Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 27 november 2018 14:22

Kitekintés a legújabb trendekre

Írta: Szemeti Attila
  • Helyszín: Europass Teacher Academy - Barcelona - Spanyolország

Az Europass Teacher Academy által szervezett Teaching strategies, conflict management and emotional literacy című képzésen vettem részt 2018. október 22. és november 2. között Barcelonában.

A képzés két hete alatt görög, norvég, osztrák és román kollégákkal dolgoztam együtt két olasz származású, de Spanyolországban élő és dolgozó képző vezetésével. Már ez a soknemzetiségű összetétele a csoportnak is nagyon inspirálónak ígérkezett, és érdekes volt meghallgatni, hogy ki milyen körülmények között dolgozik, milyen megoldási stratégiákat használ nemzeti, intézményi vagy akár egyéni szinten.

A képzés tematikája rendkívül szerteágazó volt, a pozitív pszichológiától a tanári kiégésig, valamint az érzelmi intelligenciától az iskolai konfliktusokig és iskolai zaklatásig számos témával foglalkoztunk. A képzők igyekeztek az adott terület legfrissebb kutatási eredményeit bemutatni, és a csoporttal megvitattuk, hogy ezek hogyan hasznosíthatóak a mindennapi munkában. Ehheznagyon sok gyakorlati feladatot, hasznos segítséget és ötletet is kaptunk, amelyeket a csoport további új gondolatokkal egészített ki.

A tudományos eredmények bemutatása mellett a képzők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a világ számos pontjáról hozzanak példát, és bemutassanak sikeresen működő jó gyakorlatokat az iskolai pozitív légkör megteremtésével kapcsolatban. Így lehetőségünk volt  többek között japán, ausztrál, német, finn, amerikai, kanadai módszerekkel megismerkedni, és egyik-másikat ki is próbálni, ami szintén rendkívül hasznos volt számomra. Természetesen abban egyetértett a csoport és a képzők is, hogy egy kéthetes tanfolyam nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy egy adott modellt részletesen megismertessen velünk, és felkészítsen arra, hogy visszatérve hitelesen alkalmazzuk az új technikákat. Abból a szempontból azonban mindenféleképpen hasznos, hogy tudjuk, melyek azok a legújabb trendek, amelyeket a világ számos országában már rendszerszinten alkalmaznak.

Összességében elmondhatom, hogy szakmai látóköröm a képzés végére jelentősen kiszélesedett, és számtalan új ötlettel, inspiráló gondolattal gyarapodtam, amelyek egy része az én intézményemben is megvalósítható, és a napi munkám részévé tud válni. Köszönöm, Marta, köszönöm, Frederica és köszönöm, Erasmus+!

További információ a honlapunkon: https://oisbpxiii.wixsite.com/2018 

vagy a Facebookon: https://www.facebook.com/oisbp/

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás