Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 10 december 2018 11:03

Mobilitás-2018 (Málta)

Írta:
  • Helyszín: Easy School - Málta - Valletta

Iskolánk tanári karának egy csoportja sikeresen pályázott az Erasmus+ idei fordulóján. Ennek keretében eljuthattam Máltára, ahol az Easy School of Languages (www.easysl.com) nyelviskola által szervezett “Digital Technology in the Classroom” (Digitális technológiák az osztályban) című tanfolyamon vettem részt.
Több szempontból is hasznosnak gondoltam ezt a képzést: Ha nem is naponta, de időről időre szükségem van az angol nyelvre: a munkám során sok információ (főleg az interneten) angolul érhető el. A mindennapi életben rendszeresen beleszalad az ember olyan helyzetekbe, ahol külföldiekkel kell kommunikálni. Nehéz a fárasztó napi rutin mellett, “magánszorgalomból”, gyakorolni, tanulni az idegen nyelvet. Jó lehetőség volt tehát ez a tanfolyam (idegen nyelvű környezetben) a nyelvtudásom fejlesztésére. A tanfolyam tematikája pedig olyan technikákat, digitális eszközöket villantott fel, amelyeket hasznosan lehet alkalmazni a napi órai gyakorlatban.
A képző intézmény Málta fővárosának (Valletta) egyik hangulatos sétáló utcájában van, egy igényesen felújított régi épületben. Öt emeleten, sok-sok kisebb tanterem fogadja a tanulni vágyókat. A fő profil persze a nyelvi képzés (a világ minden részéről, mindenféle korú, nemű, bőrszínű diák érkezik ide heti-kétheti váltásban nyelvet tanulni), de a mi képzésünk is állandó része az iskola oktatási profiljának. A tanulószobák többnyire digitális táblával feszerelt, 15-20 fős, klimatizált helyiségek. Az intézmény egész területén ingyenes wi-fi áll a diákok rendelkezésére. Az ügyes bajos problémáinkat, adminisztrációs kérdéseinket a recepción ülő hölgy készségesen oldotta meg (többnyire pillanatok alatt).
A képzés két hetes volt. Az órák hétfőtől péntekig háromszor másfél óra időtartamban zajlottak. A tanárunk, Norman C. Borg, egy nagyon kedves, segítőkész ember volt. Máltai “őslakos”, angol nyelvtanár. Sok éven át a máltai közoktatásban dolgozott (nagyon érdekes dolgokat mesélt erről). Körülbelül 10 éve váltott, és dolgozik itt ebben a magániskolában. Ahogyan elmondta, az egyéni érdeklődése vezette, hogy a digitális technológiák területén egyre nagyobb területet ismerjen meg.
A foglalkozásokat alapvetően a megadott tematika alapján állította össze. Itt-ott persze eltértünk ettől. Ahol olyan dolgokról volt szó, amit mindenki ismert, csak vázlatosan tárgyalta. Kérésre pedig az érdekesebb dolgokról részletesebben is beszéltünk. Az adott témától függően elméleti előadás, ismertetővel kezdte. Az egy-egy eszköz bemutatásakor egyéni gyakorlatokat végeztünk: fénymásolatban kiadott feladatokat oldottunk meg. A papíron lévő segédlet nagyon részletes volt, ő pedig még bővebben, lépésenként be is mutatta ezeket a technikákat. És voltak olyan részek, melyeket 2-3 fős csoportokban, megvitatva, majd az eredményeket közösen bemutatva értékelve dolgozunk fel. Megbeszéltük, hogy milyen tantárgy, milyen típusú óráira (új anyag, gyakorlás, ismétlés, esetleg számonkérés), milyen korosztálynál praktikus egy-egy módszer.
A tematika logikus volt:
Elméleti háttérrel kezdte: Web 2.0, felhő alapú technológia, BYOD felfogás.
Konkrét eszközöket mutatott be a továbbiakban: Kahoot!, LearningAps, Padlet, Tricider, Mentimeter, Hotpotatoes, Worlde, Armored Penguin. Ezeket megismertük és ki is próbálhattuk.
Megismertük a blogok oktatásban betöltött jelentőségével.
Olyan technológiákkal is megismerkedtünk, melyek a tartalom közzétételéhez nélkülözhetetlenek az interneten: ilyen tulajdonképpen a QR kód használata, weboldalak létrehozása és publikálása, beágyazott tartalmak.
Majdnem két egész napot szenteltünk a Google fiók szolgáltatásainak megismerésére: levelezőrendszer, drive, blogger, űrlapok, google tanterem (...) nagyon hasznos eszközöknek bizonyultak a tanári munka során.
Jelentős súllyal szerepeltek a képzésen az audió és a videó tartalom létrehozásának, szerkesztésének, publikálásának lehetőségei is. Ezek az eszközök persze tipikusan a nyelvtanárok számára lehetnek fontosak.
Nagyon szimpatikus volt, hogy ezeknek az eszközöknek nem csak az előnyeit, hanem az árnyoldalait, hiányosságait, korlátait is megbeszéltük.
A tematikán túl remek alkalom volt ez a képzés arra is, hogy megismerjünk olyan embereket, akik más országokból érkeztek ugyan, de hasonló problémákkal küzdenek. Tíz fős csoport érkezett ide Máltára: négy horvát, két spanyol, két magyar, egy finn és egy francia tanár. Jól megértettük egymást, a közös munka összekovácsolta a tásaságot. A tanfolyam végén azzal a reményben búcsúztunk, hogy igyekszünk további közös projekteket keresni, mindenképpen kapcsolatban maradunk.
A tanulás után maradt idő Málta felfedezésére is. Nagyon szép, gazdag történelmi múlttal rendelkező, sokszínű, izgalmas országot ismerhettem meg.
A megismert eszközök, az élmények, az új ismerősök felejthetetlenné tették ezt az utazást. Remélem, tudom majd használni a tanultakat a tanítás során, és remélem, a kollégáimnak is meg tudom mutatni, mennyire hatásos eszközök tudnak lenni az oktatásban.
Beszámolóm megjelenik a www.tanártovábbképzések.hu oldalon is.

Új hozzászólás