Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 19 szeptember 2023 08:14

Rovinj- Játék mindenek felett!

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Idén az ERASMUS+ program második alkalommal adott lehetőséget, hogy újból részt vehessek egy fantasztikus egy hetes tanfolyamon a számomra mindig gyönyörű Rovinj városában.
Azt gondolom nagyon jól választottam amikor a Játékos kaleidoszkóp címmel meghirdetett tanfolyamra jelentkeztem.
Ez már egészen az elején nyilvánvalóvá vált számomra, hiszen mikor beléptem az oktatás helyszínére láttam, hogy rengeteg különféle társasjáték, kártyajáték logikai játék volt rendszerezve a teremben.
Azt gondolom, hogy játékok soha nem látott mennyiségben és változatosságban vesznek körül minket. A gyerekek szobája zsúfolva van játékkal, mégis ebben a játék-dzsungelben sokszor magányosan és fásultan léteznek. Vagy fordítva: nincs körülöttük megfelelő játékinger, vagy a játékélmény leginkább egy elektronikus kütyübe sűrűsödik.
Márpedig a gyerekeknek (is) a játék létszükséglet. A szórakozáson túl a jó közérzet részeként a lelki, szellemi fejlődéshez elengedhetetlen. Játszani tanulni kell!
A tanfolyam 0. napján vasárnap találkoztunk az megadott tanteremben, ahol nemcsak hogy, mint már írtam rengeteg játék várt ránk de ezenfelül nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a gyakorlati órák lesznek többségben. A terembe való belépés sem volt szokványos egy kaleidoszkópot kaptunk a kezünkbe, ebbe kellett belenézni majd indító beszélgetésnek elmondani, hogy ki mit látott benne. Ki merre indult el a saját kis fantázia világában.
A hét folyamán bebizonyosodott, hogy egy lényegre törően, strukturáltan felépített elméleti háttérrel lett megtámasztva a gyakorlati foglalkozás és így egy tökéletes programot kaphattam. Nagyon élveztem, hogy rengeteg új játékot, játéktípust, stílust ismerhettem meg. Sok új információt, tapasztalatot gyűjthettem a játékokkal kapcsolatos attitűd formálás fejlesztés terén. Megismerhettem a játékokra irányuló reflektív és rendszerező gondolkodás lehetőségeit. Megtapasztalhattam, játszó közösség megalapításához szükséges szemlélet kialakítását. Beszéltük arról, hogyan válasszunk játékot, hol játszunk, mikor és mivel játszunk. Rengeteg körjátékot, csapatjátékot játszottunk, legfőképpen olyat, melyek nem igényelnek eszközöket, mint például a Evolúciós játék, Sárkány lovag királylány, Bökős-játék.
A hét folyamán kisebb csoportokban ismerkedtünk meg különböző játéktípusokkal kezdve az ismerkedős játékokkal majd játék az oktatásban, népi játékokkal, modern népi játékok, közösség építő játékok, foglalkoztunk játékkészítéssel ill. játéktanmenet készítéséről is tanulhattunk.
A csoport nagyon motivált és nyitott volt a játékos feladatokban való részvételre ill. a közös munkára. A tanórák nagyon jó hangulatban teltek.
A színvonalas órák mellett mindenképp írnék néhány sort a képző által szervezett fakultatív programokról is, amelyek már az első nap elkezdődtek és nagyon jónak bizonyultak. Érkezésünk napján egy közös vacsorát szerveztek, amin mindenki részt vett így már az első nap ismeretségek kötődtek. A tanfolyam záró napján részt vehettünk egy egész napos hajókiránduláson ezáltal megcsodálhattuk az Isztriai- félsziget nyugati részén található Vrsar városát.
A tanórák után lehetőségem volt meglátogatni a Szent Eufémia-templomot, ahonnan fantasztikus kilátást nyílt a kéklő tengerre. Egyik délután Pulába utaztunk, ahol a Colosseumot látogattuk meg és sétálgattunk a városban. Sikerült eljutni a Kamenjaki félszigetre, ahol a kék barlangot csodálhattam meg.
Összességében ismét elmondhatom, hogy felejthetetlen élményekkel, tudással tapasztalattal gazdagodtam köszönöm, hogy részese lehettem újból az Erasmus+ programnak.
Kissné Lami Mónika Zita

További információk

  • Helyszín: Rovinj
Megjelent: 3 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 19 szeptember 2023 08:20

Legfrissebbek a szerzőtől: Kissné Lami Mónika

Új hozzászólás