Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 19 augusztus 2022 18:07

Szakmai továbbképzés Londonban

Írta:

Két évvel ezelőtt két kollégámmal úgy döntöttünk, hogy nekivágunk az Erasmus+ pályázat megírásának így 2020-ban iskolám, a Hevesi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első ízben nyújtotta be Erasmus+ pályázatát. Amikor megtudtuk, hogy pozitív elbírálást kaptunk nagyon boldogok voltunk. A mobilitások megvalósítására azonban két évet kellett várnunk a Covid járvány okozta szigorítások miatt. Végül ezen a nyáron elutazhattam Londonba. Nagy izgalommal készültem az útra, amit már oly régóta vártam. Végre láthatom élőben is azokat a látnivalókat, amiket eddig csak könyvben láttam és tapasztalat alapján is tudok majd beszélni róluk a gyerekeknek.

Két továbbképzésen vettem részt az IH London intézményében. Az első héten a kisgyermekkori nyelvtanítással - Teaching Young Learners -  kapcsolatban mélyítettem tudásomat délutáni órák keretében. Ez a kurzus a 6-11 éves korosztály nyelvtanítását célozta meg. Ötleteket kaptunk az osztálydekoráció, a megfelelő tanulási környezet valamint néhány szabály és rutin kialakítására, fonémák tanítására, felpörgető és lenyugtató játékokra. Hasznos módszereket sajátítottam el olvasás és beszédkészség fejlesztésére, történetmesélésre, dramatizálásra és daltanításra. Különféle írástechnikákat tanultam.  Beszélgettünk a CLIL és PBL nyelvoktatásról, a kevert képességű osztályokról, a különféle tanulói típusokról, majd a velük való bánásmódról és differenciálási módszerekről valamint értékelésről és önértékelésről.

A második héten pedig egy délelőtti kurzust látogattam Life in Britain címmel, ahol a brit civilizációval, kultúrával, emberekkel ismerkedtem. Szóba került London, a királyi család, szórakozás, oktatás, politika, akcentus, sajtó, művészetek. Neves épületek megismerésével ismételtük át a véleményformálás, meggyőzés, javaslattevés tanítását. Megtanultam, hogy a mobiltelefont az információszerzésen kívül mi mindenre lehet még használni az órán. Egy-egy kultúrtörténeti ismeretanyaggal új módszertant is tanultunk. Itt délutáni programokat is kínáltak, melynek során ellátogattunk a British Múzeumba, ahol nemcsak világhírű gyűjteményeket tekinthettünk meg, hanem a brit teázási szokásokat is kipróbáltuk. Délutáni idegenvezetőnk segítségével számos épületet, templomot, emlékművet és nevezetességet tekintettünk meg, többek között ellátogattunk a Királyi Bíróságra, a British Library és a Tate Modern kiállításaira és még a Parlament épületébe is, ami páratlan lehetőség volt számomra. Ezeken a vezetett délutáni kirándulásokon keresztül sokkal élményközelibb volt az ismeretelsajátítás. Élőben látni, tapasztalni egészen más, mint könyvekből, így magabiztosabban tudom majd a brit kultúrával megismertetni a gyerekeket. A tanfolyam által biztosított programokon kívül az órák után még London egyéb nevezetességeit tekintettem meg és a hétvégén Koletta kolléganőmmel, aki Cambridge-ben szintén egy tanfolyamon vett részt elmentünk a Tower of Londonba, átsétáltunk a Tower Bridge-en és megtekintettük Madame Tussaud panoptikumát.

Mindkét kurzuson rengeteg módszertani anyagot és új technikákat sajátíthattam el. Az órákon kiscsoportos kommunikáción keresztül fejleszthettem nyelvtudásom és a világ más tájain élő kollégákkal cserélhettük ki tapasztalatainkat. Az oktatók alaposan felkészültek, naprakészek voltak és az órák vidám hangulatban folytak. Mindkét kurzus megfelelt az elvárásaimnak, nagyszerű szakmai lehetőség volt számomra. Rengeteg információval gazdagodtam, szakmailag sokat fejlődtem. Igazán hálás vagyok, hogy itt lehettem, hiszen Nagy-Britanniába többet - úgy tudom - az Erasmus+ pályázattal a Brexit miatt bizonytalan ideig már nem lehet jönni. Londonról pozitív benyomást szereztem. A szállásom egy családnál volt a 3-as zónában, zöldövezetben. A szállásadó hölggyel sokat beszélgettem, hasznos tanácsokkal látott el. Az emberek segítőkészek, udvariasak voltak és kedvesen segítettek, amikor az első napokban eltévedtem. Hatalmas élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb. Köszönet a lehetőségért!

Ezen a linken olvasható a beszámolónk: https://hevesikorzetierasmus.wixsite.com/hevesikorzetierasmus

További információk

  • Helyszín: London

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás