Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Őri Bálint

hétfő, 18 szeptember 2023 14:36

Az egészség érték

Beszámoló

2023. augusztus 6–12. között vettem részt az Erasmus+ program keretében továbbképzésen Horvátországban, Rovinjban. A program tervezetét a kiutazás előtt jóval már rendelkezésünkre bocsátották, így tudtam előre tervezni a program és a beosztás ismeretében. Mivel én a délutáni csoportba kerültem, délelőtt és este vehettem részt szabadidős tevékenységekben. A kurzus vezeetője felkészült és tapasztalt volt, érződött, hogy rendszeresen oktatja az egészségvédelmet és az elsősegélynyújtást. Kiemelendő, hogy a képzés során végig rendkívül kedves, motiváló és pozitív volt, ami segített a nem mindig könnyű témákat is befogadni.

A kurzus során szó esett az egészségnevelés különféle aspektusairól, például a helyes táplálkozás és a mozgás fontosságáról, a kerülendő magatartásformákról. Alaposan körbejértuk a lehetőségeket, amelyekkel vonzóbbá tehetők az iskolások számára az ezek oktatását és megszerettetését célzó foglalkozások. A hét második felében a gyakorlati tanulás került előtérbe, mentési, elsősegélynyújtási és sebellátási szituációkat vettünk át lépésről lépésre és gyakoroltunk. Az iskolai környezetben (remélhetőleg) ritkán előforduló esetekről segédanyagokat kaptunk, amelyek alapján a disszeminációs előadást is könnyebben meg tudjuk tartani. Összességében úgy érzem, hasznos segítséget kaptunk ahhoz, hogy szükség esetén magabiztosan léphessünk fel egy sajnálatos baleset esetén.

Szabadidőmben a városban és környékén is lehetőségem volt kirándulni, kulturális programokon részt venni. Rovinjban számos helyen lehet kerékpárt bérelni, különbség az árazáson kívül leginkább az elszámolás órára, illetve napra történő mivoltában tapasztalható: van, ahol reggeltől estig, máshol 8-tól 8-ig tart egy napi bérlés. A kerékpáros közlekedés alapvetően kellemes és jól megoldott, de a várost elhagyó túraútvonalakon gyakran hiányosak voltak a jelölések, aktív térképhasználatot kívánt. Autóval érdemes a környező településekre is ellátogatni, sok helyen vannak olyan műemlékek, amelyek megérdemlik a figyelmet. Reggelente érdemes ellátogatni Rovinj piacára, ahol friss halat, zöldséget, gyümölcsöt, továbbá sajtot és húsokat volt érdemes vásárolni. Kenyeret és pékárukat rengeteg helyen lehet vásárolni, a legtöbb helyen a minőség is kifogástalan.

A helyiek nyelvismeretével nem volt gond, a legtöbb helyen beszéltek angolul, aki pedig ért olaszul, annak kifejezetten javaslom, hogy gyarapítsa tudását ezen a környéken.