Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 25 október 2018 15:33

„How to use Tablets, Educational Apps and Social Media in your classroom”

Írta: Csiszár Bernadett
  • Helyszín: Europass Teacher Academy-Dublin-Írország

2018. július 29. és augusztus 11 között élményekben és tapasztalatokban gazdag két hetet tölthettem el Dublinban, Írországban. Ennek során a Europass Teacher Academy szervezésében egy tanár-továbbképzési kurzuson vettem részt „How to use Tablets, Educational Apps and Social Media in your classroom” címmel.

A kurzus elsődleges célja az volt, hogy bevezesse a résztvevőket az oktatással kapcsolatos alkalmazások világába és megmutassa azok felhasználhatóságát a különböző tantárgyak oktatásában. Nagyon jó gyakorlati példákat láttunk arra, hogy a közösségi média igenis lehet tanítási eszköz és a tudást virtuálisan is ugyanolyan hatékonysággal át tudjuk adni.

Tanárunk, Lorenzo Gaspari hihetetlen lelkesedéssel mutatta meg számunkra az oktatási applikációk egy részét, amiről úgy gondolta, hogy a lehető legnagyobb hasznunkra lehet, egyúttal motiválva a diákokat és akár egy egész osztályt is bevonva a közös munkába. Minden egyes napon más és más alkalmazással ismerkedtünk meg, először elméletben, majd gyakorlatban, a saját technikai eszközeinket (tablet, laptop, mobil telefon) alkalmazva. Ilyen órák során ismerkedtünk meg pl. a Trello, Edmodo, Class Dojo, Plickers, Quizlet, Socrative, Kahoot! illetve a Padlet használatával és saját feladatok megalkotásával igyekeztünk az elméletben tanultakat a gyakorlatban is megmutatni.

A kurzus során végig azt tartottam szem előtt, hogy én hogyan tudom a tanultakat a hétköznapi munkámban felhasználni és kezdett körvonalazódni bennem, hogy mely felületeket fogom biztosan kipróbálni, amint hazatérek. Az egyik legnagyobb motiváló erőnek a diákok felé azt érzem, hogy használhatják a tanórák során az okos telefonjaikat vagy más technikai eszközöket, amelyek olyannyira a mindennapi életük része és ennek megvalósításához minden segítséget megkaptam e két hét során.

Az oktató igyekezett olyan weboldalakat is megmutatni számunkra, ahol virtuális tananyagot találunk a tantárgyainkhoz, és ezzel változatosabbá tudjuk tenni a gyakran monotonná váló tanóráinkat. Személy szerint azokat a weboldalak tetszettek a legjobban, amelyek segítségével a populáris kultúra termékeit fel lehet használni oktatási célra (filmek, videóklippek). A második hét végére az addig szerzett tudásunkat felhasználva megalkottuk a csoport saját weboldalát, amely egyben a kurzus végső produktuma is volt.

A dolgos hétköznapok után arra is jutott idő, hogy a csoporttal együtt felfedezzük Dublin látványosságait és megismerkedjünk az ír kultúrával, történelemmel és gasztronómiával. Dublin nagyon jó kiindulópontot jelent az ír vidék felfedezésére is, amire szintén lehetőségem volt a hétvége folyamán. Nagyon köszönöm ezt a páratlan élményt és a kivételes lehetőséget, amit ezzel az úttal teljes mértékben megkaptam.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás