Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Bodai Beáta

csütörtök, 13 október 2022 08:55

Továbbképzés Barcelonában

   A budapesti Csontváry Kosztka Tivadar Általános iskola pedagógusa vagyok.  Az Erasmus+ program keretében 2022. július 4 és 9 között az „A European School for All Children” képzésen vettem részt Barcelonában. Igyekeztem alaposan felkészülni az útra. Az utazást megelőző tanévben angol nyelvtanfolyamra jártam, hogy a tananyag megértésében ne okozzanak gondot nyelvi nehézségek. Az internet segítségével a város főbb nevezetességeit, látványosságait is számba vettem, megterveztem, mit szeretnék meglátogatni. A z órarendünk szerencsés volt: a hét folyamán többnyire délelőtt tanultunk, így a délutánok nagy része a város felfedezésével telt. 

    Az iskola, - a European Academy of Creativity - nagyon szép helyen, a Catalunya tér közvetlen közelében volt. Az épület harmadik emeletén lévő előadóterem kiscsoportos foglalkozások megtartására nyújtott kiváló lehetőséget. A képzés során a „befogadó osztályterem” elméleti hátterével ismerkedtem. Csoportunkban tizenketten voltunk: görögök, reunioniak, magyarok és egy észt pedagógus. A foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek. Sonia rendkívül barátságos, kedves, türelmes és előzékeny előadónak bizonyult. A csoportban nem voltunk egységesek a nyelvi tudást illetően, de ő figyelt arra is, hogy előadását tagoltan, érthetően adja elő. Órái jól megtervezettek voltak, ha valamit nem értettünk, elmagyarázta másképp. Sokszor tervezett gyakorlati foglalkozást, amellyel szintén a megértést segítette.

Az általa bemutatott „játékok” segítségével módszertani tapasztalatokat gyűjthettem, csapatépítési stratégiákat sajátíthattam el. Nagyon nagy élmény volt számomra a Katalán Múzeum meglátogatása, ahol nemcsak kulturális élményben volt részem. Úgy tanultam – végigjárva a kiállítótermeket – hogy szinte észre sem vettem. Rendkívül tanulságos volt betekintést nyerni már országok oktatási rendszerébe. A bemutatkozó videókból és a tanórák anyagából sok értékes ötletet nyerhettem, amelyeket később beépíthetek a saját gyakorlatomba.

    Hálás vagyok, hogy részt vehettem a programon. Színvonalas, jól megtervezett, hasznos tudást nyújtó képzést kaptam. Ha lehetőségem lesz rá, a továbbiakban is szívesen veszek részt az Erasmus+ program tanfolyamain.

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus.htm

                                                                                                                                                   Bodai Beáta