Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 26 szeptember 2022 16:00

 London International House

Írta:
IH London IH London Ilosvay Zsuzsanna

A VII. Kerületi Madách Imre Gimnáziumból több kollégámmal együtt nyertünk ösztöndíjat különböző országok különböző tanfolyamaira az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően. Én 2022. július 4-15. között az International House London nyelviskola és tanártovábbképző központ 'Teaching Grammar' és 'Life in Britain' tanár-továbbképző tanfolyamán vettem részt. Iskolánk 2019-ben, még a Brexit előtt nyerte el az ösztöndíjat, de a járványhelyzet miatt csak 2022-ben tudtunk részt venni a programban.

Praktikumok
Az IH London a város központjában található, négy percre a British Múzeumtól. Nem ismertem a várost, de ez a hely bármilyen irányból könnyen megközelíthető. Londonban sokan közlekednek biciklivel, ezért az iskola közelében is van kerékpárlerakó hely. Európaiként nekem nehézséget okozott a baloldali közlekedés és a nagyvárosi forgalom, ezért csak a külvárosban kerékpároztam és a napi közlekedésre a buszt választottam. Oyster kártyát használtam és leggyakrabban busszal közlekedtem.

A továbbképző központ
A továbbképző központ nagyon együttműködő, mindenben segítenek és szállást is lehet intézni az iskolán keresztül. Mielőtt odautazunk, érdemes végignézni a képző intézmény weboldalát, mert sok hasznos információt találhatunk a tanfolyamokról. Ami még nagyon tetszett, hogy az ottlétem alatt, minden napra volt programajánlat, az ingyenes sétáktól kezdve az operaelőadásig. Nagyon ajánlom, hogy aki itt végez tanfolyamot, használja ki ezeket a lehetőségeket. Én szerencsésnek érzem magam azért is, mert 'Life in Britain' képzésemnek kötelezően része volt minden nap egy-egy ilyen program.

Miért volt hasznos számomra a képzés?
Jelenleg egyetemre is járok, vezetőtanár képzésre. Bevallom olyan szemmel is figyeltem a „tanáraimat”, mennyire tesznek eleget az általunk tanult kritériumoknak. Sok mindent tanultunk arról, hogyan kommunikáljunk, hogyan szervezzük meg a csoportos munkát, és nálam mindkét tanfolyamvezető jelesre vizsgázott. Számomra nagy segítség volt „diákként” egy kicsit a másik oldalt is megtapasztalnom. Új tanulást segítő munkaformákat ismertem meg és mivel ezeknek a munkaformáknak nagy százaléka tantárgyfüggetlen, tudom hasznosítani mindkét tantárgyam tanítása során, sőt az osztályfőnöki munkámban is. Példákat láttam arra, hogyan lehet egy-egy témát (Enlish culture) közösen, teljesen más szemszögből (más kulturális, háttér, különböző szemlélet és gondolkozásmód) hatékonyan feldolgozni. Reflektív tanulási, tanítási módszerekre láttam nagyon jó példákat.  Eddigi érdeklődésem az interkulturális készségek fejlesztési lehetőségei felé vittek, most is olyan továbbképzést választottam második kurzusnak, ami ehhez áll közel. Képet kaptam egy másik nemzet kultúrájáról, szokásairól, tanítási rendszeréről is. A szaktantárgyaim tanítása során hasznosítani tudom a digitális tábla használatára látott módszereket, a „varázs táblát”, mint eszközt, amely bármelyik tanteremben használható, és természetesen a csoportos munkavégzésben kipróbált módszereket. Távlati terveimben szerepel a tantárgyaim angol nyelvű tanítása. Ebből a szempontból nagyon hasznos eszközöket kaptam diákjaim nyelvi elakadásainak feloldására. Nagyon tetszett, hogy elméleti ismeretek száraz előadása helyett, interaktív „feldolgozós” volt mind a két hét és a tanáraink sok érdekességgel tették színessé az órákat. Közvetlen élményem, hogy a tanár a személyiségével is tanít. Segíthet az a légkör, amit a tanár a személyisége által kialakít. A "játszva" tanulás a felnőtteket is motiválja. Ha használjuk saját tanítási módszereinket a saját tanulásunkban, tapasztalatainkkal hatékonyabbá tehetjük a munkánkat.

Kikkel tanultam együtt, kiket ismertem meg?
Több országból voltunk együtt kollegák. Jó volt a tanítás iránt elkötelezett emberekkel együtt lenni, megosztani a tapasztalatokat, megélni, hogy a tanítás szeretete és az elkötelezettség a tanítás mellett, nemzet és nyelvfüggetlen. Nagyon sok módszer és technika létezik, amit hasznos megosztanunk egymással. A kulturális ismeretek segítenek meglátni az értékeket más országokkal kapcsolatosan, segít abban, hogy elfogadjuk és tiszteljük a másikat. Jó volt felnőttként játszani egy kicsit, szaladgálunk a táblához, a verseny hevében, „pacsizunk” egymással, ha győztünk.

Nem tudom a továbbiakban van-e mód az International House Londont választani Erasmus+ ösztöndíj keretében, de mindenkinek csak ajánlani tudom. Hálás köszönet a programért.

További információk

  • Helyszín: London

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás