Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 25 május 2020 09:14

York 2019 Kiemelt

Írta: Varga Zsófia
York diploma York diploma Varga Zsófia

Iskolánk a 2018/2019-es tanévben, tanártovábbképzés keretein belül, részt vett egy Erasmus+ pályázaton. A feltételek voltak, hogy intézményünkből minimum nyolc pedagógusnak kellett indulnia, akiknek nyolc különböző továbbképzésekre kellett jelentkeznie. Neveztünk  is ennyien, majd a sikeres pályázatírás után négyen Olaszországba, ketten Máltára, valamint ketten Angliába mentünk. 

A mobilitásra való felkészülés ideje alatt a tanártovábbképzések által feltüntetett kurzusokon belül az angol nyelvi oktatást érintő tanfolyamokra koncentráltam. Utána olvastam a lehetőségeknek a York Associates felületén, majd a személyes tapasztalatokról szóló bejegyzésekről is olvastam. Ezután motivációs levelet írtam és kitöltöttem az oktatók által elküldött dokumentumokat. Végül augusztusban egy angol módszertani továbbképzésen vettem részt egy angliai városban, York-ban.

Már a szakdolgozatomat is az angol nyelv oktatásának lehetőségeiről írtam, amelyben központi szerepet kapott a diszlexiás tanulók idegennyelvi oktatása. Az idei tanévben angol nyelvet tanítok 5. és 6. osztályos tanulóknak. Mind a két csoportban több sajátos nevelési igényű és tanulási, vagy beilleszkedési zavarral küzdő gyermek tanul. Az ő idegennyelvi oktatásuk integráltan folyik, amihez olyan módszereket kell ismernem és alkalmaznom, amelyek az ő nyelvtanulásukat is eredményessé tudják tenni. Ezenfelül iskolánk egyre nagyobb hangsúlyt fektet az angol nyelv oktatására, valamint pedagógiai programjának egyik fő célja a kommunikációra épülő nyelvtanulás. Gyakornokként szeretnék minél több új és korszerű módszert elsajátítani az idegennyelv oktatásában, ezért a York-ban induló általános iskolai angol nyelvoktatásról szóló kurzus remek lehetőség volt számomra. Óriási előny volt, hogy anyanyelvi környezetben tapasztaltam meg különböző oktatási eljárásokat. Ez hozzásegített ahhoz, hogy láthassak újabb és korszerűbb stratégiákat, melyeket igyekszem minél jobban beépíteni a tanításomba. Az Angliában szerzett tapasztalataim egy sokszínűbb nyelvoktatás lehetőségére adtak esélyt számomra.

A kint töltött hét folyamán számos új ismeretre tettem szert. Az iskola neve York Associates, ahol minden nap reggel nyolctól délután egy óráig tartottak az óráim. A csoportban négyen voltunk, ketten magyarok és ketten spanyolok, tanárunk pedig egy angol férfi volt. A kint töltött hét alatt tanultam többek között arról, hogy hogyan tudjuk bátorítani diákjainkat a beszédre. Először mindenkinek be kellett mutatnia a saját iskoláját. Ezután mindenkinek össze kellett írnia, hogy hogyan tudja legjobban motiválni a tanulóit. Itt rengetek jó ötletet gyűjtöttem össze, valamint az én ötleteim is tetszettek a csoporttársaimnak. Többek között drámajátékok, angol könyvek olvasása, filmek és mesék nézése, az osztályterem tárgyainak közös megnevezése, akár felcimkézése angolul, valamint a pozitív visszacsatolás fontosságáról is beszélgettünk. Azt is megosztottuk egymással, hogy ki milyen elvekkel tanít. Itt én a kommunikáció alapú nyelvoktatást emeltem ki, de a többiek beszéltek arról, hogy a biztonság, a jó légkör valamint a jó kapcsolat meglegyen a diákok és a tanárok között. Majd megnéztünk egy videót, ahol szó esett arról is, hogy az empátia, a bátorítás a nyelvtanulás során is nagyon fontosak ahhoz, hogy sikereket érjünk el a tanítás folyamán.

Beszélgettünk arról is, hogy milyen technológiai eszközöket tudunk használni a tanítási órán. Például számítógép, okostábla, projector, vagy akár mobiltelefon. Tanárunk mutatott nekünk olyan internetes oldalakat, amiket felhasználhatunk a tanításhoz. Ilyenek például a Kahoot és a Flippity. Majd olvastunk cikkeket és az interneten is utánajártunk, hogy hogyan tudunk tenni az online biztonságért, mellyel megóvhatjuk tanulóinkat az internet okozta veszélyektől. Beszélgettünk arról, hogy nekünk tanároknak milyen felelősségünk, lehetőségeink vannak az internet biztonságos használatával kapcsolatban. Ezután mi is készítettünk egy játékot, amit a Flippity nevű oldalról kellett választanunk. Mi a párommal egy memorit állítottunk össze.

Tanultunk a szófelhő készítésről, valamint a diktálás lehetőségeiről is. Tanárunk mutatott példát arra, hogy a szófelhőben található szavak segítségével kitalálhatjuk, hogy miről szólhat egy történet, amiből a szavakat kiválogattuk a szófelhőbe. Majd a diktálásra mondott példákat, amivel színesebbé, érdekesebbé tehetjük a  gyerekek számára. Ilyen volt például az, hogy két gyerek ül egymással szemben. Az egyik kezében egy kép van, amiről szavakat, mondatokat mond, a másik gyereknek pedig le kell rajzolnia, hogy mi van a képen.

Drámajátékokat, valamint dalokat is tanultunk. Különböző mozgásos játékokat ismertünk meg. Ilyenek például a 'Béka a tóban', 'ABC játék' valamint különböző szerepjátékok egyszerű párbeszéddel. Ezután olyan dalokat hallgattunk meg, amik felhasználhatóak az angol nyelv tanítása során. Például az időjárás dalban énekeltek a különböző időjárási elemekről, valamint a megfelelő öltözködésről. A dallam és a ritmus hozzásegíti a tanulókat ahhoz, hogy könnyebben meg tudják tanulni az új szavakat, mondatokat.

Varga Zsófia

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás