Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 07 április 2023 09:51

Nyárindító Prágában

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Jól indult a július! A Szegedi Nemzetközi Általános Iskola második sikeres Erasmus+ pályázata lehetővé tette, hogy a tanári kar és a vezetőség minden tagja továbbképzésen vegyen részt. Igazgatóként fontosnak tartottam a coaching témáját, amelybe mélyebben bele szeretném ásni magam a jövőben. A ITC International által szervezett prágai kurzus, mely a Coaching Strategies for Schools (Coaching stratégiák iskolák számára) nevet viselte, tökéletes alapot adott hosszabbtávú céljaim eléréséhez.

Kissé rendhagyó résztvevő voltam a kurzuson, ugyanis kislányommal együtt kellett mennem. A képzővel előzetesen megbeszéltem a helyzetemet és már akkor nagyon szimpatikusak voltak, amikor megengedték, hogy egy 8 éves is részt vehessen a kurzuson, ahol egyébként ő volt a sztár.

 

A kurzus hétfőtől péntekig tartott egy modern, belvárosi irodaházban. Az időbeosztás ideális volt: jutott idő munkára, pihenésre, kirándulásra.

A kurzust vezető két képző rendkívül nyitott, barátságos, jól kommunikáló szakember volt és sok hasznos információval láttak el nem csupán a képzés témáját illetően, de Prágáról és a látnivalókról is. Az ITC International az első nap közös városnézést szervezett, így a tíz résztvevő jobban megismerkedhettek egymással és a várossal is.

 

A képzésen a Coaching alapjaival ismerkedtünk meg. Érdekes volt látni, hogy menni területet érint a Coaching, milyen sokat alkalmazzák (és kellene alkalmazniuk) ezen módszereket a tanároknak a mindennapi életükben. Vezetőként rengeteg hasznos és praktikus készséget, tudást hoztam magammal vissza, amely a kollégákkal folytatott munkát segít hatékonyabbá, a velük való kapcsolatot kiegyensúlyozottabbá tenni.

Számos praktikák, tanácsot vitattunk meg különböző problémás helyzetek kezelésére. Sok volt a csoportmunka, a hangzavar, a teljes csendben való fejtőrés, tervezés, elmélyülés, a nevetés. 

 

Leginkább a kommunikáció témájában tudtam leginkább elmélyülni, az ebben a témában tanultakat érzem a leginkább hasznosnak a munkámban.

 

Prága pedig egy varázslatos város! Az épületek, a rengeteg látnivaló, a hangulat… Csodálatos volt!

Napi átlag 13 km-t tettünk meg lábon.

Lehet, hogy éppen ezért de a kislányomnak a képzés tetszett a legjobban.

További információk

  • Helyszín: Prága
Megjelent: 191 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 07 április 2023 10:02

Új hozzászólás