Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Néder-Buzási Éva

Matekos játék, játékos matek- képességfejlesztő tevékenységek, játékok, feladatok alsós pedagógusok számára

 

Néder-Buzási Éva

tanító

2023-1-HU01-KA122-SCH-000124648 számú Erasmus+ Élménypedagógia és szociális kompetencia- fejlesztés a tanulási folyamatok hatékonyabbá tételéért” projekt keretében volt szerencsém részt venni egy hetes kurzuson júl.23-tól júl.30-ig Rovinjban. 

Az utazást nagy izgalommal vártam, rendkívül örültem, hogy a kellemeset a hasznossal ilyen kiváló módon össze lehet kötni. 

A felnőttképzési iroda nagyon sok hasznos információval látott el minket, pontos korrekt tájékoztatást kaptunk mindenről, így a szállásfoglalás és az utazás megszervezése is könnyen ment. 

Első napunk az ismerkedésről szólt, egy rövid tájékoztató után közös vacsora következett. Zárójelben szeretném megjegyezni-a bemutatkozásom után- ahogy megemlítettem, hogy melyik iskolából jövök - rengeteg gratulációt zsebeltem be, csodálkozva kérdezgettek a kollégák, hogy nálunk mi hogy működik. Nagyon büszke voltam ?

A kurzusunkat délelőttre rakták, így minden nap fél 9-kor beültem az iskolapadba. A tanfolyam egy középiskolában volt, nagyon kultúrált, szép környezetben. Trénereink Oravecz Márta és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes voltak, akik rendkívül szórakoztató módon ismertettek meg módszereikkel, játékaikkal. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy én egy hétig játszva tanultam. 

Első napon az általános készségfejlesztésről és tájékozódásról szólt. Megismerkedtünk a labirintus játékkal és különbőző téri tájékozódást segítő játékokkal.

Másnap a logikai lapokról szólt. Eddig is a mindennapjaink része volt ez a készlet, viszont most megtanultam tudatosabban használni. Érdekes feladatokat végeztünk, a periodikusság, barchoba játékok voltak a középpontban. 

A hét közepén a dobókocka kapta a főszerepet. Sokat beszélgettünk a valószínűségről, kombinatorikáról. Az egyik játékban olyan szerencsém volt végig, hogy komoly kísértést éreztem egy igazi kaszinó látogatására.

Csütörtökön a táblázatokról, számegyenesekről tanultunk. Számfogalmat bővítettünk, célzó és közelítő játékokat játszottunk, megismerkedtünk egy különleges bűvös négyzettel is. Nagyon jó módszerekkel ismerkedtünk meg a szorzó-és bennfoglaló tábla elmélyítésére. 

Utolsó napon az együttműködésre épülő játékokat tanultunk. Sokat kártyáztunk , térbeli sudokuval játszottunk. Megtanultam Zingózni, Snóblizni és Átkelni a folyón ?

Rengeteget tanultam. Nemcsak játékokat, hanem azt az életigenlést, ami ebből a két pedagógusból áradt. 

A tanfolyam közös hajókirándulással zárult, ellátogattunk egy gyönyőrű apró városkába, aztán egy fjord belsejében még delfinek is úszkáltak körülöttünk. meseszép volt. 

Köszönöm a lehetőséget és a sok háttérmunkát, biztosan kamatoztatni fogom ezt a sok tudást és napsütést jövőben.