Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

csütörtök, 12 december 2019 21:01

Informatikai továbbképzés Máltán

Írta: Hidjapusztayné Hajóssy Ágnes

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának sikeres Erasmus + pályázata keretében kéthetes informatikai képzésen vettem részt Máltán, az ETI nyelviskolában St. Julians központjában. A tanfolyam 2019. október 28-tól november 8-ig tartott, címe: Technology- Enhanced Learning (A modern technikával kibővített tanulás). A kéthetes kurzus tulajdonképpen 2 egyhetes tanfolyamból állt. Az első héten az Empowerment in ICT Skills, a második héten pedig a Boost Your ICT Skills címmel meghirdetett 1-1 hetes kurzus alkotta a továbbképzést. Ennek megfelelően a csoportunk összetétele változott a második héten. Az első héten 10-en voltunk: 2 spanyol, 6 román és 2 magyar nemzetiségű tanár, akik között volt matematika, fizika, kémia, technika, román nyelv és irodalom és földrajz szakos is. A második héten a két spanyol és két román tanárnő hazautazott, de jött helyettük 2 német, 1 cseh, 1 szlovák és 1 macedón pedagógus. A tanárnőnk Roberta volt, aki nagy hozzáértéssel és végtelen türelemmel ismertetett meg bennünket a tananyaggal, sőt érdekes és hasznos információkkal látott el minket a máltai közlekedésről, szokásokról, a megtekintésre érdemes helyekről. A napi 6 tanítási órán olyan szoftverekkel ismerkedtünk meg, amelyek segítségével interaktív feladatokat tudunk készíteni, hogy a tanulók számára érdekesebbek és élvezetesebbek legyenek a tanórák. Az első napon elkezdtük elkészíteni a saját honlapunkat. A további napokon folyamatosan bővítettük a honlapot, minden újonnan tanult alkalmazást, információt feltöltöttünk rá. Megtanultuk a blogok készítését és ide is feltöltöttük az új feladatokat, melyeket mi magunk szerkesztettünk a saját szakunknak megfelelően.

A kurzus az alábbi területeket foglalta magába: számítógépes tanulás, honlap-készítés, blog szerkesztése és írása, videoklip szerkesztése, online feladatok, hangfelvételek és animációs diasorok készítése, hangfelvételek szerkesztése online használatra, avatarok létrehozása, képregény szerkesztése és Webquestek használata oktatási célból, online szótárak használata, Wiki használata, keresztrejtvény és vetélkedő készítése oktatási célból, az interaktív tábla használata, gondolattérképek és szófelhők készítése, a StoryJumper mesekönyv-készítő, a Canva képszerkesztő használata. A kurzus utolsó napján mindenki bemutatta a hét folyamán elkészített projektjét.

A délutánokat Málta nevezetességeinek felfedezésével és megismerésével töltöttem. Kirándulást tettem Vallettába, megnéztem a Nemzeti Akváriumot, a San Anton botanikus kertet, áthajóztam a 3 városba, láttam a Mostai Rotundát, sok templomot és múzeumot. Jártam Gozo és Comino szigetén, fürödtem a tengerben, láttam több ezer éves templomromokat. Megcsodáltam a „csendes város”, a korábbi főváros, Mdina szűk utcáit, megkóstoltam a Fontanella cukrászda híres csokitortáját. Élményekkel és új ismeretekkel gazdagodva tértem haza.

Köszönöm az iskolám projektkoordinátorainak a lehetőséget és a mobilitás szervezésében nyújtott segítséget.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás