Tanártovábbképzés külföldön - pályázattal

kedd, 05 szeptember 2017 12:13

Szakmai nyelvi továbbképzés, CAVILAM - Vichy

Írta:
  • Helyszín: CAVILAM - VICHY - Franciaország

BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumban szakmai tantárgyakat tanítok francia nyelven. A „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban” című Erasmus+ KA1 nemzetközi tanári mobilitási program keretében két hetet töltöttem Franciaországban, Vichyben egy szakmai nyelvi továbbképzésen.

A délelőtti és a délutáni órákon többségében társadalmi, kulturális, gasztronómiai, gazdasági és politikai kérdéseket dolgoztunk fel: aktualitásokat a sajtóból, riport- és dokumentumfilmeket, rádiós interjúkat. Az vezető tanárok nagyon jó hangulatot tudtak teremteni, ugyanakkor az intenzív kommunikáció és aktív csoportmunka jellemezte az órákat. Érdeklődésünket nem csak felkeltették a téma iránt, hanem motiváltak arra, hogy nézzünk utána az adott eseménynek, amiről szó volt.

A csoport összetételéből adódóan változatos beszélgetések alakultak ki. A résztvevők Mexikóból, Spanyolországból, Tanzániából, Ausztráliából, Japánból, Angolából, Brazíliából, Argentínából, Németországból és Svájcból érkeztek.

A csoportmunkát az IKT eszközök rutinszerű használata segítette.

Nagyon jó volt megismerni az élő és a napjainkban használt francia nyelvi fordulatokat, a sorok mögött rejtőző jelentéseket.

A képzési központ délután kirándulásokat szervezett. Idegenvezető segítségével ismerhettük meg Vichy, Lyon és Clermont Ferrand városok történetét. Sajtkóstolóra, filmvetítésre, közös reggelire, ismerkedési estre is hívtak minket.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jó szakmai és személyes élményekkel gazdagodtam. A résztvevők nyitottak, kommunikatívak és nagyon motiváltak voltak. A tanárok felkészülten jöttek minden nap, változatos segédanyaggal, ötlettel.

Ha lesz lehetőségem, bármikor nagy örömmel veszek részt CAVILAM többi képzésein is.

Bízom benne, hogy az óráimat színesebbé teszi majd a sok megélt élmény, új ismeret és szakmai tapasztalat.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás