Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Gáspár Attiláné

péntek, 12 május 2023 07:42

Szakmai feltöltekezés Helsinkiben

A Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola megbízott intézményvezetőjeként Erasmus + pályázatunk első akkreditációs évében, 2023.április 16-22 között, a finn oktatási rendszerrel ismerkedtem Helsinkiben. Régi vágyam teljesült azzal, hogy bepillantást nyerhettem a finn oktatási csoda alapjaiba. A plenáris előadásokon megismerkedtünk Finnország történelmével, kultúrájával és a finn oktatási rendszerrel. A képzés leghasznosabb része az iskolalátogatás volt. Espooban egy alapképzéses, alsó tagozatos iskolát, Urjalában egy általános és középiskolát, majd Espooban egy alsó-felső tagozatos iskolát látogattunk meg. Mindenütt lehengerlő tárgyi-technikai feltételeket tapasztaltunk az iskolákban. Ezt kiegészítette az intézményvezetők tájékoztatója az oktatáspolitikai, oktatásirányítási koncepciókról, majd a tanítók/tanárok saját beszámolója a módszertanról. Igyekeztem megfejteni, hogy miben rejlik a csoda, ami a 7. nap végére körvonalazódott számomra. Mivel a legtöbb hozzátevő nem rajtam múlik, gondolataimat arra fókuszáltam, amit én magam meg tudok valósítani a mindennapos pedagógiai gyakorlatomban és az iskolai szokásokban.

Bármerre jártunk az országban nyugalom, bizalom, kiegyensúlyozottság áradt mindenhonnan. Igyekeztem ezekkel az energiákkal feltöltekezni és a tanév hátralévő részében tanítványaim és kollégáim felé kisugározni.

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus.htm

szombat, 17 szeptember 2022 17:34

Barcelonai kalandok

A Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola intézményvezető-helyetteseként első alkalommal vettem részt Erasmus + tanári mobilitásban.

2022-július 4-9 között Barcelonában jártam, ahol az A European School for All Children képzésen vettem részt.

Az iskola, az European Academy of Creativity, a Catalunya téren volt, Barcelona központjában. A csoportban 12-en voltunk: görögök, észtek, réunioniak és magyarok. Az oktatónk, Sonia, rendkívül segítőkész volt, a nyelvi szintünk különbözőségeit jól kezelte. Rengeteg gyakorlati feladatot, játékot, módszert hozott az órákra, amit mind ki is próbáltunk. Rövid kisfilmek segítségével pedig bepillantást nyerhettünk különböző iskolák életébe, amelyek azt mutatták be, hogy ők hogyan próbálják megvalósítani a különleges bánásmódot igénylő tanulók oktatását. Ezt rendkívül hasznosnak találtam. A képzés egyik napja a Katalán Nemzeti Művészeti Múzeumban volt, ahol múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Életre szóló élmény volt így megismerni a kiállítást. Egyik este pedig vezetett túrát szervezett nekünk a Grácia negyedbe, a bohém hangulatú városrészbe, ahol a túra végén beültünk egy hangulatos tapas bárba. Ez jól összehangolta a csoportot, hiszen itt kötetlen beszélgetésre volt lehetőségünk.

A képzés során megismertem a „befogadó osztályterem” elméleti hátterét, ezzel új ismeretekkel bővítettem tudásomat. Módszertani tapasztalatokat gyűjtöttem, új tanítási módszereket sajátítottam el. Megismerkedtem új gyakorlati feladatokkal, új kommunikációs technikákkal, csapatépítési módszerekkel, kiégés elleni módszerekkel. Számomra nagyon hasznos volt, hogy kapcsolatokat építhettem más nemzetiségű pedagógusokkal és az is, hogy bepillantást nyertem más nemzetek kultúrájába, oktatási rendszerébe. Legfőképpen pedig az volt hasznos, hogy intenzíven használtam a nyelvtudásomat.

Délutánonként aztán nyakamba vettem a várost és minden nap egy útikönyv szerinti tematikus sétaútvonalat jártam be. Így a bő 1 hét alatt sikerült megismerkednem a város főbb látnivalóival, nevezetességeivel. Közben igyekeztem megkóstólni a spanyol konyha speciális ételeit. És a hab a tortán, hogy a júliusi kánikulában egy egész napot tölthettem a Barcelonata strandján a hűsítő habokban.

Így első alkalommal nagy izgalommal vártam az utazást és a képzést, és bevallom a képzés alatt sem voltam még teljesen felszabadult, de olyan élményekkel gazdagodtam szakmailag és emberileg is, hogy visszavágyom!

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus.htm