Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 10 szeptember 2018 12:11

Modern British Culture in Oxford

Írta:
  • Helyszín: Oxford

A Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának képviseletében július 30. és augusztus 10. között részt vettem az oxfordi British Study Centres kéthetes tanfolyamán. A tanfolyam címe és témája Modern British Culture volt. Az iskola Oxford szívében található, ennek megfelelően kiválóan fellelhető és megközelíthető.

 

Egy ilyen mobilitás lebonyolítása során számos dokumentum megléte, beszerzése, kinyomtatása, aláíratása, stb szükséges, ebben gyakran életmentő segítséget kaptam a második emeleten működő recepción. Noha az intézményben érkezésem napján a sok újonnan érkezett és regisztrálni vágyó diák miatt elég nagy volt a felfordulás, a recepción dolgozók segítőkészsége nem ismert határokat.

 

Tanáraink is kedvesek és segítőkészek voltak, az órák mindig jó hangulatban teltek. A tananyag kiválasztása tekintetében abszolút rugalmasak voltak, hiszen azt tanították, amit a csoport többsége választott, vagyis volt, hogy eltértünk a meghirdetett tanmenet tervezettől. Talán néha túlságosan is rugalmasan álltak hozzá, helyenként úgy éreztem, hogy egy-egy adott órát színesebben és hasznosabban is össze lehetett volna rakni. Ehhez hozzájárult, hogy néhányszor a technika ördöge is közbeszólt, dehát ez midnenkivel előfordul, nem igaz?

 

Az apró nehézségektől függetlenül azonban kaptam a két hét alatt számos olyan szakmai ötletet, melyet a későbbiek során biztosan hasznosítani fogok. Alkalmam nyílt a tanári eszköztáramat gyarapítani, mely ugyan nem volt a kurzus fő profilja, de esetenként hangsúlyt kapott. Olyan apró fortélyok ezek, melyek önmagukban nem tűnnek annyira korszakalkotónak, de ha a szükség úgy hozza, nagyon jól tud jönni a tanóra megszervezésében és lebonyolításában.

 

Amikor ezt a tanfolyamot választottam, elsősorban arra voltam kíváncsi, amit a tanfolyam címe is sugall, napjaink brit kultúrája szempontjából kívántam tájékozottságot és több tapasztalatot szerezni. Mindezt azért, hogy hazatérve színesebb és hitelesebb órákat tudjak tartani diákjaimnak, és hogy angol tanár létemre korszerű ismeretekkel tudjam alátámasztani a nyelvi óráim. Ez a törekvésem összességében sikeres volt, több olyan ismerettel tértem haza, melyeket azelőtt nem birtokoltam vagy felszínes volt róluk a tudásom. Ennek megfelelően bátran használom őket ezentúl tematikus óráim alkalmával.

 

A csoportban 12-en voltunk, és ahogy az lenni szokott, változatos összetételével izgalmas kiindulópont volt a számomra. Voltak csoporttársaim Svájcból, Olaszországból, Hollandiából, Németországból és Lengyelországból. Így tehát a két hét során nemcsak Nagy Britannia, de a fenti országok kultúrájához is közelebb kerültem, hiszen csoporttársaimmal sokat beszélgettünk az órákon és az órákon kívül egyaránt. A sok közösségi program alkalmával megismertük és megkedveltük egymást, néhányukkal azóta is tartom a kapcsolatot. Ezek a kapcsolatok a későbbiek során akár iskoláink szakmai együttműködéséhez is vezethetnek.

 

A BSC gyakran szervezett szabadon választható tanórákon kívüli foglalkozásokat, melyek nagy részére feliratkoztam. Sosem bántam meg, az iskolában dolgozó tanárok kitűnő idegenvezetéssel mutatták meg városuk főbb nevezetességeit. Volt olyan program, amely meglepett és nagyon izgalmasnak találtam, például sosem láttam még bírósági pert angol nyelven (magyarul sem) élőben, illetve a helyi városháza épületét sem járja be minden ide látogató. A helyi botanikus kert lenyűgöző szépségű, Oxford egyetemi épületeivel pedig egyszerűen nem lehet betelni.

 

Mindent összevetve, egy hasznos és izgalmas két hetet töltöttem Oxfordban. Hasznos volt, mert az itt szerzett tudást munkám során használni fogom, szakmai tapasztalataimat örömmel fogom megosztani munkatársaimmal. Izgalmas volt, hiszen Oxford ódon épületei és egyetemi város mivolta varázslatos hangulatú teszi ezt a várost, amit érdemes megismerni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki teheti, vállalkozzon egy ilyen útra, és emlékezetes élményekkel fog hazatérni!

 

Új hozzászólás