Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 24 július 2017 19:36

Project management for cross-cultural exchange projects

Írta: Kaszab Éva
  • Helyszín: Porto, Portugália

2016. augusztus 7. és 12. között továbbképzésen vettem részt az Erasmus + KA1 mobilitási projekt keretében. A képzést az IfeL Institut für europäische Lehrerfortbildung UG szervezte Portóban. A továbbképzés címe: Project management for cross-cultural exchange projects in Europe.

            A továbbképzésen összesen 18 kolléga vett részt Németországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Ciprusról, Görögországból, Ausztriából, Finnországból és Magyarországról. A két tréner Szlovéniából és Portugáliából érkezett. Mindketten magas színvonalú foglalkozásokat tartottak, rengeteg gyakorlati példát, tapasztalatot osztottak meg velünk.

            A továbbképzésünk választását elsősorban az indokolta, hogy intézményünkben kiemelt szinten folyik az idegen nyelv oktatása, ezen felül több alkalommal pályáztunk sikeresen stratégiai partnerségi, valamint mobilitási projektekre. A projektek hatékonyabb megvalósításához szerettem volna minél több hasznos gyakorlati ötletet gyűjteni, tapasztalatot cserélni a kollégákkal, nem utolsó sorban pedig előkészíteni intézményünk további pályázatait, ezen felül pedig partnerségi kapcsolatokat létesíteni.

            Minden délelőtt közösen beszéltük át az Erasmus+ KA1 és a KA2 projektekhez kapcsolódó információkat. A továbbképzés tematikája lehetőséget adott arra, hogy átfogó ismereteket szerezzünk az együttműködési projektek típusairól, a pályázat benyújtásának feltételeiről, a pályázati űrlap kitöltésének módjáról, a sikeres pályázat megvalósításáról, felmerülő nehézségek megoldási lehetőségeiről, a költségvetésről, és nem utolsó sorban a beszámoló elkészítéséről. A tréner által készített kézikönyv számos alapkérdést összegez, amely segíteni fog a pályázatok elkészítésében, ezen felül a jelenlegi és a jövőbeli projektjeink megvalósításában.

            A továbbképzés során bemutathattuk intézményeink megvalósított illetve jövőbeli projektjeit, a személyes tapasztalatcsere során sok hasznos ötletet gyűjtöttem a projektek megvalósításához.

            Délután kétféle szakmai műhelymunkában vettünk részt. Az egyik műhelyben a jövőbeli projekt megvalósítására vonatkozóan foglalkoztunk konkrét, a terveinkhez kapcsolódó kérdésekkel, elkezdtük a pályázati űrlap kitöltését. A másik szakmai műhelyben olyan játékokat, csapatépítő feladatokat tanultunk és próbáltunk ki, amelyeket a saját osztályainkban, kollégáinkkal valamint a külföldi partneriskolák tanulóval, tanáraival közösen alkalmazhatunk többek között a tolerancia, a kooperativitás és egyéb szociális kompetencia megerősítésére.

            Esténként minden részvevő lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa országát, kultúráját, hagyományait, iskoláját, megkóstolhattuk a jellegzetes ételeket, italokat, népdalokat énekeltünk, népzenére táncoltunk.

            A szervezők ezen túlmenően lehetőséget teremtettek arra is, hogy megtekintsük az UNESCO Világörökség egyik gyöngyszemét, Portó városát, a kirándulások alatt a beszélgetések során baráti kapcsolatok alakultak ki.

Új hozzászólás