Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Kertész Edina

szerda, 21 szeptember 2022 13:34

CLIL Firenzében

CLIL Firenzében

Idén augusztusban lehetőségem nyílt részt venni egy Erasmus továbbképzésen, melynek helyszíneként Firenzét választottam. Mind a képzés témája, mind a helyszín, vonzó volt számomra: motivált, hogy egy csodálatos olasz városban tölthetek egy hetet, és megismerkedhetek a CLIL módszerrel.

A kurzust amerikai származású oktató tartotta, aki olasz férjével és annak családjával él Firenzében már évek óta. Csoportunkban spanyolok, franciák, lengyelek és egy török kolléga volt. Minden óránk délelőtt zajlott, ahol főként gyakorlati ötleteket kaptunk arra, hogyan lehet autentikus anyagokat beépíteni a napi munkánkba. Megtanultunk, hogy milyen szemmel válogassuk ki nyelvtanulóink számára a forrásokat, amit használni kívánunk, illetve, hogy hogyan tudjuk azokat hatékony órai feladattá alakítani. Természetesen sok feladatot mi magunk ki is próbáltunk a képzés során.

Ennek a programnak a különlegessége, hogy a témája Firenze, és a város kultúrája. Naponta más-más téma került előtérbe, így megismerkedtünk a város kiemelkedő személyiségeivel, történetével, étkezési szokásaival, a városhoz kapcsolódó irodalmi, képzőművészeti alkotásaival, valamint azokkal a divatikonokkal, akik Firenzéből származnak. Tettük mindezt úgy, hogy a napi témához, mindig kapcsolódott egy múzeumlátogatás, ahová a csoporttársakkal közösen mentünk.

Minden szervező rendkívül nyitott, barátságos és készséges volt, igyekeztek a lehető legjobb élményt biztosítani számunkra. A képzés egy egész napos toscana-i kirándulással zárult, ahol több olasz kisvárost megcsodáltunk (Pisa, San Gimignano és Siena) valamint egy remekül megszervezett chianti borkóstolón vettünk részt. Köszönöm a Hungary-Expert csapata segítségét, amit iskolánk sikeres mobilitásainak megszervezésében és lebonyolításában nyújtottak!