Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1649

vasárnap, 01 március 2020 21:31

„The 4 C-s” Firenzében

Írta:

Az Erasmus+ program keretében 2019. november 25-től 30-ig egy tartalmas, az Europass iskolájában szervezett, angol nyelvű általános módszertani tanártovábbképzésen vehettem részt és tölthettem egy csodálatos hetet Olaszországban, Firenzében.

A kurzus címe, "The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools", azaz szó szerinti fordításban Kommunikáció, Kollaboráció (együttműködés), Kreativitás és Kritikus gondolkodás az iskolában, - melyeket magyarul inkább 4 K-nak lehetne nevezni,- s melyek az alapkészségek elsajátítására (írás, olvasás, számolás) építve fejlesztik a tanulók képességeit és személyiségét, 21. századi tanulási módszerekkel az általános iskolás korosztálytól a felsőoktatásig, felnőttoktatásig. 

Az elmélet mellett nagyon sok példát és feladatot kaptunk ezeknek a részterületeknek az elsajátítására, sok videó anyaggal, jó gyakorlatokkal voltak ezek alátámasztva.
A feladatok között volt sok közösségformáló, vidám, drámapedagógiai jellegű feladat is.
Nagyon ajánlom ezt a kurzust azoknak, akik nyitottak az új módszerek, illetve a tanulóközpontú nézőpont elsajátítására. Valamint azoknak, akik csupán szeretnék módszertanukat érdekes feladatokkal bővíteni, tanári kreativitásukat fejleszteni, vagy azoknak, akiknek iskolájuk a Komplex Alapprogramban vesz részt.
Példák a módszertani és szemléletmódbeli gazdagságból: csoportmunka, projektmunka, sztori gyártás, kreatív rajzolás, versírás, értő hallgatás, nonverbális kommunikáció, stb..
A tanárunk nagy empátiája és a csoporttagok, a magyar, török, spanyol, görög, román és holland csoporttársak nyitottsága miatt nagyon jó közösség alakult ki, tehát összességében nagyon szerencsésnek mondhatom magam a képzést illetően. Az iskola adminisztratív dolgozói is készségesen és gyorsan segítettek minden kérdésben és intéznivalóban.
Ezt már itthonról is egy nagy szervezőmunka és gyors kommunikáció, segítőkészség előzte meg a magyar munkatársak oldaláról is az időpont módosítások miatt. 

A szállásadómmal is nagyon jól megértettük egymást.
Firenze pedig már november végén a kellemes késő őszi időben is adventi, karácsonyi fényekben pompázott, - így a városi sétáink és múzeumlátogatásaink is különleges hangulatúak voltak.
Egy betegség miatt kellett nyárról erre az időpontra halasztanom a mobilitást, de maga a képzés is és a város a maga sokszínűségével egy felejthetetlen élménnyel kárpótolt, mely számomra igazi rekreáció is volt egyben. 

A karácsondi Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola lelkes kis csapatával ez az első Erasmus+ pályázatunk. 

Iskolánk honlapjának Erasmus oldala: http://gonczy-karacsond.sulinet.hu/erasmus/

Saját blogom: https://sklarikafirenze19erasmus.blogspot.com/

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás