Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

hétfő, 20 július 2020 20:50

Classroom Management Solutions - Továbbképzés Berlinben

Írta: Dr. Radványiné Varga Andrea
  • Helyszín: Europass (CDC) - Berlin - Németország

2020. január 27. és február 1. között „Hullámok hátán - az iskolai motiváció továbbfejlesztése a Hamvas Béla Gimnáziumban” című Erasmus+ pályázat keretében az Europass „Classroom Management Solutions for Teachers: new Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies” című, angol nyelvű berlini képzésén vettem részt.

Az egy hetes kurzust egy nagyon lelkes, jól felkészült Berlinben élő olasz tanárnő vezette. Igazán inspiráló volt számomra, hogy a nemzetközi csapatban fiatal, motivált, kreatív kollégákkal dolgozhattam együtt, akik szívesen osztották meg tapasztalataikat.

A csoporttársaim Belgiumból, Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból érkeztek. Így a különböző európai oktatási rendszerekről, iskolatípusokról is sokat megtudtunk. Nagyon lelkes, szakmai, pedagógiai igényesség jellemző rájuk.

A több mint 30 éves tanári tapasztalatom ellenére engem még nyitottabbá tettek az új ismeretek befogadására.
Következetesen összeállított képzési tematika szerint haladtunk, a kurzus jól szervezett volt.

A hét elején az iskolai motivációt növelő innovatív osztálykezelési módszerekkel, és oktatási eljárásokkal ismerkedtünk meg. Érdekes módszertani kérdésekről beszélgettünk. Használtuk az innovatív online oktatást segítő alkalmazásokat (pl. Kahoot, Quizzlet, Edpuzzle, Padlet applikációit). Szívesen dolgoztunk páros és csoportmunkában. Nagyon jó hangulatú foglalkozásokon vettünk részt.

A tanfolyam végén egy, a jövőben megvalósítandó projektterv elkésztése volt a feladatunk.  Mi az olasz csoporttársammal páros munkában a CLIL módszereket is alkalmazva egy fenntarhatósági projekt tervét készítettük el, melyet szeretnénk a saját iskolájában is alkalmazni.

Azt gondolom, hogy a továbbképzés programja teljes mértékben elérte célját. Mindenkinek ajánlani tudom ezt a kurzust. Számomra a leglátványosabb eredményt digitáis módszertani és idegen nyelvi kommunikációs kompetenciáim fejlődése jelentette.

Az Erasmus+ keretében nemcsak egy tartalmas szakmai programon vehettem részt, hanem megismerkedhettem Berlin nevezetességeivel is.

Bár nagyon esős időjárás volt, ráadásul január végén még igen rövidek a nappalok, ennek ellenére a szabadidőmben minden napra akadt látnivaló. Nagy felfedezés volt számomra, mert nem jártam még Berlinben. Többek között ellátogattam a Pergamon Múzeumba és a Deutscher Dom tetejéről megcsodáltam az esti fényekbe öltözött német fővárost. Biológia-kémia szakosként számomra nagy élmény volt a Természettudományi Múzeum kincseinek megtekintése.

A szombati napra a képzőintézmény egész napos kirándulást szervezett nekünk. A rossz idő ellenére gyönyörködhettünk Potsdam nevezetességeiben.

Vidám napokat töltött együtt kis csapatunk. Feltöltődve, sok új ismerettel, rengeteg szép élménnyel tértem haza a továbbképzésről. Nagyon örültem, hogy mindezt megoszthattam az iskolámban tanító kollégákkal is.

Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen az emlékezetes, külföldi tanulmányúton.

Mint a Hamvas Béla Gimnázium intézményvezetője is minden kollégámat arra bíztatok, hogy vegyen részt az Erasmus+ programjaiban, szerezzenek ők is egy éltre szóló élményeket, új barátokat!

Gimnáziumunk Erasmus+ honlapja itt érhető el: https://hamvas1.wixsite.com/keltshullamokat

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás