Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 02 május 2024 12:00

Szlovákiai diákmobilitás

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

2023-1-HU01-KA122-SCH-000124648-„Élménypedagógia és szociális kompetenciák fejlesztése a tanulási folyamatok hatékonyabbá tételéért” projekt keretében bullying témakörben diákmobilitáson vettem részt 2024. március 20-27. között Szlovákiában.

4 tanár kíséretével 15 tanuló vehetett részt a programon. Két kolléga job-shadowing szerepkörben utazott velünk.

A programra 5-6. tagozatról választottuk ki  az utazó gyerekeket.

A kiutazást alapos szervezés és felkészülés előzte meg, koordinátorunk Ungár Ágnes az iskola igazgatója irányítása alatt.

Rodinná škola, magyarul Családi iskola volt a fogadó intézményünk. Ez egy magániskola, ahol a Montessori pedagógiát alkalmazzák.

A partnerintézmény kiválasztásának fő szempontja volt, hogy hasonló módszertanú, pedagógiájú és méretű iskolával ismerkedhessünk meg.

A fogadásunkra az egész iskola összegyűlt, az igazgatóhelyesük egy prezentációval mutatta be nekünk Besztercebányát majd jégtörős játékok segítségével megkezdték a gyerekek az ismerkedést.

A hét során a bullying témához kapcsolódóan workshopokon vettek részt a gyerekek és az iskolai életbe is betekinthettünk tanórákon való részvétellel.

Az ottartózkodásunk alatt az iskolai programokon kívül számos kulturális és történelmi helyszínt is felkerestünk.

Ilyen volt például a Zólyomlipcsei vár, a garamszegi fatemplom, amely arról híres, hogy egyetlen vasszög nélkül épült. A templom 2008. óta része az UNESCO kulturális világörökségnek. Érdekessége, hogy máig működő evangélikus közösség tartja életben a hagyományokat. Garamszeg másik turisztikai látványossága a várkastély, a Water Castle és a Soós-Géczy kastély, mely történetéből Jókai Mór is ihletődött A lőcsei fehér asszony című regényében.

Szlovákia csodálatos turisztikai látványosságán túl a helyiek vendégszeretete és nyugodt, kiegyensúlyozott élete nagy hatással volt mind a gyerekekre és felnőttekre egyaránt.

További információk

  • Helyszín: Besztercebánya
Megjelent: 26 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 02 május 2024 12:07
Továbbiak a kategóriában: « Ismét egy tartalmas hét Rovinjban

Új hozzászólás