Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

vasárnap, 07 június 2020 09:37

CLIL Methodology and ICT Tools for Teachers Working with CLIL

Írta: Békési László
  • Helyszín: ETI - San Giljan - Málta
csoportkép csoportkép Békési László

Az Erasmus+ tanári mobilitási pályázat keretén belül két teljes hetet töltöttem Máltán, az ETI Málta nyelviskola által szervezett „CLIL Methodology and ICT Tools for Teachers Working with CLIL” tanfolyamon. Egy pedagógusoknak szóló módszertani továbbképzésen vehettem részt, melynek fő célja a tartalomalapú nyelvoktatással (CLIL = Content and Language Integrated Learning) való megismerkedés volt. Sikerült betekintést nyernem továbbá Málta kultúrájába, történelmébe, gazdaságába, valamint megismerkedhettem az ország oktatási rendszerével is.

A kurzus helyszínéül a nyelviskola épülete szolgált, mely a turistáktól nyüzsgő San Giljan központjában kiváló feltételeket biztosított a tanfolyam lebonyolításához. A modern, projektorral és wifi elérhetőséggel felszerelt tantermek lehetővé tették, hogy multimédiás tananyagok segítségével tanulhassunk.

A kurzus elején alapos betekintést kaptunk a CLIL módszer alapelveibe. Előadást hallhattunk a ma már vitatott, de még mindig eredményesen használható, hat kognitív követelményszintet, valamint öt affektív követelményszintet tartalmazó Bloom-féle taxonomiáról, mely a tantervi követelmények meghatározásában jelentős előrelépést jelentett. Tanulhattunk arról is, hogy Anderson és Krathwohl hogyan fejlesztette tovább Bloom elképzeléseit. Az elméleti alapok után rengeteg gyakorlati feladatot is végeztünk, melynek részét képezte a CLIL módszer szerinti órák megtervezése, a tanulói szerepkörök megismerése, a kulturális ismeretek bevonása a tanulásai folyamatba. Külön hangsúlyt fektettünk a feladatok vizuális megjelenésére, valamint az egyes feladatok értékelési kritériumainak kidolgozására. A kurzus második felében gyakorlatiasabb ismeretek szereztünk. Tanulmányoztuk az Európai Unió társfinanszírozásában létrehozott módszertani adatbázist (CLIL store, https://multidict.net/), mely azon kollégáknak nyújt nagy segítséget, akik a tartalomalapú nyelvoktatás módszerével szeretnének dolgozni. Megismerkedtünk a webquest-technikával is melynek lényege, hogy a diákok saját erőfeszítésük árán bővítsék ismereteiket. Tulajdonképpen a tanulók az interneten keresik meg a feladatok elvégzéséhez szükséges információt. A módszer az együttműködés általi tanulást is szorgalmazza. A webquest megtanítja a tanulókat arra, hogy tudatosan használják az informatikát és a médiát; új tanulási kultúrát ismertet meg velük. Ez a módszer a frontális módszerekhez képest egy kiváló alternatíva lehet, hiszen az ily módon szerzett ismeretek a tanulók önálló munkáján alapszik, azzal a céllal, hogy a diákok saját hozzájárulásukkal szerezzenek új ismereteket. A továbbképzés utolsó részében egy webquest tananyagot hoztunk létre csoportmunkában. A feladat végrehajtásához szükségünk volt a megismert elméleti háttérre, de legalább olyan mértékben a gyakorlati ismeretekre is, hogy az interaktív feladatokat létre tudjuk hozni. A tanfolyam zárásaként egymásnak is bemutattunk a megalkotott tananyagokat.

A tartalmas foglalkozások mellett a nyelviskola két alkalommal is szervezett számunkra kirándulást. Az első héten a főváros, Valetta nevezetességeit tekinthettük meg, a második héten pedig a korábbi főváros és erődített város, Mdina történelmével ismerkedhettünk meg. Belekóstolhattunk a máltai gasztronómia nyújtotta élvezetekbe is. Kiemelném a máltai tálat (Maltese platter), mely különböző sajtokat, kolbászféléket, olivabogyót és ropogós kekszeket tartalmaz. Málta híres a halételeiről és a nyúlból készült fogásokról is.

A kurzus során különböző nemzetiségű kollégákkal találkozhattam, azóta is folyamatos a kapcsolattartás, a szakmai eszmecsere. A máltai továbbképzés ideje alatt ismerhettem meg azt a lengyel pedagógust is, akinek segítségével egy újabb kapcsolatot alakíthatott ki iskolám egy lengyelországi partnerintézménnyel, mely együttműködés keretében diákcseréket valósíthatunk meg. Úgy ítélem meg, hogy a továbbképzés sikeres volt, beváltotta a hozzá fűzött elvárásaimat.

A kurzus ideje: augusztus 19-31.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás