Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Imre Zsófia

Environmental Education - Learning and acting for a better future, 25th – 29th  Oct

Október végén a kellemes otthoni őszből visszacsöppentem 1 hét erejéig a 28-30 fokos meleg nyári időbe. Nagyon nagy élmény volt számomra a Kanári szigetekre, Tenerifére utazni. Sokat túráztam, kirándultam, bicikliztem is egyszer, és többször is fürdőztem az óriási hullámok között az Atlanti óceánban. Közben persze nagyon sok érdekes dolgot is tanultam a sziget mindennapjairól, a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről.

A kurzus 1. napja a szokásos ismerkedéssel telt. Mindenki bemutatta az iskoláját és beszélt magáról röviden. A csoportunkban 5 francia, 4 portugál, 3 horvát kolléga mellett, én egyedül voltam magyar, illetve egy szlovák, egy olasz és egy litván kolléga alkotta még a 16 fős csapatunkat. A kurzust Mary és Bibi – egy testvérpár – vezette. Ők Kolumbiából származnak, de egy idő óta itt élnek már Tenerifén. Bibi tanít Argentinában a Buenos Aires egyetemen angolt, online. Mary pedig jelenleg a farmján dolgozik rengeteget, itt Tenerifén. A mezőgazdaság mellett gyerekeknek workshop-okat vezet, illetve rengeteget dolgozik a természetvédelemért. Elhivatottan tesz azért, hogy felkeltse az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Mesélt az Amazonas-nál végzett munkájáról is.

A következő napokban kis csoportokban dolgoztunk. Több témát dolgoztunk fel. Például meg kellett tippelnünk az egyes anyagokról, hogy hány évet vesz igénybe a lebomlásuk. Kezdve a banánhéjtól, a nylonzacskón és alumínium dobozon át az üvegig. A következő feladatban pedig tippelnünk kellett, hogy mennyi vizet használnak fel az adott termék előállításához. Itt rácsodálkoztunk, hogy a csokoládé előállításához kellett a legtöbb víz, több mint a marhahúséhoz. A következő téma a „fast fashion” volt. Erről sokat beszélgettünk, hogy hogyan lehetne kiváltani azt, hogy ne legyen ez a felvásárlói kényszer, hogy állandóan ruhákat, cipőket vásárolunk, majd kidobjuk őket. Sokszor a világ másik felén gyártott, silány minőségű, a munkaerő kizsákmányolásával készített ruhaneműkről van szó. Ezután a kurzusvezetőink példákat mutattak arra, hogy hogyan lehet felhasználni a természetes anyagokat a mindennapokban. Végül pedig a gyerekeknek tartott workshopjairól beszéltek, és mutattak eszközöket, és „végtermékeket”.

A 4. napon közösen kirándulni mentünk Santa Cruz de Tenerife-re, ami a sziget fővárosa. Itt a „Palmetum”-ot néztük meg. Ez a hely az óceán partján van, és eredetileg egy szemétlerakat volt. Végül, amikor már domb lett belőle, és a bűze elkezdte a városban élőket zavarni, akkor határozták el, hogy kezdeni kellene ezzel valamit. Ez kb 40 éve volt. Azóta nagyot változott ez a terület. Termőfölddel takarták be, és a világ minden tájáról beültették, főleg pálma fajokkal. Ez a világon a legtöbb pálmával rendelkező füvészkert. Érdekesség, hogy 23 helyen lefúrtak, ahol feljön a föld felszínére a szemétből keletkező gáz. A locsolást pedig tisztított háztartási szennyvízzel oldják meg.

 A kurzus lezárásaként mindenkinek kellett egy prezentációt készítenie arról, hogy a saját iskolájában miket tudna hasznosítani a hét folyamán tanultakból. Az utolsó napon pedig busszal felkerekedtünk, és Tenerife leghíresebb látnivalóját néztük meg. A sziget közepén a Teide vulkánhoz utaztunk, ami hatalmas élmény volt.

