Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Vargha-Magyari Zsóka

kedd, 19 szeptember 2023 17:12

Erasmus+ kurzus Rovinjban

A „2023-1-HU01-KA122-SCH-000124648 - Élménypedagógia és szociális kompetencia-fejlesztés a tanulási folyamatok hatékonyabbá tételéért” projekt keretében volt lehetőségem részt venni tanári mobilitáson 2023. július 22. - 29-ig Horvátországban, Rovinjban.   

A kurzus címe: 21. századi tanár- Diákközpontú oktatás - Carl R. Rogers alapelvei az oktatásban

Izgalommal vártam a képzést. Egyrészt, én magam is a diákközpontú oktatásban hiszek, és szeretnék minél több módszert és szemléletet megtanulni, amit a mindennapi munkámba beépíthetek, másrészt, sosem jártam még Horvátországban.

Rovinj gyönyörű város. Szerencsémre, pont az óváros közepén volt a szállásom, így részese lehettem a mindennapi pörgős, kicsit olaszos estéknek.

A kurzus egy kis ismerkedéssel indult, ahol mindenki mesélt pár mondatot magáról, hogy honnan érkezett és miért ezt a képzést választotta. A közös beszélgetést követően egy vacsorára mentünk, ami jó alkalom volt a mélyebb ismerkedésre. Igazán izgalmas, érdekes emberekkel ismerkedtem meg. Nagyon jó szakmai beszélgetések zajlottak.

Az első napokban megismerkedtünk az oktatás mai kihívásaival, megtanultuk mik Carl R. Rogers alapfeltevései, melyekkel kialakítható a pozitív osztálytermi légkör és a tanulást támogató környezet.

Minden nap volt 1-1 csoportmunka. Ezek az alkalmak nagyon jók voltak, sok ötletet, tapasztalatot osztottunk meg egymással a csoportban. Nagyon megerősítő volt számomra, hogy iskolánkban hasonló gondolatokkal dolgozunk évek óta.

Megtudtuk, hogy Rogers nem egy módszert talált ki, hanem sok-sok kutatáson, tapasztalaton keresztül felismerte, hogy a tanári hozzáállás, attitűd milyen pozitív hatással van a diákokra.

Példát kaptunk arra, hogyan érhető el a diákoknál a magasabb szintű gondolkodás, milyen tanulási stratégiák vannak és melyek a különböző intelligencia típusok. 

Az utolsó 2 nap inkább önismereti rész volt. Sokat tanultam arról, hogy hogyan lehet védekezni a szakmai kiégés ellen és milyen fontos, hogy a tanár „jól legyen”. Segítséget és tippeket kaptunk, arra, hogy hogyan védekezzünk a munkahelyi stressz ellen.

Számomra a kurzus folyamán sok volt az előadás rész és kevés a gyakorlat. Egy-egy kooperatív struktúrával feldolgozva szerintem könnyebben el tudtuk volna sajátítani az elméleti részeket.

A kurzus egy közös hajókirándulással zárult. Volt szerencsém látni egy delfin csapatot, megnéztünk egy gyönyörű kis várost és fürdőztünk a tengerben. Igazán különleges élményekkel gazdagodtam, nagyon feltöltő, kellemes nap volt.

Pozitív hozadéka volt ennek a hétnek, hogy angol és olasz nyelvtudásomat kicsit feleleveníthettem.