Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 25 szeptember 2023 16:23

ICT in Education

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Zsigri Marianna

angol nyelvtanár

Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola

Kurzus: ICT in Education

Prága, 2023.08.07-11

Első kurzusom

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola Erasmus pályázatának keretében előszőr vettem részt külföldi kurzuson 2023. augusztus 7-11-ig az International Training Centre szervezésében. Az ICT in Education kurzust választottam. A továbbképzés Csehország fővárosában a száztornyú Prágában volt egy nagyon modern irodaépület 3. emeletén ahol más kurzus nem zajlott párhuzamosan, így csak saját csoportom tagjaival és a kurzus szervezőivel tudtam megismerkedni. A környezettudatosság jegyében repülő helyett nemzetközi vonattal utaztam. A szállásomat már tavasszal lefoglaltam a város központjában, így a képzés helyszínétől és a főbb nevezetességektől 10 percnyi sétára laktam. A kurzust azért választottam, hogy „digitális bevándorlóként” jobban megérthessem a „digitális bennszülöttek” világát. A képzés célja az volt, hogy megismertessen olyan alkalmazásokkal, weboldalakkal, egyszerűbb programokkal, amelyekkel érdekesebbé tehetjük a tanítás-tanulás folyamatát, motiváltabbá váljanak a diákok, hiszen olyan felületeket, eszközöket hívtunk segítségül a tananyag elsajátításához, amelyekben járatosak.  Lehetővé teszik a figyelem és az érdeklődés fenntartását, megőrzését. A csoportban mindenki Erasmus+ keretében vett részt, 1 román, 2 görög, 1 spanyol és 1 magyar (én) résztvevő volt. A 2 görög hölgy közül az egyik nem beszélt angolul, így ő inkább megfigyelőként vett részt a kurzusban. Rajtam kívül mindenki tapasztalt Erasmus+ résztvevő volt. Az első napon mindenki bemutatkozott és bemutatta saját iskoláját is. Erre az alkalomra én egy power point bemutatóval készültem.

A tanárunk Morgan Vaček - tanártovábbképző és középiskolai tanár is egyben- volt, aki nagyon oldott légkört teremtett. Az első napokban Iva Brozova,  majd  David Brož, az ITC részéről egész héten a segítségünkre voltak, folyamatosan ellenőrizték, hogy a kurzuson rendben zajlanak-e az órák, van-e valakinek problémája, kérése. A szünetekben tea, kávé és nassolnivalók mindig a rendelkezésünkre álltak.

A kurzuson jó arányban szerepelt az elmélet és a gyakorlat. Az első nap megvitattuk az online alkalmazások lehetséges előnyeit és hátrányait, beszámoltunk róla, hogy ki milyen informatikai eszközöket, alkalmazásokat használ saját gyakorlatában. Kiderült, hogy az online oktatás hozzánk hasonlóan próbára tette a többi ország iskoláit is, és hogy az akkor megszerzett tudásból mindenki örömmel használ néhányat az iskolai keretek között is. A mobiltelefon iskolai használatáról és annak szabályozásáról illetve problémáiról is megosztottuk tapasztalatainkat.  Ezzel kapcsolatban két gondolatébresztő videót is megnéztünk, majd megvitattunk az órák során: Simon Sinek on Millennials in the Workplace és Jean Twege - iGen: The Smartphone Generation.

Alkalmazások, melyeket kipróbáltuk a hét folyamán: Quizizz, skribbl.io, QuiverVision, Weebly, QR-code-generator, learningapps, Canva, Ozobot, ChatGPT. Néhányban ezek közül hosszabban is elmélyedtünk, például  weblapot készítettünk a Weebly segítségével.

A QUIZIZZ learning platform használatával részletesebben is megismerkedtünk.. Hogy megértettük-e, azt azzal mutattuk meg, hogy egyenként legalább öt kérdésből álló feladatsort állítottunk össze egymásnak, majd -mint a tanulóknak órán- meg is oldottuk/ oldattuk. Nagyon tetszett az egész alkalmazás, legtöbbünknek ez csak hallomásból volt ismerős.

Az egyik etapot színezéssel kezdtük. Nem tudtuk mire vélni a dolgot, de pihenésképpen jó volt elbíbelődni vele. Aztán kiderült, hogy ez egy Team Viewer telefonos applikáció, mellyel ezeket a rajzokat 3D-ben életre kelthetjük. Sajnos fizetős....

Hétfőn délután közös prágai városnézésen vettünk részt, bejártuk a belváros leghíresebb nevezetességeit.

Egy délután nagyon kevés Prága megismerésére, így a kurzus többi napján is délutánonként többnyire gyalogosan bejártam Prága óvárosát, a várnegyedet és elmentem a távolabb eső külvárosi részekre is, a tömegközlekedés kiváló.

Napi átlag 14 km-t tettem meg lábon.

Prága  egy varázslatos város! Az épületek, a rengeteg látnivaló, a hangulat… Csodálatos volt!

További információk

  • Helyszín: Prága
Megjelent: 37 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 25 szeptember 2023 16:27

Új hozzászólás