Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Erdélyi Ágnes

csütörtök, 13 október 2022 06:37

„Befogadó osztályterem” Barcelonában

Az Erasmus+ tanári mobilitás keretében 2022. júliusában Barcelonában jártam, ahol az A European for All Children képzésen vehettem részt. A Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola tanítójaként és alsós helyetteseként fontosnak tartom a folyamatos módszertani megújulást.

Barcelona központjában, a Catalunya téren volt az iskola, az European Academy of Creativity. A csoportban 12-en voltunk. A magyar kollégák mellett görögök, észtek, réunioniak. Az iskola és különösen az oktatónk, Sonia nagyon rugalmas és segítőkész volt. Ugyan a képzés előtt nyelvi ismereteimet igyekeztem bővíteni, de így is maradtak hiányosságaim, amiket segítettek áthidalni. Sok gyakorlati feladaton keresztül megismerhettük a „befogadó osztályterem” elméleti hátterét. Különböző iskolák életébe bepillanthattunk, hogyan próbálják megoldani a sajátos nevelési igényű tanulók befogadását, oktatását.

Az egyik napon külső helyszínen volt a képzésünk. A Katalán Nemzeti Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettünk részt, előkertjében pedig csapatépítő játékokat játszottunk. Szervezett túra keretében ellátogattunk a Grácia negyedbe. Idegenvezetőnk sok apró, izgalmas részletet árult el a negyed történelméből.

Egy útikönyv segítségével szabadidőnkben városnézésre indultunk. A bő egy hét alatt 100 kilométernyi sétával igyekeztünk megismerni Barcelona főbb nevezetességeit, konyháját és hűsölhettünk a júliusi forróságban a tengerben.

Számomra nagy élmény volt ez az utazás. Bebizonyosodott, hogy a nyelvtudásomon még bőven van mitcsiszolni, de sok jó tapasztalatot szereztem, belevágnék újra egy hasonló kalandba.

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus.htm