Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Gyakori kérdések mobilitás-pályázatokkal kapcsolatban

Mik a lényeges változások a korábbi pályázati formához képest?

A leglényegesebb változás, hogy pedagógus továbbképzésre 2014-2021 között csak közös intézményi pályázat nyújtható be, egyéni nem. Amennyiben azonban az intézmény vezetője nyitott arra, hogy a pályázatot a külföldi továbbképzésben részt venni kívánó pedagógusokkal közösen készítse el, a korábbiakhoz hasonlóan lesz lehetőség mindenki számára az egyéni érdeklődés figyelembe vételére is a továbbképzés kiválasztásánál.

Hogyan találhatok számomra megfelelő továbbképzést?

Honlapunkon összegyűjtöttünk számos olyan iskolát, melyek tanfolyamait tapasztalataink alapján szívesen ajánljuk, ezért javasoljuk, hogy a megpályázandó kurzust ezeknek a kínálatából válassza ki.
A bal oldali menüsorban nyelvterületenként szedtük össze az általunk letesztelt és ajánlott iskolák kurzusait.

Több képzésre is szívesen pályáznánk, melyiket válasszuk?

Az új pályázati rendszer keretében nem szükséges előre eldönteni, hogy melyik továbbképzésre pályázunk. Ez azonban azt a veszélyt rejti, hogy ha a képző intézet nem kap megfelelő számú jelentkezést egy adott tanfolyamra, akkor létszámhiány miatt törlik a tanfolyamot.

Fontos továbbá, hogy a pályázatban minél részletesebb Európai fejlesztés tervet fogalmazzanak meg, melyet a konkrét képzések és azok leírásai támasztanak alá, ami az elbírálásnál is előnynek számít. Munkatársaink egy rövid beszélgetés keretében segítenek dönteni, hogy melyik képzés felel meg szakmailag Önnek és kollégáinak, illetve a korábbi gyakorlatnak megfelelően bekérjük a fogadóintézet igazolását és a kurzus leírását, melyet a pályázati űrlapba fel lehet tölteni (pdf formátumban).

Mit jelent pontosan az Európai fejlesztési terv?

Ez a benyújtandó pályázat legfontosabb része.

Ebben a pályázatot beadó intézmény többek között felsorolja fejlesztéssel és nemzetköziesítéssel kapcsolatos igényeit és leírja, hogy a tervezett mobilitás hogyan szolgálja ezek megvalósulását. A pályázat az adatokon kívül a pályázó intézmény hátterének és tapasztalatának, a tervezett mobilitási projekt részleteinek, a résztvevők és a várható tanulási eredményeknek a bemutatását kéri, valamint részletes leírást vár a projekt előkészítéséről, fő tevékenységeiről és nyomonkövetési elképzelésekről, elsősorban a disszeminációs tervről.

Ha kiválasztottuk a továbbképzéseket, mi a további teendő?

Első lépésként Ön is és kollégái is töltsék ki jelentkezési lapunkat, hogy a képzőintézményt tájékoztathassuk a várható részvételi létszámról. A pályázat elbírálása az Önöktől kapott információk alapján tájékoztatjuk majd a képzőintézetet arról, hogy kik vesznek majd részt a képzésen.

Milyen módon pályázzunk?

A 2015-ös pályázati űrlap megjelenése hamarosan várható. Pályázat benyújtásához az Ön iskolájának regisztrálnia kell magát a TEMPUS Közalapítvány honlapján elérhető ECAS portálon (ezt a hét éves ciklusban csak egyszer kell megtenni). Ezzel párhuzamosan lehet az iskolában a kollégákkal közösen, az intézményvezetővel egyeztetve elkészíteni a pályázatot.

A részletekről további tájékoztatás itt olvasható. Az Előzetes jelentkezésüket elküldő kollégának megküldjük a pontos lépéseket küldő oldalunk linkjét, melyen minden szükséges linket és segédletünket is megtalálják.

A pályázat megírásával kapcsolatosan kérdéseink vannak, kihez fordulhatunk?

Az Előzetes jelentkezési lap kitöltése után munkatársaink szívesen várják kérdéseit is e-mailben vagy telefonon. Azonban a háttérben már elkezdődik a pályázati dokumentációhoz szükséges anyagok beszerzése a képzőintézményektől. A pályázó intézmény projektkoordinátorával az első jelentkezés beérkezését követően  az iskola mobilitásaival kapcsolatos anyagokat osztunk meg a Google Drive-on, ezért érdemes egy - az iskola saját nevét tartalmazó - gmail fiókot létrehozni. A pályázatírással kapcsolatos tudnivalókat is a koordinátornak küldjük meg, és a mobiiltásokkal kapcsolatban is az egyeztetést vele végezzük. Bővebb információval folyamatosan jelentkezünk, a feliratkozott kollégákat hírlevélben értesítjük tervezett ingyenes workshopjainkról (ezek időpontja előreláthatólag november vége, december eleje). 

Elkészítettük a pályázatot, jó lesz-e így?

Küldjék el nekünk a megírt pályázatot ide kattintva, szívesen átnézzük és javaslatot teszünk a módosításokra illetve kiegészítésekre.
Ha nem nyílik meg a fenti link, akkor e-mail címünk: tanarkepzes@hungary-expert.com
A pályázatokat mindenkor bizalmasan kezeljük!