Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Tóth Györgyi

hétfő, 09 október 2023 09:14

Barcelonai képzés

Barcelona – GBL and Gamification – 2023 aug. 13-24.

     2023. augusztus 13-24. között az Erasmus+ program keretében a „GBL and Gamification” című szakmai továbbképzésen vettem részt Barcelonában. A képzés trénere Elana Shyong volt, a csoportot pedig, egy portugál tanárnőn kívül, magyar kollégák alkották. Az órák az oktató és a résztvevők kedvessége, segítőkészsége miatt nagyon kellemes hangulatban teltek.

     A képzés célja játékmechanizmusok megismertetése, majd ezen játékelemek oktatásban való alkalmazásának megmutatása volt azért, hogy diákjainkat motiváltabbá, a tanóráinkat pedig izgalmasabbá tegyük.

     A képzés napjainak első részében öt-hat játékot tanultunk meg, Eljátszottuk őket, majd megbeszéltük, hogyan tudjuk az adott játékot felhasználni az egyes tantárgyak tanításakor. Majd a napok második részében az oktató valamilyen játékos digitális alkalmazást mutatott meg nekünk, amelyet kipróbáltunk. A nap egy a tantárgyunkhoz köthető kreatív feladat megalkotásával zárult, amelyben természetesen fel kellett használnunk az aznap elsajátított tudást. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány projektet: készítettünk társasjátékot, képeslapot, plakátot, hangoskönyvet; rendeztünk konferenciát; rengeteg drámajátékot tanultunk; dolgoztunk mesterséges intelligenciával, stb. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen szinte az összes játékot és digitális alkalmazást be tudom vinni az óráimra, és általuk színesebbé, érdekesebbé tudom tenni azokat. A továbbképző intézmény két napra külső programot szervezett nekünk Montserratba és Gironába. Mindkét kirándulás élményanyagából másnap prezentációkat hoztunk létre. A zárónapokon önállóan kellett egy óravázlatot megalkotni a megismert játékok és digitális alkalmazások beépítésével.

     A képzés során kiszélesedtek a digitális ismereteim, bővült a módszertani repertoárom, kreatívabbá váltam. És nem utolsósorban, mivel az oktatás nyelve az angol volt, így a nyelvi kompetenciám is fejlődött. Annak ellenére, hogy csak egy, más országból érkező tanárnő került be a csoportunkba, meg tudtuk osztani az ötleteinket és a jó gyakorlatainkat vele, és a magyar kollégákkal is.

     Barcelona bővelkedik csodaszép látnivalókban. Szerencsére lehetőségem volt arra is, hogy a foglalkozások után felfedezzem Gaudi városának gazdag kultúráját is.

2023. augusztus 28.                                                                                 

                                                                                                         Tóth Györgyi