Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 06 augusztus 2022 13:13

A projektalapú tanításról Firenzében

Írta:

Első tanári mobilitásomon 2022. június 26. - augusztus 01. között vettem részt. Firenzében, az Europass Teacher Academy-n zajlott a tanfolyam, melynek témája a Project Based Learning / projektalapú tanulás-tanítás volt. 

A projektalapú tanulás gyökeresen eltér a megszokott iskolai projektektől, amelyek általában rövidek, összefoglaló jellegűek, és a tanuló a meglévő ismereteit hasznosítja a projekt során, amely többnyire egy nagyobb témakör végén, mintegy jutalomjátékként kap helyet.

A firenzei tanfolyam során olyan szemléletet, technikákat, készségeket sajátítottunk el, amelyek segítségével akár több hetes időtartamú projektek szervezhetők. E projektek nem zárásképpen jelennek meg, hanem az adott projektben felhasználható módon egyidejűleg több tantárgy területén is új ismereteket sajátíttathatunk el a diákokkal. A projekt alapja mindig egy "non-Googleable question": egy olyan kérdés, amelyre nem lehet az interneten vagy a szakirodalomban kész válaszokat keresni. A kérdés mindig releváns kell, hogy legyen egy nagyobb közösség számára is. A tanulók kooperatív technikákkal, hosszabb időtartamban dolgoznak a projekten, önállóan fedeznek fel új ismereteket, módszereket, melyek segítségével el tudják készíteni azt a "terméket", amely a projekt zárásakor egy nagyobb közönség számára prezentálható.

A tanultakon kívül fontos hozadéka volt még a tanfolyamnak, hogy Európa minden csücskéből jöttünk össze résztvevők: nagyon tanulságosak voltak a csoporttársakkal folytatott kötetlen beszélgetések is. Különösen értékes eszmecserét folytathattam portugál és észt kollégáimmal. A nap végén általában jutott idő városnézésre, Firenze csodáinak megtekintésére is. A képzés pénteki zárása után, szombaton pedig egész napos toszkánai körutazáson vehettünk részt.

Nagyon jó szívvel ajánlom a képzést és a képzőt is - Firenzébe pedig biztosan vissza fogok még térni!

További információk

  • Helyszín: Firenze

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás