország földrajzáról, történelméről, mostani politikai helyzetéről, gazdaságáról, jelen problémáiról, vívmányairól. Az, hogy az olvasott információkat személyesen is megtapasztalhattam, óriási élményt jelentett, intellektuálisan és érzelmileg is feltöltődtem. Úgy érzem, egyelőre nem fenyeget a kiégés veszélye. Digitális kompetenciáim fejlődtek ezen ismeretek felkutatásával, a szállás és az utazások megszervezésével, a bemutatkozó prezentációm elkészítésével. Az előkészületek során, illetve végig az ott töltött időben angolul kommunikáltam írásban és szóban egyaránt. Ez angoltanárként nem jelentett nehézséget, vagy kihívást, de mindenesetre jó és hasznos lehetőség volt a nyelvgyakorlásra nem tantermi környezetben. Maga a kurzus nem igazán gyarapította elméleti ismereteimet, hiszen az egészséges táplálkozás és életmód, a sport és testmozgás fontossága számomra mindig is egyértelmű volt, ezeket a témaköröket magam is gyakran tanítom az óráimon, a képzés elméleti anyaga nem haladta meg egy ezekben a kérdésekben kicsit is jártasabbak alapismereteit. A gyakorlati elemek azonban roppant érdekesek voltak két szempontból is. Először is, szinte egyedüli nem testneveléstanárként nagy erőpróba volt lépést tartani a jóval fiatalabb és edzettebb kollégákkal, és jóleső érzéssel tölt el, hogy ez sokszor sikerült, másodszor pedig, sok olyan gyakorlatot, játékot, technikát tanultam, amit a mindennapi tanítás során is felhasználhatok, kipróbálhatok saját tanítványaimmal. Példának említeném az egy perces beiktatott tornagyakorlatokat, stresszoldó légzőgyakorlatot, logikai-, memória-, ügyességi- és fókuszjátékokat.

A PMS szervezetnek több helyi, izlandi trénert, segítőt kellene bevonnia a programjaiba, jelenleg csak egyetlen egy helyi dolgozik nekik. Igazából ők is csak vendégek ott, sokszor kevesebb információval rendelkeznek az országról, mint a kurzusaik résztvevői. A csoportok óriási létszámmal futnak, a miénkben például 30 fő volt, ami egyrészt érthető, hiszen nagy az érdeklődés, jó, hogy sokan élhetnek a lehetőséggel, meg persze a vállalkozást is jelentős bevételhez juttatja, másrészt viszont, a magas létszám nehezíti a munkát és a haladást, szervezési nehézségeket okoz. Számomra nagy csalódás volt, hogy az előzetesen megígértek ellenére nem biztosították a készpénzes, helybeni fizetést az általuk szervezett külön kirándulásokra, így ezekről túljelentkezés miatt lemaradtam több más résztvevővel együtt, akikkel végül egy jó csapattá összeállva magunk béreltünk autót, vezettünk, és így jártuk be a kirándulások útvonalait. Minden érdeklődőnek biztosítaniuk kellett volna a helyet ezeken a szervezett extra programokon!

További információk

  • Helyszín: Izland
Megjelent: 10 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 14 szeptember 2023 15:47
Továbbiak a kategóriában: « Tanári kommunikáció Csapatépítés »

Új hozzászólás