Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kissné Lami Mónika

kedd, 19 szeptember 2023 08:14

Rovinj- Játék mindenek felett!

Idén az ERASMUS+ program második alkalommal adott lehetőséget, hogy újból részt vehessek egy fantasztikus egy hetes tanfolyamon a számomra mindig gyönyörű Rovinj városában.
Azt gondolom nagyon jól választottam amikor a Játékos kaleidoszkóp címmel meghirdetett tanfolyamra jelentkeztem.
Ez már egészen az elején nyilvánvalóvá vált számomra, hiszen mikor beléptem az oktatás helyszínére láttam, hogy rengeteg különféle társasjáték, kártyajáték logikai játék volt rendszerezve a teremben.
Azt gondolom, hogy játékok soha nem látott mennyiségben és változatosságban vesznek körül minket. A gyerekek szobája zsúfolva van játékkal, mégis ebben a játék-dzsungelben sokszor magányosan és fásultan léteznek. Vagy fordítva: nincs körülöttük megfelelő játékinger, vagy a játékélmény leginkább egy elektronikus kütyübe sűrűsödik.
Márpedig a gyerekeknek (is) a játék létszükséglet. A szórakozáson túl a jó közérzet részeként a lelki, szellemi fejlődéshez elengedhetetlen. Játszani tanulni kell!
A tanfolyam 0. napján vasárnap találkoztunk az megadott tanteremben, ahol nemcsak hogy, mint már írtam rengeteg játék várt ránk de ezenfelül nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a gyakorlati órák lesznek többségben. A terembe való belépés sem volt szokványos egy kaleidoszkópot kaptunk a kezünkbe, ebbe kellett belenézni majd indító beszélgetésnek elmondani, hogy ki mit látott benne. Ki merre indult el a saját kis fantázia világában.
A hét folyamán bebizonyosodott, hogy egy lényegre törően, strukturáltan felépített elméleti háttérrel lett megtámasztva a gyakorlati foglalkozás és így egy tökéletes programot kaphattam. Nagyon élveztem, hogy rengeteg új játékot, játéktípust, stílust ismerhettem meg. Sok új információt, tapasztalatot gyűjthettem a játékokkal kapcsolatos attitűd formálás fejlesztés terén. Megismerhettem a játékokra irányuló reflektív és rendszerező gondolkodás lehetőségeit. Megtapasztalhattam, játszó közösség megalapításához szükséges szemlélet kialakítását. Beszéltük arról, hogyan válasszunk játékot, hol játszunk, mikor és mivel játszunk. Rengeteg körjátékot, csapatjátékot játszottunk, legfőképpen olyat, melyek nem igényelnek eszközöket, mint például a Evolúciós játék, Sárkány lovag királylány, Bökős-játék.
A hét folyamán kisebb csoportokban ismerkedtünk meg különböző játéktípusokkal kezdve az ismerkedős játékokkal majd játék az oktatásban, népi játékokkal, modern népi játékok, közösség építő játékok, foglalkoztunk játékkészítéssel ill. játéktanmenet készítéséről is tanulhattunk.
A csoport nagyon motivált és nyitott volt a játékos feladatokban való részvételre ill. a közös munkára. A tanórák nagyon jó hangulatban teltek.
A színvonalas órák mellett mindenképp írnék néhány sort a képző által szervezett fakultatív programokról is, amelyek már az első nap elkezdődtek és nagyon jónak bizonyultak. Érkezésünk napján egy közös vacsorát szerveztek, amin mindenki részt vett így már az első nap ismeretségek kötődtek. A tanfolyam záró napján részt vehettünk egy egész napos hajókiránduláson ezáltal megcsodálhattuk az Isztriai- félsziget nyugati részén található Vrsar városát.
A tanórák után lehetőségem volt meglátogatni a Szent Eufémia-templomot, ahonnan fantasztikus kilátást nyílt a kéklő tengerre. Egyik délután Pulába utaztunk, ahol a Colosseumot látogattuk meg és sétálgattunk a városban. Sikerült eljutni a Kamenjaki félszigetre, ahol a kék barlangot csodálhattam meg.
Összességében ismét elmondhatom, hogy felejthetetlen élményekkel, tudással tapasztalattal gazdagodtam köszönöm, hogy részese lehettem újból az Erasmus+ programnak.
Kissné Lami Mónika Zita

hétfő, 12 szeptember 2022 09:59

Rovinj Vonások és fogások

Rovinj- Vonások és fogások

Az ERASMUS + program keretén belül 2022. július 10-16-ig lehetőségem volt részt venni egy igazán izgalmas és rendkívül hasznos képzésen a csodálatos Isztriai- félsziget számomra egyik legszebb városában Rovinjban.A tanfolyam címe: Vonások és fogások- Az írás és fogalmazás tanításának jelentősége az anyanyelv tanításában.A magyar nyelv és irodalom tantárgy az alsó tagozaton, az alapfokú képzés első nevelési-oktatási szakaszában komplex egységet alkot. Az olvasás és írás jelrendszerének tanítása párhuzamosan folyik a többi nyelvi készség és képesség, a szóbeli és írásbeli nyelvhasználati területek (beszéd, olvasás, hallott és olvasott szöveg értése, írás, helyesírás, szóbeli és írásbeli szövegalkotás) folyamatos fejlesztésével.
Az általam választott tanfolyam ezen területek közül a kevésbé népszerű, gyakran kitartó és nagy erőfeszítéseket igénylő írás, helyesírás, szó- és írásbeli szövegalkotás területek tanítását helyezte a középpontba.
A program 7 napból állt. Rengeteg színes kreatív feladatot ismerhettem meg, különböző játékos módszert mutattak be melyeket könnyedén beilleszthetünk a mindennapjainkban ezáltal is színesítve a tanórákat. Szerencsésnek érzem magam mivel két fantasztikus pedagógustól tanulhattam ezen a tanfolyamon. A csoport nagyon motivált és nyitott volt a játékos feladatokban való részvételre ill. a közös munkára. A tanórák nagyon jó hangulatban teltek.
A színvonalas órák mellett mindenképp írnék néhány sort a képző által szervezett fakultatív programokról is, amelyek már az első nap elkezdődtek és nagyon jónak bizonyultak. Már érkezésünk napján egy közös vacsorát szerveztek, amin mindenki részt vett így már az első nap ismeretségek kötődtek. Részt vehettünk egy egész napos hajókiránduláson ezáltal megcsodálhattuk az Isztriai- félsziget nyugati részén található Vrsar városát. A tanórák után lehetőségem volt a történelmi óváros felfedezésére, ami gyönyörű a maga csinos butikjaival és kis művészeti galériáival éttermeivel, kávézóival. Színes házak, szorosan egymás mellé épített épültek, és keskeny, romantikus sikátorok szövik át az óvárost, ami engem nagyon lenyűgözött. Meglátogattam a halászkikötő a Szent Eufémia-templomot, ahonnan fantasztikus kilátást nyílt a kéklő tengerre. Egyik délután Pulába utaztunk, ahol a Colosseumot látogattuk meg és sétálgattunk a városban. Kora délelőtt néhányszor sikerült kijutnom a helyi piacra is, és nem utolsó sorban rátalálni, szebbnél szebb tengerpartokra, ahol hűsölni lehetett.Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam köszönöm Erasmus+, hogy ennek a programnak részese lehettem.