Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

péntek, 18 augusztus 2017 15:36

Új ötletek az angoltanításhoz

Írta: Halász Katalin
  • Helyszín: Excel English Language School - London - Egyesült Királyság

2017. július 3. és 14. között kéthetes továbbképző tanfolyamon vettem részt az Excel English Nyelviskolában Londonban. A tanfolyam elnevezése: NEW IDEAS FOR THE ENGLISH CLASSROOM és az alcíme: ”Teachers’ Refresher Course”, számomra azt sugallta, hogy nem csupán új módszertani tudnivalókkal kívánnak megismertetni bennünket, hanem felfrissíthetjük és kiegészíthetjük módszertani ismereteinket, illetve lehetőséget kapunk arra is, hogy tapasztalatainkat megoszthassuk egymással.

 

Indulás előtt nem volt sok időm izgulni, mert szinte egyből a tanév vége után kezdődött a kurzus. És itt van számomra az egyetlen negatív része a programnak. Ha kipihenten indulok és van időm rákészülni, valószínű még eredményesebb lett volna a tanfolyam. Bár így meg talán épp a spontaneitás tette még érdekesebbé az egészet.

Kifogyhatatlan segítséget és bátorítást kaptam a koordinátorunktól, a szervezőktől és az Excel English Nyelviskolától. Enélkül lehet, hogy feladtam volna már a repülőjegy vétele előtt. Nagyon aggódtam, hogy megjön-e a pénz időben. Emiatt drágábban vettem meg a jegyet, de különben minden maximálisan rendben ment.

 

Vasárnap délelőtt kissé körülményes volt a megérkezésem a szállásomra, mert nem kértem transzfert, hogy csökkentsem a költségeimet. Busz, vonat, metró és mini taxi … Megfogadtam, hogy visszafelé kérem a repülőtéri transzfert, még ha magyar agyunknak ez nagyon sok pénzt is jelent.

De ezután minden varázslatos és csodálatos volt. Utólag is hálás vagyok, hogy szállodát választhattam. Kedves és mindig mosolygós indiai recepciósok otthonossá tették a ,,hazaérkezésemet” minden nap. A szobámban mindig szólt a tv, hírek, film vagy zene  … Egy varázslatos helyen laktam. Muswell Hill még annál is szebb része Észak-Londonnak, mint ahogy egyik kolléganőm leírta. És az iskola 10 perc séta távolságra volt. Ugyan visszafelé sokkal hosszabbra sikerült ez az útvonal, mert a nagyon meredek utca és több kellemes étterem, valamint üzlet is lassította utamat.

Az iskola egy barátságos nagyobb családi házra emlékeztetett, ahol minden hely praktikusan kihasznált. Az iskolában a legapróbb problémánkkal és kérdésünkkel is nyugodtan fordulhattunk bárkihez. Mindenben és mindig segítettek. Kaptunk iskolai bögréket, melyekre ráírtuk a neveinket. Az órák közti szünetekben nagyon jólesett a kávé a ,,saját” bögréinkből. Itthon azóta is abból iszom a reggeli kávémat.

Minden tiszteletem az iskoláé. Két argentin kolléganővel jelentkeztünk ez alkalommal a kurzusra, és minden úgy folyt, mintha egy nagy csoport lennénk. Saját kis termünk volt okostáblával. Nagyon büszke voltam, hogy itthon is ilyenek a tábláink. Két barátságos de szigorú és rendkívül jól felkészült tanárnő tanított bennünket. Nagyon élveztem a gyönyörű igazi brit angol kiejtésüket is. Minden óránk interaktív volt. Így a saját bőrünkön is érezhettük egy-egy feladat, illetve a diákélet nehézségeit és hatékonyságát is. Ezért jutott többször is eszembe a mondás: ,,Akasztják a hóhért!”. Nagyon intenzív és így rendkívül hatékony egyúttal fárasztó volt ez a két hét. Az órák mindig vidám hangulatban teltek, sokat nevettünk, bár néha kínunkban is. Nem egyszerű az iskolai élet ,,diákként” sem! A tanfolyam mindenekelőtt szakmai szempontból nagyon hasznos volt. Biztos vagyok abban, hogy egyikünk se fog ugyanúgy tanítani, mint eddig. Az órarendünk része volt két múzeumi látogatás is, és az iskola szervezésében több kulturális programon is részt vettünk a nyelvtanfolyamos diákokkal. Így mindnyájan megnézhettük London legfőbb nevezetességét.

 

Az iskolában van egy rendkívül kedves hagyomány. Minden pénteken egy köszöntő-búcsúsztató találkozót tartanak, ahol a búcsúzók megkapják okleveleiket. Ez minden alkalommal családias hangulatú rendezvény.

A hétvégén elmentünk egy egész napos kirándulásra. Délelőtt Oxfordban gyönyörködhettünk. Nagyon magával ragadó az egész város még így, diákok nélkül is. Talán a legnagyobb élményem Stratford-upon-Avon volt. A város egy ékszerdobozhoz hasonlít. És ami igazán megfogott, Shakespeare szülőháza. A múzeum ,,teremőrei” korhű ruhákban meséltek az akkori életről, és az udvaron két fiatal színész részleteket adott elő Shakespeare vígjátékokból önként jelentkező látogatókkal. Leírhatatlan és ötleteket adó élmény volt.

 

Ez a két hét minden szempontból csodálatosan telt el. Mindennapjaimban sok új módszert tudok majd alkalmazni illetve továbbadni kollégáimnak. Továbbra is célom marad baráti és kedves hangulatot biztosítani az óráimon.

A kurzus elnevezése is helytálló volt. Valóban rengeteg új ötlettel gazdagodtunk, melyeket megvalósíthatunk az osztálytermekben. És nagyon lelkesen tértünk haza azt latolgatva, hogy mit és hogyan csinálunk majd másképp az új tanévben. Az égiek is hozzásegítettek a csodához. Bár ahogy azt mindig is tanultuk, esernyőinket állandóan magunkkal hordtuk. De az iskolában az esernyőtartó mindig üres maradt.

 

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás