Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 23 október 2017 16:30

IKT kompetenciák fejlesztése Máltán

 A debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium az Erasmus KA1 program keretein belül Szakmódszertani megújulás a 120 éves Svetitsben – áttérés a 21. századi készségek átadására című pályázatával oktatói mobilitásra nyert támogatást. Ennek köszönhetően 2017. augusztus 5. és augusztus 19. között két hetet tölthettem Máltán, St. Julians-ban, és részt vehettem az Executive Training Institute (ETI) által szervezett, 42 órás Technology-Enhanced Learning elnevezésű, angol nyelven tartott kurzuson.

Azért választottam a lehetőségek közül ezt a képzést, mert szaktanárként és intézményem honlapjának gondozójaként is fontosnak tartom, hogy a Z, és a köznevelés kapuján kopogtató Alfa generáció ismeretelsajátításhoz és -szerzéshez való, dinamikus viszonyulásához, a 21. század IKT eszközök terén jelentkező igényeivel – legalább törekvés szintjén – képes legyek lépést tartani.

Az ETI-től kiutazásom előtt széleskörű tájékoztatást kaptam. A megküldött információk - a reptéri transzfertől kezdve, a szállásunk elfoglalására vonatkozó tudnivalókon át a kurzus részletes menetéig, a szükséges dokumentumok beszerzéséig, laptopunk megfelelő előkészítésének paraméteréig, Málta időjárási viszonyait, szokásait, nevezetességeit bemutató ismertetőig - mindenre kiterjedtek. A képzési idő alatt mindvégig bizalommal fordulhattam az ETI adminisztrátoraihoz, minden esetben készséggel segítettek gondjaim megoldásában.

A kurzus foglalkozásait vezető tanárunk, Mario Cordina, lendületesen és a képzés iránti nagy elköteleződéssel, már meglévő pedagógusi tapasztalatainkat és tudásunkat tiszteletben tartva irányított bennünket az órákon.

Csoportomat túlnyomórészt angolszakos tanárok alkották. Középkorú történelemtanárként számomra igen nagy kihívást jelentett ez a helyzet az együttmunkálkodás során, azonban csoporttársaim figyelme és türelme átsegített a nehézségeken.

Csoportom tagjainak többsége Lengyelországból érkezett, de volt közöttünk Szlovákiából, Németországból és Horvátországból érkezett kolléga is.

Szintén a nemzetköziség jellemezte az intézményi apartmant (Swieqi-t), ahol a két hét alatt lakótársam volt japán, szlovák és lengyel tanár, illetve diák is.

A kurzus során sok új, általam eddig még nem ismert, illetve nem használt – elsősorban oktatást segítő – informatikai programmal ismerkedtem meg, illetve tanultam meg használni. Közben angol szókincsem is jelentősen bővült, beleértve az informatikai szókincsemet is.

Foglalkozásaink 9.00 órától 14.30-ig tartottak, szombat és vasárnap tanítás nélküli nap volt, így jutott idő Málta nevezetességeinek felfedezésére, „harcos” történelmének mélyebb megismerésére is. Az ETI szervezésében ellátogattunk Gozo szigetére, Valettába, (ahová többször egyedül is elbuszoztam), Mdinába, Rabatba, és megtekintettük a megalittemplomokat is (Ġgantija, Ħaġar Qim). Felfedeztem Pembroke-t, Birgut is. Az utóbbi város csodálatos díszben pompázott fesztiválja alkalmából.

Egyéni felfedezéseim során több alkalommal megtapasztaltam a máltaiak hallatlanul nagy kedvességét és segítőkészségét. A második hét végén már bátran „kitettem” magam – a számomra meglehetősen szokatlan – máltai tömegközlekedési szokásoknak.

Minden képződni vágyó és új tapasztalatok, kihívások előtt nyitott kollégának ajánlom az ETI informatikai kurzusát, a nemzetközi együttműködési lehetőséget, valamint Málta természeti szépségeit és nevezetességeit, annak ellenére, hogy az augusztusi napok rendkívül forróak voltak a szigeten. Azonban az ETI épülete igen jól felszerelt, természetesen tantermei klímával ellátottak.  

További részletek a projektről: http://svetits.hu/index.php/17-palyazat/557-erasmus

További információk

  • Helyszín: Eti -St. Julian's - Málta

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás