Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Gyakori kérdések mobilitás-pályázatokkal kapcsolatban

Mik a lényeges változások a korábbi pályázati formához képest?

A leglényegesebb változás, hogy pedagógus továbbképzésre 2014-2020. között csak közös intézményi pályázat nyújtható be, egyéni nem. Amennyiben azonban az intézmény vezetője nyitott arra, hogy a pályázatot a külföldi továbbképzésben részt venni kívánó pedagógusokkal közösen készítse el, a korábbiakhoz hasonlóan lesz lehetőség mindenki számára az egyéni érdeklődés figyelembe vételére is a továbbképzés kiválasztásánál.

Hogyan találhatok számomra megfelelő továbbképzést?

Honlapunkon összegyűjtöttünk számos olyan iskolát, amelyek tanfolyamait tapasztalataink alapján szívesen ajánljuk, továbbá azon szervezetek tagjai, amelyek minőségi standardek alapján engednek képzőintézményeket a szervezetükbe, ezért javasoljuk, hogy a megpályázandó kurzust ezeknek a kínálatából válassza ki.
A bal oldali menüsorban a képzések nyelve szerint ill. nyelvterületenként szedtük össze az általunk letesztelt és ajánlott iskolák kurzusait.

Több képzésre is szívesen pályáznánk, melyiket válasszuk?

Az új pályázati rendszer keretében nem szükséges előre eldönteni, hogy melyik továbbképzésre pályázunk. Ez azonban azt a veszélyt rejti, hogy ha a képző intézet nem kap megfelelő számú jelentkezést egy adott tanfolyamra, akkor létszámhiány miatt törlik a tanfolyamot.

Fontos továbbá, hogy a pályázatban minél részletesebb Európai Fejlesztési Tervet fogalmazzanak meg, amelyet a konkrét képzések és azok leírásai támasztanak alá, ami az elbírálásnál is előnynek számít. Munkatársaink egy rövid beszélgetés keretében segítenek dönteni, hogy melyik képzés felel meg szakmailag Önnek és kollégáinak, illetve a korábbi gyakorlatnak megfelelően bekérjük a fogadóintézet igazolását és a kurzus leírását, amelyet a pályázat mellékleteként fel lehet tölteni (pdf formátumban). Szükség esetén ez módosítható, de fontos, hogy a mobilitás fókusza ne változzon, illetve az új képzés továbbra is illeszkedjen az Európai Fejlesztési Tervhez.

Mit jelent pontosan az Európai Fejlesztési Terv?

Ez a benyújtandó pályázat legfontosabb része.

Ebben a pályázatot beadó intézmény többek között felsorolja fejlesztéssel és nemzetköziesítéssel kapcsolatos igényeit és leírja, hogy a tervezett mobilitások hogyan szolgálják ezek megvalósulását. A pályázat az adatokon kívül a pályázó intézmény hátterének és tapasztalatának, a tervezett mobilitási projekt részleteinek, a résztvevők és a várható tanulási eredményeknek, valamint az eredmények mérésének  bemutatását kéri. Előny, ha kitérünk nem csak az adott projekt céljaira, hanem további tervezett projektjeinkre, legyen az párhuzamos egyéb vagy újabb KA1-es projekt.

Ha kiválasztottuk a továbbképzéseket, mi a további teendő?

Első lépésként Ön is és kollégái is töltsék ki jelentkezési lapunkat, hogy a képzőintézményt tájékoztathassuk a várható részvételi létszámról. A pályázat elbírálása után az Önöktől kapott információk alapján tájékoztatjuk majd a képzőintézetet arról, hogy kik vesznek majd részt a képzésen.

Milyen módon pályázzunk?

Pályázat benyújtásához az Ön iskolájának regisztrálnia kell magát a Tempus Közalapítvány honlapján elérhető EU Login (korábban ECAS) portálon (ezt a hét éves ciklusban csak egyszer kell megtenni). Ezzel párhuzamosan lehet az iskolában a kollégákkal közösen, az intézményvezetővel egyeztetve elkészíteni a pályázatot. A 2019-től a pályázati űrlap webform formájában érhető el ezen a linken. A felületre belépni ugyancsak az EU login regisztrációval lehetséges.

A részletekről további tájékoztatás ide kattintva olvasható. Az Előzetes jelentkezésüket elküldő kollégáknak megküldjük a pontos lépéseket tartalmazó oldalunk linkjét, amelyen minden szükséges linket és a segédletünket is megtalálják.

A pályázat megírásával kapcsolatosan kérdéseink vannak, kihez fordulhatunk?

Az Előzetes jelentkezési lap kitöltése után munkatársaink szívesen várják kérdéseit is e-mailben vagy telefonon. Azonban a háttérben már elkezdődik a pályázati dokumentációhoz szükséges anyagok beszerzése a képzőintézményektől. A pályázó intézmény projektkoordinátorával az első jelentkezés beérkezését követően  az iskola mobilitásaival kapcsolatos anyagokat osztunk meg a Google Drive-on, ezért érdemes egy - az iskola saját nevét tartalmazó - gmail fiókot létrehozni. A pályázatírással kapcsolatos tudnivalókat is a koordinátornak küldjük meg, és a mobiiltásokkal kapcsolatban is az egyeztetést vele végezzük. Bővebb információval folyamatosan jelentkezünk, a feliratkozott kollégákat - a GDPR adatvédelmi rendeletet betartva - hírlevélben értesítjük tervezett ingyenes workshopjainkról (ezek időpontja előreláthatólag november vége, december eleje), ezekre jelentkezni honlapunkon lehet. 

Elkészítettük a pályázatot, jó lesz-e így?

Küldjék el nekünk a megírt pályázatot ide kattintva, szívesen átnézzük és javaslatot teszünk a módosításokra illetve kiegészítésekre.
Ha nem nyílik meg a fenti link, akkor e-mail címünk: tanarkepzes@hungary-expert.com
A pályázatokat, valamint minden Önöktől kapott adatot, anyagot mindenkor bizalmasan kezeljük!