Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

szombat, 23 szeptember 2023 11:31

Tanártovábbképzés - Barcelona

Barcelona - vándorbot projekt Barcelona - vándorbot projekt Ágnes Ruzsa

Különleges élmények a „Mindenki különleges” képzésen

 

„We are all special” – ERASMUS + tanártovábbképzés Barcelonában

2023. augusztus közepén (08. 14-20.) vettem részt egy Erasmus továbbképzésen Barcelonában. A téma az inkluzív nevelés volt. Bővebben: SNI (Students with Special Needs) tanulók bevonása és bevonódása a tanulási folyamatokba tantermen belül és kívül.

A képzésen tizenegy változatos életkorú és szaktudású kolléga vett részt Európa különböző országaiból. Tanárunk a kiváló felkészültségű, sokirányú tapasztalattal rendelkező, angolul anyanyelvi szinten beszélő Antonio Torralba volt. Érzékenyen és nyitottan irányította a soknemzetiségű csapatot. Épített a bemutatkozó prezentációk során megfigyelhető helyi sajátosságokra és a csoportbeszélgetések során felmerült egyedi esetekre.

Jól felépített és rugalmasan megvalósított kurzuson vehettünk részt. Az elméleti és gyakorlati részek és a tanítási módszerek, munkaformák jó arányban váltogatták egymást – korszerű és jól hasznosítható tudásátadás történt. Nagy hangsúlyt kapott az integráció és az inklúzió különbségének tisztázása. Vitára és konzultációra is bőven adódott lehetőség.

A tanfolyam minden napján különböző, a tanításban jól hasznosítható konkrét tevékenységet próbálhattunk ki. A cél minden esetben a tanulási vagy viselkedési nehézségekkel küzdő tanulók elszigetelődésének megakadályozása és a zavaró viselkedés megelőzése. A feladatok között volt tantermi és szabadtéri is. Többek között legóztunk, festettünk, vándorbotot készítettünk.

Szerda délelőtt egy beépített közös program keretében a szabadtéri jógyakorlat megismerése után ellátogattunk Garcia városrészbe, ahol rövid séta után egy hangulatos kisvendéglőben megkóstoltuk a helyi konyha egy-egy csemegéjét. A szabadtéri foglalkozás volt számomra az egyik leginspirálóbb élmény, amikor az érzelmi nevelést szolgáló remek „Vándorbot” projektet ismertük meg.

A résztvevők fokozatosan egyre jobban megismerték egymást, kialakultak érdekes személyes beszélgetések is. Izgalmas volt megismerkedni a spanyol, katalán, litván, német, olasz, lengyel iskolák sajátosságaival, egyedi problémáikkal és sajátos megoldási módjaikkal.

Sok segítséget kaptunk a város és a katalán kultúra megismeréséhez is. A szépséges Barcelonát bejárni, kicsit megismerni igazán csodás lehetőség volt. A város építészeti kincsei, a városlakók kedvessége, a Picasso és Miro művekkel való megismerkedés sokáig ható élmény marad számomra.

Remek alkalom volt ez a képzés a nyelvtudásom és a szakmai tárházam bővítése szempontjából egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

https://www.teacheracademy.eu/course/inclusion-support-special-needs-students/

 

További információk

  • Helyszín: Barcelona

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás