Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Erdélyi Ágnes

A Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola intézményvezető-helyetteseként Erasmus+ pályázatunk első akkreditációs évében, 2023.április 16-22 között, a finn oktatási rendszerrel ismerkedtem Helsinkiben.

Megismerkedhettünk a finn történelemmel, az alapokkal, az oktatásuk keretrendszerével. Espoo-ban, Helsinki külvárosában nézhettünk meg két iskolát, ahol 1-6. évfolyamig tanulnak a gyerekek illetve Urjala városában egy vidéki iskolát, aminek van általános- és középiskolai része is. Az iskolák csodás környezetben, fenyvesekkel körülvéve helyezkednek el. Az igazgatók kedvesen fogadtak minket, bemutatták iskolájuk működését, majd diákok vezettek körbe minket, hogy személyesen is megtapasztaljuk az elhangzottakat. Néhány tanítóval tudtunk beszélgetni is, akik a helyi sajátosságokat is bemutatták. Megcsodálhattuk az épületek felszereltségét, a lenyűgöző közösségi tereket, ahol a gyerekek szabadon mozoghattak.

Az iskolai látogatásokon túl tartalmas városnézéseken vehettünk részt. Helsinki, Tampere és Tallinn főbb nevezetességeit idegenvezetők segítségével ismerhettük meg.

Inspirációt kaptam, és azt tervezem, hogy beépítek a mindennapi gyakorlatomba olyan elemeket, amik függetlenek lehetnek a fenntartótól, anyagi forrást kevésbé igényelnek. Igazgatóhelyettesként arra törekszem, hogy a kollégáimmal is megosszam a tapasztalataim, és anyagi forrást is találjak arra, hogy a közösségi tereket egy kicsit megváltoztathassuk. A differenciáló tanítás, tanulás fontos eleme, hogy elkülönülten is tudjanak a gyerekek dolgozni.

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus.htm

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus_2.htm

csütörtök, 13 október 2022 06:37

„Befogadó osztályterem” Barcelonában

Az Erasmus+ tanári mobilitás keretében 2022. júliusában Barcelonában jártam, ahol az A European for All Children képzésen vehettem részt. A Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola tanítójaként és alsós helyetteseként fontosnak tartom a folyamatos módszertani megújulást.

Barcelona központjában, a Catalunya téren volt az iskola, az European Academy of Creativity. A csoportban 12-en voltunk. A magyar kollégák mellett görögök, észtek, réunioniak. Az iskola és különösen az oktatónk, Sonia nagyon rugalmas és segítőkész volt. Ugyan a képzés előtt nyelvi ismereteimet igyekeztem bővíteni, de így is maradtak hiányosságaim, amiket segítettek áthidalni. Sok gyakorlati feladaton keresztül megismerhettük a „befogadó osztályterem” elméleti hátterét. Különböző iskolák életébe bepillanthattunk, hogyan próbálják megoldani a sajátos nevelési igényű tanulók befogadását, oktatását.

Az egyik napon külső helyszínen volt a képzésünk. A Katalán Nemzeti Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettünk részt, előkertjében pedig csapatépítő játékokat játszottunk. Szervezett túra keretében ellátogattunk a Grácia negyedbe. Idegenvezetőnk sok apró, izgalmas részletet árult el a negyed történelméből.

Egy útikönyv segítségével szabadidőnkben városnézésre indultunk. A bő egy hét alatt 100 kilométernyi sétával igyekeztünk megismerni Barcelona főbb nevezetességeit, konyháját és hűsölhettünk a júliusi forróságban a tengerben.

Számomra nagy élmény volt ez az utazás. Bebizonyosodott, hogy a nyelvtudásomon még bőven van mitcsiszolni, de sok jó tapasztalatot szereztem, belevágnék újra egy hasonló kalandba.

https://www.csontvaryiskola.hu/erasmus.htm