Utazás

A Ryanair közvetlen járatával utaztam Máltára. Az utazás előtt minden szükséges iratot beszereztem, és a Máltai Covid applikációt letöltöttem a telefonomra.  A Máltán való belépésnél kellett ugyan várakozni a hivatalos egészségügyi irtaok ellenőrzése miatt, de elég jól megszervezett volt, és haladt a sor. A nyelviskola biztosította a transfert a repülőtérről a szállásra, és a hazautazásnál pedig a repülőtérre. A taxisofőr időben érkezett. Ő is nagyon barátságos volt, szívesen adott útbaigazítást és kérdéseimre válaszolt.

Szállás

A szállásom Gzira-n volt egy apartman-házban. Úgy alakult, hogy az ott töltött egy hét alatt teljesen egyedül laktam. A lakás teljesen felszerelt konyhával rendelkezett, közös nappali volt és 3 hálószoba. Nagyon kellemes, tiszta volt minden. A szállás közelében néhány perc sétával tudtam a buszmegállóhoz eljutni, ahonnan a sűrűn járó buszok egyikével gyorsan be tudtam utazni Vallettába, ahol a kurzusom volt.

Fogadó intézmény

A fogadó intézmény neve : Easy School of Languages. Az utazás előtt már felvették a kapcsolatot velem. Időben megkaptam minden információt. Az iskola Valletta központjában található, gyalogosan könnyen megközelíthető helyen, csodálatos környezetben. Az épület egy régi 5-emeletes ház, a mi tantermünk a 4. emeleten volt. Az iskola vezetője minden segítséget megadott, sikerült aláíratnom minden hivatalos papírt, és megkaptam a kért eredeti számlát is. A kurzus elvégzéséről is kaptam ún. « Course Certificate »-t.

Képzést vezető

A képzést Alan Marsh – Independent Professional English Language Training, Teacher Training & Coaching Professional – tartotta. Alan nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik az angol tanárok képzésében, ami az órák minden percében látszott. Rendkívül magas színvonalú, intenzív, érdekes, motiváló órákat tartott. Az előzetesen kiadott órarendhez végig tartotta magát. A kurzusleírásnak megfelelően változatos, motiváló, kreatív feladatokat csináltunk együtt. Folyamatosan  figyelte a visszajelzéseinket és azokra reagált. Nagyon hasznosnak találtam az egész kurzust. Nagyon sokat tanultam belőle. Fantasztikus tanár ! Az általa készített anyagokat online megosztotta velünk, a résztvevőkkel is.

A program értékelése

A programot kimondottan nyelvtanároknak hirdették meg, minimum B2-C1-es nyelvtudással. A kurzuson résztvevők mindegyike C1-C2-es nyelvtudással rendelkezett, ezért egy igazán haladó szintű kurzus tudott megvalósulni, köszönhetően mind a kurzust vezető tanárnak, mind a résztvevőknek. Mindenki nagyon aktívan vett részt, ezért rengeteg gyakorlatot tudtunk végig csinálni. Maga a programleírásban is a « motiválás és a kreativitás lehetőségei és alkalmazásai a nyelvtanításban » jelent meg. Ezt magunkon is ki tudtuk próbálni, hiszen rengeteg új módszert ismertünk meg az órák során, melyek által mi is motiváltak lettünk, és ezt fogjuk tudni átadni a tanítványainknak. Maximálisan elégedett vagyok a program megvalósulásával.

Legnagyobb eredmények, személyes sikerek

Nagyon örülök, hogy a nehézségek ellenére – 1 év halasztás, majd a járvány miatt új helyszín és új kurzus választása után – is sikerült eljutnom erre a gyönyörű helyre Máltába, és ilyen magas színvonalú kurzuson sikerült részt vennem.

Sikerült aktivizálnom az angol nyelvtudásomat, új módszereket tanultam, melyeket be fogok tudni építeni a tanítási gyakorlatomba.

Egy multikulturális közegben tölthettem egy hetet, megismertem Európa különböző országaiból érkező kollégákat, együtt tudtam velük dolgozni, eszmét cserélhettünk.

Megismerhettem Máltát, ahol még sohasem jártam, egy új kultúrát, embereket, tájat. Minden utazás szélesíti a látókörömet, és itt annyiféle kultúra keveredik, hogy egy igazi kultúrsokkban volt részem.