Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 01 szeptember 2019 10:40

Valóságból kiinduló tapasztalatszerzéssel matematika továbbképzés

Írta:
  • Helyszín: Giovanni per l'Europa - Nicotera - Olaszország

Iskolánk, a Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola „Közösen a modern oktatásért!” címmel Erasmus + pályázatot nyert 2019-ben.

Ennek keretében 07. 29 – 08. 03 között egyhetes olaszországi továbbképzésen vettem részt Nicotera-ban a Giovanni per l’Europa tagintézményében.

A kurzus neve :  Érthető és szerethető matematika az alsó tagozatban.

A tanfolyam tematikája felölelte  a 4 éves matematikatanítás minden részletét, problémáját.

A képzést Oravecz Márta és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola volt vezetőtanárai, módszertanuk kidolgozói, tankönyvíró tartották.

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy külföldön magyar nyelvű módszertani továbbképzést szerveztek, engedélyeztek. Beszélek valamennyire angolul, de módszertani továbbképzésre nem mertem volna jelentkezni, szerintem speciális szaknyelvi ismeret szükséges hozzá. Érdekel a matematika tanításának témája, az előadók neve is garancia volt egy tartalmas, hasznos továbbképzéshez és bevallom vonzott a lehetőség, hogy Olaszország kevésbé ismert, távoli részét is megismerhetem.

A kurzuson 11-en vettünk részt, az ország különböző területeiről. Izgatottan vártam a találkozást az új kollégákkal. Már indulás előtt felvettük egymással a kapcsolatot, bemutatkozó kérdőívet töltöttünk ki, a továbbképzéshez szükséges eszközöket készítettünk össze, amit magunkkal vittünk és a tanfolyamon használtunk.

Hosszas keresés, tervezés után döntöttem úgy, hogy Nápolyig megyek repülővel, ahová szombatonként fapados járatok indulnak Budapestről, majd vonattal utazom tovább. Ez a megoldás volt a „leggazdaságosabb”, ugyanis  Nicotera kis városkája tőlünk nagyon messze, Olaszország legelmaradottab régiójában Calabria-ban található.

Július 27-én délután indultam Nápolyba, ahol egy éjszakát töltöttem egy kis hotelben. Útikönyvek és az internet segítségével megterveztem egy rövid, de nagyon tartalmas városnézést. Már este bejártam az óvárost, vasárnap korán reggel pedig folytattam a kirándulást. Rengeteg élményben volt részem, átéltem, mit is jelentehet a mondás:

Nápolyt látni és….

Délután kicsit fáradtan, de nagy izgalommal ültem vonatra és indultam tovább, előbb Lamezia Terme -be majd újabb vonattal a végső cél, Nicotera városkába.

Este érkeztem meg és találkoztam a többiekkel. Mindenki nagyon lelkes, vidám, várakozással teli volt. A helybeliek is nagyon kedvesen fogadtak, vártak bennünket.

Másnap reggel kezdődött a munka, a tanulás. Délelőtt Oravecz Márta, délután Kivovicsné Horváth Ágnes tartotta a foglalkozásokat, minden nap, hétfőtől péntekig reggel 8 órától délután 2-ig,  kis szünettel megszakítva. Lendületesen, maximális felkészültséggel, projektorral szemléltetve, lényeges információkat kiemelve. A hosszú idő nem volt fárasztó, mert nagyon sok gyakorlati feladatot kaptunk az elméleti oktatáson kívül. Gyakran dolgoztunk párban, csoportban. Új módszereket, játékokat tanultunk, amit a tanítás során használhatok majd.

Megismertük illetve felelevenítettük Varga Tamás módszertani alapelveit, mely a cselekvő tapasztalatszerzésre, a különböző, elsősorban környezetünkben lévő eszközhasználat fontosságára, a játékra hívja fel a figyelmet. Sokszor mi is, mint a gyerekek játszottunk, hajtogattunk, építettünk, örültünk egy-egy felismerésnek, nagyokat nevettünk.

 

A rengeteg tanulás mellett természetesen délután, este megismerkedtünk a környék nevezetességeivel. Bebarangoltuk Nicotera óvárosát. Gyönyörködtem a naplementében, amikor kibukkant a tengerből a Stromboli vulkán kis szigete.

Buszos kirándulásra mentünk a Messinai szorosnál fekvő Scilla városához, ahonnan már Szicília partjait láthattuk. Eljutottam a gyönyörű fekvésű Tropea városába is, melynek a tengerre néző sziklafala, félszigetére épült kis kápolnája lenyűgöző volt. Hatalmas élményekkel tértem haza.

Sok újdonságot tudtam meg Olaszországról, erről a régióról. Kihívás volt számomra egyedül belevágni ebbe az útba, szervezni az utazást, felvenni a kapcsolatot a többiekkel, a számítógépet intenzívebben használni, új alkalmazásokat megismerni.

A tanfolyam megerősített abban, hogy a matematikát még élményszerűbben, játékosabban kell oktatni, gyakorlati tapasztalatszerzésen alapulva. Rengeteg új ötletet, módszert kaptam ehhez a ccselekvő tapasztalatszerzéshez, eszközhasználathoz, a matematikai szöveg értő olvasásához, szöveges feladatok megoldásának tanításához. Várom a tanévkezdést, hogy tanítványaimmal is megismertessem a megtanult módszereket, játékokat.

Az új kollégákkal sokat beszélgettünk az oktatás, nevelés problémáiról, személyes tapasztalatainkról. Nagyon jó barátságok alakultak közöttünk, A kurzust vezető két pedagógussal is tartjuk a kapcsolatot, a tanítás során felmerülő problémákkal bármikor fordulhatunk hozzájuk, újabb érdekes feladatokat, ötleteket fognak megosztani velünk a közös internetes csoportunkban.

Mindenképpen nagyon hasznos volt ez a hét. Ígéretet kaptunk, hogy a továbbképzés jövőre folytatódik nyelvtanfolyammal kiegészülve.

Feltöltődve, új lendülettel jöttem haza. Szívesen mennék újra, illetve másoknak is ajánlom, képezzék magukat, ha lehetőség van rá, akár külföldön is!

                                                                                                      Vereckeiné Györkei Katalin

Új hozzászólás