Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szerda, 14 szeptember 2022 06:40

Élménybeszámoló dublini utamról

Írta:
Az iskolánk bejárata, a Purple Door Az iskolánk bejárata, a Purple Door

Mivel az iskolámban a pedagógiai megújulás és az innovációs törekvések a tanári munka fókuszában állnak, az Erasmus+ programban meghirdetett tanári továbbképzés lehetőségek között az Educating for the 21st Century – Re-imagining Our Schools (A 21. századra nevelünk – Iskoláink újragondolva) című tanfolyamra esett a választásom. A tanfolyamot a dublini Twin English Centres szervezte meg. Már a kiutazásomat megelőzően megosztották velem az intézetük e-learning platformját, ahol online nyelvi szintfelmérő tesztet kellett kitöltenem, illetve előzetes tájékozódásként megtalálhattam a tanfolyam témájával kapcsolatos fontosabb szakirodalmi alaptanulmányokat. Ugyanezen a helyen pontosan tájékoztattak az órák helyszínéről, és a szabadidős fakultatív programokról.

A kiutazásommal minden zökkenőmentesen lezajlott. Szállásként az egyéni szállásadó családot jelöltem meg, velük rendben zajlott minden az egész ottlétem idején. Szállásomra 15 percnyi autóbuszozással jutottam el Dublin központjából, ahol az iskola is volt.

A tanfolyam első hete sajnos nagyon kaotikus volt, mivel a szervezők tájékoztatása szerint a tanárok közül egy beteg lett, így összevontak 2 csoportot – a mi tanfolyamunk és az „Információs technológia a tanórákon” c. tanfolyam csoportja egyforma tanrendet követett. Emiatt majdnem 20 fős csoportban tanultunk, és míg a mi csoportunk tanmenetében előzetesen 2 napra terveztek órát a technológiáról, gyakorlatilag egy egész hét anyagát töltötték ki vele. A többi tantárggyal való foglalkozást aránytalanul kevésnek éreztük ezután. A Google Classroom bemutatását teljesen feleslegesnek éreztük, de a Notion és a podcast készítő alkalmazások lehet, hogy hatékonyak lesznek.

További tantárgyaink voltak a PBL és a CLIL, ezekkel a tanfolyam második hetén foglalkoztunk, elméleti és gyakorlati szempontból is, és számos módszertani ötletet, gyakorlati tapasztalatot cseréltünk a tanfolyamon résztvevő tanárkollégáinkkal. A tanfolyam e része igazán gazdagító volt, így a kezdeti nehézségeket teljes mértékben kompenzálta ez az új tapasztalat. 

A tanárkollégákkal való kapcsolattartás is nagyon ígéretesen alakul, cseh és spanyol iskolákkal tudtuk felvenni a kapcsolatot, és ezekre szeretnénk a továbbiakban Erasmus csereprogramokat is alapozni.

Az írországi kiutazásom egyik legnagyobb hozománya természetesen a kulturális/nyelvi aspektus volt, mivel angoltanárként nagyon jól tudom hasznosítani a nyelvtudásom felfrissítését és a kulturális reáliák alaposabb megismerését. Tanultunk az írországi angol nyelvváltozat jelenségeiről, az ír mitológiáról és költészetről, és az iskola is számos jó programajánlatot tett a szabadidőnk eltöltésére vonatkozóan. Ha visszatérhetnék, újra csak meglátogatnám a Chester Beatty Könyvtárat, a Trinity College könyvtárát, a botanikus kertet, a Moher sziklaszirtet és Galwayt, Killnenny városát. Feledhetetlen émény volt az ír táncos est is.  Összességében a tanulmányutammal nagyon elégetett vagyok, hálás vagyok, hogy eljuthattam Dublinba és Írországba, minden érdeklődőnek szeretettel ajánlom.

További információk

  • Helyszín: Dublin

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás