Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

Styevóné Pintér Bernadett

kedd, 12 szeptember 2023 15:49

Asszertív kommunikáció

Erasmus + beszámoló a Rovinjban töltött továbbképzésről

Nagy lehetőséget kaptunk idén, hogy részt vehettünk az Erasmus + pályázati program segítségével Rovinjban pedagógus továbbképzésen. Hálás köszönet érte a Tempus Közalapítványnak, az Európai Uniónak és a képzéseket Rovinjban megszervező Jutaki Bt vezetőjének Véghné Juhász Krisztinának és munkatársainak! Minden szuperül meg volt szervezve, mindenről időben megkaptuk a tájékoztatásokat, kérhettünk étkezést is az iskolában, szerveztek számunkra szabadon választható programokat is!

Rovinj város egy csodás kis ékszerdoboz Horvátországban. Gyönyörű az óváros, a templom a hegyen, az utcák és a kikötök. A strandokat hatalmas zöld fás parkok, sétányok veszik körül, csodaszépek. Az egész félsziget is gyönyörű. Ellátogattunk Pulára is. Igyekeztünk felfedezni a gyönyörű természeti környezetet és az épített örökséget is.

A képzések közül az asszertív kommunikációt választottam, ami mindig is érdekelt és kíváncsi voltam. Az iskola, ahol a képzés folyt jól felszerelt, légkondicionált termekkel rendelkezett, így kellemes körülmények között tanulhattunk.

Tanultunk az agresszív kommunikátorral szembeni védekezésről, valamint arról, hogy hogyan mondjunk „nem”-et egy feladat felkérésére, vagy megbízatásra. Gyakoroltuk, hogy hogyan szelídítsük meg a bennünk élő sárkányt és felfedeztük a fájdalmas nyomógombjainkat.

Tanultunk a motiváló tényezőinkről, elemezgettük önmagunkat, hogy milyen típusokba vagyunk sorolhatóak vérmérsékletünk, munkastílusunk alapján. Kikkel tudunk jól együtt dolgozni és kikkel jelent kihívást a közös munka és azt hogyan csinálhatjuk hatékonyan.

Tanultunk a testbeszédről, kommunikációs csapdákról és sorompókról. Az értő figyelemről, a határokról és a saját határainkról, megvizsgáltunk önmagunkat, hogy hogyan is állunk mi a saját életünkben ezeken a területeken.

Sok felismerést tettem önmagamról, kapcsolataimról a kollégákkal és a családon belül is.

Megismertem Erdélyből származó kolléganőt, aki mesélt az ottani tapasztalatairól. Két kolléganőnk Angliában tanult és megosztották velünk az angliai pedagógiai módszereket, tapasztalataikat. Egy férfi kollégánk Oroszországban nevelkedett és ő is beszámolt a saját élményeiről. Nagyon jó volt nemzetközi szinten is tapasztalatokat gyűjteni, megosztani, megbeszélni és megegyeztünk, hogy a jövőben is tartjuk a kapcsolatot egymással.

Képzésünket nagyon jól felkészült és gyakorlott szakember, Szász Ramóna tartotta, aki lelkesedésével minket is lelkessé tett a téma iránt és nagyon jó hangulatban teltek a napok.

Délutáni csoportba kerültem, így reggelente ki tudtam pihenni magam, kényelmesen megreggelizhettem és strandolhattam egyet. Ebéd után indultam a képzésekre lelkesen és mindig várakozva, hogy milyen érdekességeket ismerhetek meg még.

Esténként sétáltunk a városban, megcsodáltuk a kikötőket, a templomot a hegyen, a szép utcákat és sikátorokat.

Sok szép látnivaló maradt még, szeretnénk majd újra eljutni Rovinjba!